Lietuvos kariai treniruojasi pratybose „Žaibo kirtis 2017“

Lietuvos kariai treniruojasi pratybose „Žaibo kirtis 2017“

Balandžio 29–gegužės 1 dienomis Lietuvos kariuomenės organizuojamose nacionalinėse pratybose „Žaibo Kirtis 2017“ Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinės pajėgos treniruojasi kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) Pagėgių, Vilniaus ir Varėnos rinktinių atsakomybės ruožuose prie sienos su Baltarusija ir Rusija.

„Valstybės gynyba yra visų ginkluotųjų pajėgų bendras reikalas, todėl ypatingai svarbu, kad visuose jos etapuose, būtume pasirengę sąveikauti ir darniai veikti tarpusavyje“, – pabrėžė pratybų vadovas, Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaišnoras atvykęs gyvai stebėti įsibėgėjančias pratybas, karių ir pasieniečių atliekamus veiksmus.

Siekiant netrikdyti realios sienos kontrolės veiklos, taip pat, kad nekiltų nesupratimų tarp kitų valstybių sienos apsaugos pareigūnų, pratybų scenarijaus žaidybiniai incidentai imituojami ir vykdomi Lietuvos teritorijos gilumoje, t. y. keletą kilometrų nuo realios Valstybinės sienos.

Pagal pratybų scenarijų pasienio ruožuose padaugėjus įvairaus pobūdžio incidentų, susijusių su šalies saugumu, siekiama sustiprinti Lietuvos sienos apsaugą ir pasitelkiamos Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinės pajėgos.

Nuo balandžio 29 d. ankstaus ryto į pasienio užkardas atvykę Taikos meto užduočių operacinių pajėgų kariai, sustiprino pasienio tarnybą ir išvyko kartu su pasienio pareigūnais patruliuoti į pasienio ruožus.

Bendros Taikos meto užduočių operacinių pajėgų ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pratybos vyks iki pirmadienio, gegužės 1 d. Vėliau pratybų veiksmai persikels į Vilkaviškio ir Marijampolės miestus, kuriuose treniruosis Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgos.

Vienos pagrindinių šių metų Lietuvos kariuomenės nacionalinių pratybų „Žaibo kirtis 2017“ šiemet vyksta rytinėje šalies dalyje, Marijampolės ir Vilkaviškio miestuose bei jų apylinkėse, balandžio 28–gegužės 7 d. Jose treniruojasi Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinių pajėgų, Greitojo reagavimo pajėgų kariai ir juos remiantys padaliniai veikti hibridinių grėsmių atveju. Taip pat siekiama, kad nacionalinės pajėgos būtų pasirengusios nekonvenciniams iššūkiams bei veikti savarankiškai tam tikrą laiką, per kurį krizės atveju atvyktų sąjungininkų parama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder