pv2>"Williams" atėjimo istorija. Politikų pasisakymai 1999 metais.

Premjeras Gediminas Vagnorius, Seimo narius, ragindamas balsuoti už bendrovių "Būtingės nafta", "Mažeikių nafta", "Naftotiekis" reorganizavimo įstatymą, pabrėžė, kad "Williams" parduodama nauja akcijų emisija.
Pasak G. Vagnoriaus, jei Lietuva nutars dalyvauti projekte, kurio planuojamas pajėgumas nuo 10 mln. iki 50 mln. tonų naftos per metus, kasmet ji gaus po kelis šimtus milijonų litų įplaukų.

"Ši sutartis svarbi pirmiausia tuo, kad tokia svarbi ūkio sritis kaip naftos ūkis gaus investicijų, bus modernizuotas, neatsiliks nuo europinių tendencijų. Konkurencijos pralaimėjimo atveju mums tektų sukti galvą, iš ko grąžinti "Mažeikių naftai" suteiktas dideles paskolas."
"Gyvenimas parodys, kas buvo teisus".

Iš 1998 metų liepos mėnesį spaudoje pasirodžiusio interviu su V.Babiliumi (apie tai, kodėl "Williams International" pasirinkta ne konkurso būdu):
"Todėl kad tai buvo geriausia ir, mūsų nuomone, visiškai naftos komplekso plėtrą atitinkanti kompanija."
"Išlieka principinė nuostata nesusidėti su Rusijos kapitalu."
"Šiandien pasaulyje nedaug yra tokių autoritetų kaip "Williams International".

1999 metais tuometinis Seimo pirmininkas V.Landsbergis Seimo frakcijų seniūnams pabrėžė būtinybę "sėkmingai užbaigti kontraktą" su bendrove "Williams".
Sutartis su šia JAV bendrove, pasak V. Landsbergio, yra "ūkiškai ir strategiškai naudinga Lietuvai". "Williams International" atėjimas reiškia daugiau nei 700 mln. dolerių investiciją į Lietuvos ūkį, ir alternatyvų tam nėra", tokius V. Landsbergio žodžius tada perdavė jo atstovė.

(BNS). Premjeras R.Paksas ir ūkio ministras Eugenijus Maldeikis informavo prezidentą Valdą Adamkų apie paslaptyje laikomus naujausius "Williams International" pasiūlymus dėl šios JAV bendrovės dalyvavimo privatizuojant "Mažeikių naftą".
Informuoti šaltiniai "Williams" pasiūlymus apibūdino kaip ultimatyvius.

Vytautas Landsbergis ryžtingai gina "Williams"

1999 spalio 1 d. (BNS). Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis primygtinai paragino visuomenę ir opozicijos politikus nesibaiminti "Mažeikių naftos" pardavimo amerikiečiams ir netrukdyti taip išgelbėti tą "skęstantį laivą".
V. Landsbergis per nacionalinę televiziją ketvirtadienio vakarą "Mažeikių naftą" negailestingai apibūdino, kaip "nuo seno praskolintą, nemokią, dažniausiai nuostolingą" ir gaminančią "prastus degalus, netinkamus parduoti Vakaruose".
"Tai skęstantis prakiuręs laivas, kurį ne vienas politikas Lietuvoje vis dar skelbia esant dideliu tautos turtu", pliekė V. Landsbergis.
"Aš kviečiu visus įsijautusius Lietuvos politikus paremti Prezidentą, kuris taip pat dirba, kad kontraktai būtų užbaigti ir pasirašyti. Kviečiu atsakingai pagalvoti apie savo valstybę tarp "Williams'o" ir "LUKoil'o" geografijos - ar mes norime valstybę vairuoti į Rytus, ar į Vakarus, ar išdrįstume sugriauti jau beveik užbaigtas derybas?", ragino V. Landsbergis.

"Brangūs Lietuvos žmonės,
Atsakomybė paskatino šiandien mane po ilgų Lietuvos derybų su amerikiečių kompanija "Williams International" - strateginiu "Mažeikių naftos" investuotoju - paskelbti jums apie savo, kaip Lietuvos vyriausybės vadovo, apsisprendimą.
Visi žino, kad šiai vyriausybei buvo nelengva derėtis su "Williams" jau vien dėl to, kad į šį darbą įsijungėme jam įpusėjus, kai jau buvo dėl daug ko suderėta ir aptarti būsimi Lietuvos valstybės įsipareigojimai strateginiam investuotojui. Pradėti viską iš pradžių jau nebeturėjome galimybės.
Derybų metu stengėmės pasiekti kuo naudingesnių Lietuvai sąlygų. Tačiau daugelį Lietuvos įsipareigojimų amerikiečių kompanijai atšaukti jau buvo per vėlu.
Derėjomės įnirtingai, stengdamiesi maksimaliai išnaudoti mažiausią mums palankią galimybę. Derėjomės iki paskutinės akimirkos, iki paskutinio, galima sakyti, iki šio vakaro.
Priėmėme net ir investuotojų siūlomą kainą - mažą jiems, didelę mums - juk kalbame apie ateities perspektyvą.
Tačiau yra vienas skaičius, kurį šiandien turėtų išgirsti ir suvokti kiekvienas Lietuvos pilietis, nes tas skaičius liečia kiekvieną.
Pasirašydama sutartį su "Williams", Lietuva turėtų perduoti "Mažeikių naftai" 1 milijardą 400 milijonų litų. Paskutinė mūsų derybininkų viltis buvo galimybė šią sumą išdėstyti per keletą metų ar vietoj pinigų suteikti amerikiečiams mūsų valstybės garantiją. Deja, tokio kompromiso pasiekti nepavyko. Iš tikrųjų sunku derėtis, kai partneris žino, kad jam konkurentų nėra ir kad diktuoja sąlygas.
Tiek pinigų, kiek reikalauja "Williams", Lietuva turi, bet tik tiek. Jei visus juos paskirtume "Mažeikių naftai", liktų nefinansuojami atlikti darbai, augtų įsiskolinimai įmonėms ir žmonėms. Yra tarpvalstybiniai įsipareigojimai. Valstybė jau dabar skolinga ligoninėms, darželiams ir mokykloms. Pinigus ant vieno aukuro neštume mes visi - galbūt net vaikų mokslo, tėvų sveikatos, savo kasdienės duonos sąskaita.
Pasirašius kompanijos "Williams" siūlomas sutartis, Lietuvos fiskalinis deficitas sieks 9,8 procento nuo BVP. Žymiai išaugs einamosios sąskaitos deficitas. Šalies finansinė situacija gali tapti pavojinga, o gal ir nevaldoma. Įsiskolinusi valstybė gali būti įtraukta į nemokių valstybių sąrašą.
Suprantu tuos, kurie ?ventai tiki kompanijos "Williams" svarba Lietuvai. Žinau ir tai, kad daug žmonių tiki siūlomų sutarčių nauda, net gerai neįsigilinę, kas jose iš tikrųjų siūloma. Gerbiu Seimo pirmininko ir Lietuvos Respublikos Prezidento nuoseklią poziciją. Vyriausybė padarė viską, kad sutartys su kompanija "Williams" būtų parengtos pasirašyti. Tai gali būti padaryta jau šį mėnesį. Neliko jokių trukdymų ar stabdymų.
Tačiau aš, kaip Vyriausybės vadovas, atsakingas ne tik už šį projektą, bet ir už visos Lietuvos ekonominę ir finansinę situaciją, šiandien tvirtai pareiškiu, kad pasirašyti po dokumentu, kuriuo įtvirtinamos, mano galva, nepriimtinos Lietuvai sąlygos, negaliu. Negaliu, nes mano įsitikinimu, šitos sąlygos gali būti lemtingos Lietuvos ekonomikai, jos ūkiui, jos žmonėms. Ar šiandien aš klystu, prognozuodamas tokias pasekmes, parodys tik laikas, tačiau dabar elgiuosi taip, kaip man liepia mano sąžinė.
Prieš penkis mėnesius pilietinė atsakomybė atvedė mane prie Vyriausybės vairo. Ta pati atsakomybė sulaiko mano ranką šiandien."

Vilnius, spalio 19 d. (BNS). Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis pareiškė, kad ministras pirmininkas Rolandas Paksas žengė nederamą žingsnį, paskelbęs, kad nepasirašys sutarčių su JAV bendrove "Williams International".
"Kalba graži, veiksmas negražus", - pasakė V. Landsbergis.

Po dienos, kai atsistatydino premjeras R.Paksas, Prezidentas V.Adamkus pareiškė, kad susitarimui su "Williams" alternatyvos nėra.
Praėjus dienai po sutarties pasirašymo, V.Adamkus sakė: "Neparėmiau sutarties pasirašymo, nes manau, kad nė viena Lietuvos derybininkų grupė nesugebėjo užtikrinti tokių šio investicinio projekto sąlygų, kurioms esant mes, Lietuvos piliečiai, galėtume būti ramūs. Tačiau neužkirtau kelio ir sutarties pasirašymui, nes jos žlugimas galėjo turėti Lietuvai dar skaudesnių padarinių. Negalėjau atmesti projekto, į kurį tiek laiko, jėgų ir atsakomybės sudėjo valdančioji partija".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder