Remigijus Šimašius: duomenų perdavimo Baltarusijai eskalavimas naudingas Rusijai

Remigijus Šimašius: duomenų perdavimo Baltarusijai eskalavimas naudingas Rusijai

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius Baltarusijos opozicionieriaus Alesiaus Beliackio istorijoje įžvelgia naudą Rusijai. Tai, anot ministro, silpnina Lietuvos pozicijas dėl Sausio 13-osios byloje įtariamo Rusijos piliečio Michailo Golovatovo.

"Turime tam tikrų indikacijų, kad būtent paskutiniu metu buvo sugalvota panaudoti šitą kanalą galimiems politiniams persekiojimams. Tai pradėta daryti pavasarį. (...) Iš tiesų tai, kad nuo kovo pabaigos iki dabar visa šita situacija buvo, iškelia daugybę versijų, kam gali būti naudingas dabar tas įvykių eskalavimas. Ir bent jau tikrai kam naudinga, tai, ko gero, naudinga Rusijai, nes, aišku, visai kitoje byloje, tai yra M. Golovatovo byloje, Lietuvos pozicijas tikrai silpnina, o ne stiprina", - ketvirtadienio rytą interviu "Žinių radijui" sakė R. Šimašius.

Panašią poziciją yra išsakęs ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

"Puikiai suvokiu tai, kad Baltarusija šitos informacijos savo tikslams išprašė gerokai iki M. Golovatovo istorijos, bet šitos istorijos eskalavimas, ir kai kuriais aspektais labai kryptingas ir ne visai korektiškas eskalavimas, būtent tai, manau, gali turėti labai ryškias sąsajas su M. Golovatovu", - kalbėjo ministras.

R. Šimašius sakė neabejojąs, kad tai silpnina Lietuvos pozicijas buvusio KGB karininko byloje.

"Net neabejoju tuo, nes kyla klausimas, jeigu dabar užsiimame visi saviplaka, kaltų ieškojimu, o ypač jeigu surasime nekaltus ir paversime juos kaltais tarp savų iš tikrųjų nuimdami ir įtampą nuo mūsų kaimynų Baltarusijoje, tai kyla klausimas, kokią moralinę teisę mes turime reikalauti iš austrų, kad jie elgtųsi preciziškai. Ir tai, manau, yra ganėtinai akivaizdu, ir juo labiau, kad ir veikiantieji asmenys yra tie patys", - dėstė jis.

R. Šimašiaus teigimu, M. Golovatovo atveju Teisingumo ir Užsienio reikalų ministerijos bendradarbiavimas buvęs puikus, laikytasi principingos ir efektyvios pozicijos. Šešėlio metimas Lietuvai, anot ministro, gali būti naudingas tiems, kurie nori apsaugoti M. Golovatovą ir kitus įtariamuosius Sausio 13-osios byloje.

Nevyriausybinės organizacijos "Viasna" vadovas A. Beliackis buvo sulaikytas ketvirtadienį Minske.

Remiantis Lietuvos pateiktais duomenimis, jam pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu.

R. Šimašiaus vadovaujama ministerija pripažįsta birželį gavusi Užsienio reikalų ministerijos įspėjimą netalkinti Baltarusijos tarnyboms, tačiau esą buvo jau per vėlu, mat baltarusių teisėsauga trokštamą informaciją gavo dar kovą.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder