Tradicinis kalvystės pleneras keliasi į Jūros šventę

Tradicinis kalvystės pleneras keliasi į Jūros šventę

Tarptautinis kalvystės pleneras "Keturi vėjai", organizuojamas jau ketvirtus metus iš eilės, šiemet pirmą kartą vyks Jūros šventės metu.

Šiemet Lietuvos kalvių sąjungos organizuojamas kalvystės pleneras vyks liepos 31 - rugpjūčio 1 dienomis Klaipėdos piliavietės teritorijoje (Pilies g. 4).

Liepos 30 dieną dalyviai bus registruojami Pirmosios Klemiškės kaime, Klaipėdos rajone, Lino kalvėje. Tą pačią dieną Klaipėdos piliavietės teritorijoje bus montuojamos atviros dirbtuvės - kalvės. Kitą dieną, sekmadienį, 10 val. Pilies muziejaus poternoje vyks konferencija "Kalvystės perspektyvos XXI a." 11 val. bus atidaryta kalvystės darbų paroda.

Nuo 13 iki 21 val. bus kalama vėtrungė "Keturi vėjai-2010". Tai išskirtinis įvykis dėl to, kad patys miestiečiai bei Klaipėdos svečiai galės dalyvauti plenere ir nukaldinti kai kurias vėtrungės detales kartu su profesionaliais kalviais iš Lietuvos ir užsienio. Vėtrungė rugpjūčio 1 dieną, 12 val., bus padovanota Klaipėdos piliavietei. Ten ji ir bus sumontuota.

Renginio metu atvirose kalvių dirbtuvėse kurs 30 kalvių iš užsienio bei Lietuvos. Kalvių dirbtuvėse bus sumontuoti 5 žaizdrai ir 1 pneumatinis kūjis. Kalviai renginio metu naudos tik tradicinius, senosios kalvystės būdus.

Plenero metu klaipėdiečiai bei miesto svečiai galės stebėti kalvių varžybas, daugiau sužinoti apie kalvystės amato ypatumus ir žymiausius šios srities menininkus.

Anot Lietuvos kalvių sąjungos pirmininko Lino Leščiausko, šių metų renginio tikslas - supažindinti miestiečius bei svečius su kalvystės menu, leisti jiems pajusti, ką reiškia dirbti su metalu. "Norime suteikti galimybę visiems norintiems paimti plaktuką į rankas ir išbandyti kalvystę", - teigė L. Leščiauskias.

Renginio metu vyks konkursai, skirti ne tik kalviams, bet ir klaipėdiečiams bei miesto svečiams - jie galės išbandyti savo jėgas laikydami kalvio kūjį, sveriantį 16 kilogramų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder