Braškės uogienėms dar neįperkamos

Braškės uogienėms dar neįperkamos

Turguose jau pasirodė ir lietuviškų braškių. Jų kilogramas kainuoja 5-3,5 euro. Gydytojui Artūrui Razbadauskui Senajame turguje pavyko nusipirkti ir už 3 eurus. Graikiškos braškės jau eina į pabaigą, o lenkiškos nuo 7,5 euro už kilogramą jau atpigo iki 2,5 euro. Kol kas šios gardžios uogos perkamos valgyti, o uogienėms jos tiks po kokių 2 savaičių.

Šiuo metu dar tik pati braškių pirkimo pradžia. Be to, pirmadienis - tikrai ne turgaus diena, tad neradome nei kalnų braškių, nei pirkėjų eilių.

Pasak vienos prekeivės braškėmis, kai tik jos pasirodo, tai ir metas jas pirkti. Pasak ūkininko Arvydo Letuko iš Kvėdarnos kaimo, jeigu norima braškių pasilikti žiemai, dar reikia palaukti porą savaičių. Dabar jis savo braškes parduoda po 4 eurus už mažesnių ir po 5 eurus už didesnių kilogramą. Pirmadienį apie pietus jų jau buvo likę nebedaug.

PATS. Ūkininkas Arvydas Letukas neparduoda savo braškių urmu, prekiauja pats pasitelkdamas į pagalbą šeimos narius.

A. Letukas mano, kad braškių kainos dar kiek kris, kai sunoks didelis jų kiekis. Dabar jis prekiauja tomis, kurios buvo uždengtos daržo plėvele. O tos, kurios auga laukuose neuždengtos, tik pradeda nokti.

"Pirkimas kol kas vyksta iš lėto. Matysite, po kokios savaitės pas mus stovės eilutė. Tada dirbs ne vienas žmogus, o 3 ar 4. Atvežu apie pusę tonos, neparduodu niekam urmu, pats prekiauju ir 14-15 val. baigiu prekybą. Jums atrodo kaina didoka, o mums mažoka. Mes chemijos nenaudojame", - pasakojo ūkininkas. Jis pats valgo savo braškes neplautas.

"Sunku braškes auginti"

A. Letukas braškes augina jau 15 metų. Ūkininkas sako, kad vien iš jų tikrai neišgyventų, tad augina ir šilauoges, kurias parduoda Rietavo turguje, iš dalies užsiima ir miškininkyste. "Tai, kaip auga braškės, labai daug priklauso nuo to, kokie metai būna, nuo oro, nuo gamtos. Šiemet visus laukus laistau, šilauoges dengiau. Problema - grambuoliai. Išsinuomojau pusę hektaro žemės, pasodinau braškes, tik pradėjo žydėti, įsisuko tie vabalai ir šaknis nugraužė, teko didžiulį plotą suarti", - guodėsi ūkininkas.

EKOLOGIŠKOS. Arvydo Letuko braškės auginamos ūkyje ir tręšiamos ekologiškomis trąšomis.

Braškes jis augina 1,5 ha plote. Pusė hektaro dengia daržo plėvele. Kol kas uogas nurenka patys šeimos nariai, o vėliau ūkininkas samdys apie 10 žmonių.

"Sunku braškes auginti. Du tris kartus reikia ravėti, o kai nuimamas derlius, dar du kartus. Darbo yra nuo pat pavasario iki kol pradeda šalti, vis eini per tuos laikus. Dabar reikia suvynioti plėvelę, paruošti kitai žiemai. Yra žmonių, kurie bandė jas auginti, bet paskui pasitraukė iš šio verslo. Trūko kantrybės. Jeigu samdysi ravėti tik svetimus žmones, blogai. Jeigu mano pati neitų ravėti, būtų viskas. O kai ji būna šalia ir samdytos moterys stengiasi. Mes to verslo nepaleidžiame iš rankų - ir prekiaujame patys, kad, jeigu reikės, galėtume ir kainą nuleisti. O samdinys lieka samdinys. Man užsimerkus uogos akyse plaukia tik tada, kai pervargstu. Dabar kol kas dar ne, dar pradžia tebėra", - pasakojo ponas Arvydas.

Barškės iš Rietavo ir Tauragės

"Birželis yra braškių mėnuo. Kitais metais gal kiek vėliau braškės prasidėdavo", - sakė ponia Jovita, sode turinti savo braškių, tad atėjusi nusipirkti tik pomidorų.

Naujajame turguje lietuviškų braškių, atvežtų iš Rietavo, 1 kg kainavo nuo 3,5 euro, o atvežtų iš Tauragės rajono - 5 eurus. Graikiškų braškių (parašyta, kad labai saldžios) ir lenkiškų 1 kg kainavo tiek pat - po 2,5 euro.

LIETUVIŠKOS braškės dar brangios, bei kainuoja pigiau už šilauoges.

Naujojo turgaus halėje braškėmis prekiavo mažai prekeivių, nes pirmadienis - poilsio diena. Jie pasakojo, kad lietuviškų braškių transportavimas tik dabar prasideda, jie jų gavo tik pirmadienį. O lenkiškomis jau prekiaujama kelias savaites, nes jos iš šiltnamių. Kai jos tik prasidėjo, jų kilogramas kainavo 7,5 euro, o kai kur net 10 eurų, o dabar jau atpigo iki 2,5 euro. Jie sako, kad šių gardžių uogų pirkimo sezonas dar neprasidėjo.

"Žmonės pagal poreikius renkasi, kokias braškes pirkti, ar lietuviškas, ar atgabentas iš kitų šalių. Aš noriu greitai nusipirkti ir kad būtų skanios ir, žinoma, kad kainuotų pigiau. Perku lenkiškas, o ne lietuviškas už 5 eurus. Manau, kad lenkiškos lietuviškoms nelabai tenusileidžia, netgi sako, kad lenkiškos saldesnės", - kalbėjo ponia Laima.

Prekeiviai Antanas ir Kristina aiškino, kad tai, ar braškės saldžios, ar ne, priklauso nuo jų rūšies. Beje, rūšių yra tikrai nemažai.

Gatvės prekeiviai pirmadienį lietuviškas braškes pardavė po 3,9 euro, graikiškas - po 2,8 euro, o lenkiškas - po 2,9 euro.

Braškės turi kalio

Senajame turguje lenkiškų braškių kilogramas taip pat kainavo 2,5 euro, o graikiškų - 2,4 euro. "Žmonės labai perka visas uogas ir braškes. Tad mums geras metas, aš patenkinta prekyba. Dabar mus uogos maitina", - sakė prekeivė Marija.

Kita prekeivė pirkėjams aiškino, kad, kai pasirodo daug lenkiškų ir lietuviškų braškių, graikiškų nebelieka, nes tada neapsimoka jų vežti. Moteris atkreipė dėmesį, kad dabar braškės turguje - pigiausios uogos. "Tik pažiūrėkite, kiek kainuoja šilauogės ir trešnės", - sakė ji. Kad lenkiškos braškės dar labiau atpigtų, prekeiviai netiki.

Per pietus pirmadienį Senajame turguje sutikome su braškių maišeliu einantį gydytoją chirurgą, Klaipėdos universiteto rektorių A. Razbadauską. "Žinoma, kad reikia valgyti braškes. Jose gi daug kalio, jos labai sveika širdžiai. Pirkau lietuviškas, mokėjau 3 eurus už kilogramą, na ir kas, kad jos ne pačios didžiausios, bet normalios. Per karščius žmogus labai prakaituoja ir netenka kalio. Jeigu geria daug kavos, irgi išplauna kalį. Didelė tikimybė, kad žmogui sustoja širdis tiesiog dėl kalio stokos, dėl mikroelementų sutrikimo. Žinoma, kai kalio per daug, irgi negerai. Manau, kalio trūkumas gali sustabdyti širdį", - sakė A. Razbadauskas.

NAUJAJAME TURGUJE. Lietuviškos braškės kainuoja nuo 3,5 iki 5 eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder