Ignalinos AE saugi, bet ne visai

Ignalinos AE saugi, bet ne visai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai surengė išvažiuojamąjį posėdį Ignalinos atominėje elektrinėje (AE), mat buvo gavę signalų dėl to, kad jos saugumas nevisiškai užtikrintas. Po posėdžio komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas „Vakaro žinioms“ sakė, kad kilęs nerimas po susitikimo su jėgainės darbuotojais ir elektrinės saugumą užtikrinančiais asmenimis šiek tiek nuslopo. Bet ne visai.

Komiteto nariai susitiko su Ignalinos AE vadovybe, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos AE apsaugos rinktinės pareigūnais, - su jais aptarti jėgainės saugumo užtikrinimo klausimai, - Visagino savivaldybės vadovybe, vietos verslo bendruomene, taip pat VSD pareigūnais. Su pastaraisiais aptarta saugumo padėtis Visagino savivaldybėje.

Pasak A.Paulausko, padėtis Visagino savivaldybėje nacionalinio saugumo požiūriu reikalauja daugiau dėmesio.

„Turime suprasti, kiek svarbūs Ignalinos AE fizinė apsauga, jos uždarymo darbai, mikroklimatas ir šios savivaldybės gyventojų nuotaikos. Mūsų darbe labai svarbu vietoje, tiesiogiai ir be jokių tarpininkų pabendrauti su vietos bendruomene, ten dirbančiais ir gyvenančiais žmonėmis, pajausti jų nuotaikas ir lūkesčius. Prieš išvažiuojamąjį posėdį turėjome įvairios informacijos, kuri buvo savotiškai įdomi, kartais ir nerimą kelianti, todėl vykome aiškintis į vietą. Juo labiau kad turėjome informacijos, jog įmonės, kurios dirba jėgainės uždarymo darbus, tarpusavyje konfrontuoja, bylinėjasi, nes viena su kita neatsiskaito, moralinis klimatas nėra geras. Taip pat važiavome pasikalbėti su pasieniečiais, nes jų rinktinė elektrinę saugo, o ji yra reorganizuojama ir iš rinktinės liks tik padalinys ir dėl to gali nukentėti Ignalinos AE saugumo užtikrinimas. Taip pat norėjome išsiaiškinti, kaip dirba nauja Visagino savivaldybės taryba, nes pavieniai jos nariai turi keistokų iniciatyvų, kad ir dėl dvikalbystės“, - dėstė A.Paulauskas.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „Vakaro žinioms“ sakė, kad po posėdžio nerimas dėl dalies turėtos informacijos išnyko, tačiau ne dėl visos.

„Bendras įspūdis grįžus yra geresnis nei prieš nuvykstant. Prorusiškų židinukų Visagino savivaldybėje yra, bet jie nedideli, šalininkų daug neturi, yra idėjos, kurios ne pirmą dieną ten sklando, bet, kaip sakiau, ypatingo palaikymo neturi. Stebėti reikia, ranką ant pulso laikyti reikia, bet ypatingų grėsmių nematau. Aišku, dauguma tenykščių rusakalbių gyvena Rusijos informaciniame lauke, tačiau dauguma jų yra išsilavinę, atvykę į Visaginą statyti elektrinės, todėl nepriima visko už gryną pinigą, taip lengvai nepasiduoda pigiai propagandai. O dėl išorinės Ignalinos AE apsaugos VSAT vadovybė užtikrino, kad visi žmonės, saugantys ją, ir toliau atliks šias funkcijas, tik vadovybė bus prijungta prie Ignalinos rinktinės. O ta dalis, kuri saugo, ne tik išliks, bet gali ir jų atlyginimai didėti“, - teigė A.Paulauskas.

Politiko teigimu, nors elektrinė nebedirba, joje yra daugybė pavojingų atliekų, kurios gali būti panaudotos blogiems tikslams.

„Dėl išorinės apsaugos nuramino. O dėl vidinės - kažkokių diversijų, sabotažų galimybė irgi yra minimali. Vidinė apsauga yra gana profesionali, pakankamai gerai bendraujanti su išorine apsauga. Vidinė apsauga sako, kad didelių diversijų pavojų nėra, nors ir pripažino, kad reikia sugriežtinti kai kuriuos saugumo reikalavimus, nes kai kurie buvo liberalizuoti“, - sakė A.Paulauskas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder