"Puikus šiandienos tekstas. Ir nuotraukos visai nieko, sakyčiau.

Nors pačios žinios, sakykime atvirai, kiek senstelėjusios, tačiau, neabejoju, vis tiek labai patiko skaitytojams - su kuo autorių ir sveikinu.

Mindaugai, jei ką, neketinu reikšti pretenzijų. Tiesiog keli momentai, kurie Jums, kaip žurnalistui, galbūt pasirodys įdomūs. Ir gal kiek kitaip nušvies AM konkursą, kurį įvardijate labai jau tiesmukiškai ir, deja, netiksliai: kaip priemonę formuoti teigiamą AM įvaizdį. Tai netiesa.

Kelios ištraukos iš pažymos, kurią mano kolegos neseniai rengė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariams (su trumpais mano komentarais - jau atleiskite, nesusilaikiau):

2007 – 2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programoje, patvirtintoje Europos Komisijos, nustatyta, kad, siekiant užtikrinti veiksmingą visuomenės informavimą ir švietimą apie aplinkos būklę bei kitus su aplinką susijusius klausimus, be viso kito būtina didinti leidinių apie aplinką skaičių ir tiražus, rengti nuolatinius publikacijų spaudoje bei radijo ir televizijos laidų ciklus, kurti ir skleisti socialinę reklamą ir t.t.

Taigi apie aplinką ir jos būklę, o ne apie "geruosius" ministerijos, ministro ar dar kieno darbus. Jūsų žiniai, ES lėšomis finansuojamuose viešinimo projektuose draudžiama minėti/transliuoti/tiražuoti ne tik ministrą, bet ir bet kurį kitą politinio pasitikėjimo pareigūną. To nesilaikantys tiekėjai rizikuoja netekti lėšų - dalies ar visų.

Siekiant įgyvendinti 2007 -2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programoje numatytus tikslus Vyriausybė 2008 m. liepos 23 d. priėmė nutarimą „Dėl Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priedo patvirtinimo“, kuriuo patvirtino priemones, kuriomis bus užtikrinamas minėtoje programoje numatytų tikslų pasiekimas. AM atsakinga už dvi priemones, kurios turi užtikrinti visuomenės informavimą apie aplinką: priemonė „Visuomenės informavimo apie aplinką sistemos sukūrimas ir plėtra“ (čia būtent tai, apie ką ir rašote) ir priemonė „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Taigi, jei paprasčiau, vykdome Vyriausybės nutarimą, o ne savo nuožiūra "taškomės" pinigais. Be to, tuos pinigus prieš tai dar reikėjo gauti iš ES. Tam, jei ką, neužtenka vien prašymo. AM darbuotojų dėka gavome. Ir ką - blogai? Verčiau jau būtume negavę ar kaip?

Pažymėtina, jog šioms veikloms skiriamos lėšos negali būti skiriamos jokiai kitai veiklai, jokioms kitoms programoms ar priemonėms įgyvendinti.

Nepanaudojus šių lėšų jas tektų grąžinti, kas būtų traktuojama kaip ES lėšų nepanaudojimas. Taigi Jūsų sąsajos tarp Aplinkos sistemos darbuotojų, kurie turi eiti nemokamų atostogų bei ministerijos, kuri tuo metu esą nesibodėdama leidžia pinigus, yra netikslios ir nekorektiškos. Net ir labai norėdami negalėtume nukreipti viešinimui skirtų pinigų algoms ir pan. ES lėšos yra tikslinės, skirtos tik tam, kam skirtos - ir niekam kitam. Kita vertus, neabejoju: jei šių lėšų nebūtume panaudoję ir apie tai, pvz., būtų paskelbusi Valstybės kontrolė, būtumėt vienas iš pirmųjų, kurie džiugiai skelbtų: AM klerkai nesugebėjo panaudoti net viešinimui skirtų pinigų!

Projektas, apie kurį rašote, pradėtas įgyvendinti dar 2011 metų lapkričio 15 dieną, kai Aplinkos ministerija Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) pateikė projekto paraišką. Ji buvo įvertinta iki 2012 m. sausio 18 d.

Aplinkos ministro 2012 vasario 8 d. įsakymu buvo skirtas finansavimas projektui įgyvendinti. 2012 m. sausio 23 d. ministerija APVAI pateikė derinti projekto konkurso sąlygas. 2012 m. balandžio 13 d. tarp ministerijos ir APVOS pasirašyta projekto finansavimo ir administravimo sutartis. Pats pirkimas paskelbtas 2012 m. liepos 10 d.

Tai tiek. Sėkmės kūryboje.

P.S. O epitetas prie nuotraukos, skirtas man ir ministrui, visai pralinksmino. Taip kad kada kada, o šiuo atveju, Jūsų žodžiais tariant, tikrai "nesipiktinu".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder