Rusijos kariniai laivai pakoregavo civilinių laivų maršrutus

Rusijos kariniai laivai pakoregavo civilinių laivų maršrutus

Ketvirtadienį Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje patruliavusius Rusijos karinius laivus stebėjo lietuvių karinio laivyno laivai "Jotvingis" ir "Skalvis". Nors įplaukti į išskirtinę ekonominę zoną nedraudžiama, dėl Rusijos laivų manevrų savo kursus turėjo keisti civiliniai laivai.

Anot Krašto apsaugos ministerijos (KAM), laivai buvo pastebėti už 55 kilometrų nuo kranto. Trys Rusijos kariniai laivai Lietuvos ekonominėje zonoje esantiems laivams nurodinėjo keisti kursus dėl raketinių pratybų, kurios vyko Rusijos teritoriniuose vandenyse prie Kaliningrado.

"Dėl Rusijos Federacijos karinių laivų nurodymų numatytą kursą Lietuvos Respublikos išskirtinėje ekonominėje zonoje buvo priversti keisti linijinis keltas "Corona Seaways", transportiniai laivai "Nordica", "Poseidon", "Frisian Lady", "Fliterbothnia". Laivas N42 „Jotvingis" užmezgė ryšį su tiesiamos elektros jungties tarp Lietuvos ir Švedijos kabelį saugančiais laivais ir gavo patvirtinimą, kad jų veiklos Rusijos Federacijos kariniai laivai netrikdė", - rašoma KAM išplatintame pranešime.

Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje leidžiama plaukti užsienio šalių laivams, taip pat ir kariniams, tačiau jie privalo deramai atsižvelgti į pakrantės valstybės teises ir pareigas ir nevaržyti išimtinės pakrantės valstybės teisių išskirtinėje ekonominėje zonoje. Todėl tokia Rusijos Federacijos veikla, kai yra trikdoma ūkinė veikla Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje, neatitinka tarptautinės jūrų teisės konvencijos nuostatų ir geros kaimynystės principų.

Lietuva apie šias Rusijos Federacijos pratybas Baltijos jūroje buvo iš anksto informuota.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder