D.Grybauskaitė iš partinių ideologijų kepa kotletą

D.Grybauskaitė iš partinių ideologijų kepa kotletą

Prezidentė, nors jos patarėjai iškart puolė neigti, aiškiai pasisakė už vaivorykštinę koaliciją. Visišką ideologinį absurdą. Ištrinantį politinių, juolab sisteminių partijų skirtumus. Įsivaizduokime griozdišką automobilį, kuris vienu metu suka į kairę ir į dešinę. Taip sukiojama mašina galiausiai sulūžtų perpus. Bet iš vietos nė kiek netrūktelėtų.

Taip galima sunaikinti šalies partinę sistemą. Be jos demokratija neįmanoma. Tad pasuktume į diktatūrą. Arba anarchiją.

Kam durstyti iš socdemo ir konservatoriaus kažkokią amorfinę pseudopartinę masę, jei rinkėjai balsavo už partijas. Būtent už partijas! Ir daugiausiai balsų skyrė socdemams. Būtent jie, jei prezidentė dar gerbia rinkėjų valią, yra pašaukti formuoti kairiųjų jėgų koaliciją. Su savo pasirinktais partneriais. Irgi kairiaisiais. Jie jau įvardyti. Darbo partija bei „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Irgi gavusios rinkėjų pasitikėjimą.

Tačiau kas vyksta po kilimu? Jau ne pirmus metus. Iškapojami lyderiai. Iš pradžių eliminuojamas Rolandas Paksas. Partija „Tvarka ir teisingumas“ tarsi tampa begalvė. Nes jos tikrasis lyderis nei į Seimą, nei į Vyriausybę jau neįleidžiamas. Konstitucinio Teismo sprendimu. Dabar atėjo kito lyderio eilė. Darbo partija vėlgi daroma begalve. Nes Dalia Grybauskaitė leido suprasti, kad Viktoras Uspaskichas jai nepageidaujamas. Jokiame Vyriausybės poste.

Tad jau dviem pakankamai charizmatiškiems, rinkėjų mėgstamiems lyderiams faktiškai užtrenktos durys. Jiems leidžiama viešai kalbėti, bet neleidžiama dirbti. Piliečiams įrodyti, kad jie netuščiažodžiavo. Dirbti premjerais, ministrais. Durys vis labiau užtrenkiamos.

Kas vyksta? Sąlygiškai naujesnių partijų, kurias jau pripažino rinkėjai, slaptas naikinimas. Iš pradžių iškapojant jų lyderius ir taip šias partijas silpninant. Nes „Tvarka ir teisingumas“ tikrai būtų gavęs daugiau balsų, jei žmonės į Seimą būtų rinkę R.Paksą.

Jei planas, braižomas po kilimu, kada nors galutinai pasiseks, Seime liks tik kelios partijos. Viena kairė, o kita - dešinė. Na, ir dar kelios visiškai smulkios, Prezidentūrai nepavojingos, apsilpusios partijėlės. Jūs tyliai sėdėkite, o mes valdysime. Amžinai. Vis toje pačioje vaivorykštėje. Tik kartais joje bus daugiau dešiniųjų balsų, o kartais - kairiųjų. Bet nesvarbu, ką rinksite, vis vien išrinksite tą pačią vaivorykštę. O dalis šalies gyventojų jau neturės už ką balsuoti. Nes bus sunaikintos partijos, atspindinčios būtent jų pažiūras. Naujų, charizmatiškų lyderių irgi neatsiras. Nes jei atsiras, bus sunaikinti.

O kaip bus valdoma valstybė? Autokratinėmis komandomis iš Prezidentūros. Autokratinėmis, bet apolitiškomis. Nes politinė sistema, kur kairė niekuo nesiskiria nuo dešinės, yra ideologijų farsas. Arba faršas. Sumaltas iš skirtingos mėsos. Kad ir kaip žiūrėsi, vis vien bendras kotletas. Teliks Prezidentūrai įvardyti amžinąjį mūsų valstybės premjerą. Ir amžinuosius ministrus. Iki mirties. Vis iš tos pačios vaivorykštės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder