Kas Klaipėdoje laimi meninio skaitymo konkursus?

Kas Klaipėdoje laimi meninio skaitymo konkursus?

Kada gi pagaliau Lietuvoje įvairiausi konkursai vyks skaidriai ir nešališkai!? Toks klausimas - kartu su daugybe kitų - gimė po Lietuvos mokinių meninio skaitymo Klaipėdos miesto etapo poetinių kompozicijų konkurso, kurį surengė Klaipėdos jaunimo centras.

Konkurse kompozicijas pristatė penkios Klaipėdos mokyklos: Sendvario pagrindinė mokykla, "Varpo" gimnazija, "Ąžuolyno" gimnazija, Vydūno vidurinė mokykla bei Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija.

2012 metų konkursas skirtas Maironio 150-osioms gimimo metinėms. Su aštuoniais 11 klasės mokiniais sukūrėme kompoziciją pagal Maironio eiles "Lietuva - brangi?". Kadangi šiame konkurse dalyvavome pirmą kartą, tad ruošėmės jam atsakingai. Džiugino ir mokinių "susigyvenimas" su Maironio žodžiu, nelėkštas mums atrodė ir pats rezultatas.

Organizatoriai suteikė galimybę repetuoti Klaipėdos jaunimo centro teatro salėje, buvom maloniai sutikti, skyrė patalpą persirengimui. Gera atmosfera, jauki salė, mokinių entuziazmas - darbingai nuteikę faktoriai.

Nustebino net aštuonių komisijos narių sudėtis: Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. inspektorė Vida Bubliauskienė, Klaipėdos jaunimo centro dainos studijos "Keberiokšt" vadovė Regina Vindžigalskienė, Klaipėdos jaunimo centro direktoriaus pavaduotoja Kornelija Stasiulienė, režisieriai - Mira Kolaitytė, Aleksas Mažonas, mokytojai - Egidijus Gadeikis ("Verdenės" mokykla), Vida Beniulienė ("Varpo" gimnazija), Audra Lenkauskienė ("Ąžuolyno" gimnazija). Kodėl tokia didelė komisija?

Pasibaigus konkursui komisijos nariai pasitarime sugaišo daugiau nei valandą ir į salę sugrįžo ne visi. Apibendrinimo ir paguodos žodžio pralaimėjusiems ėmėsi Švietimo skyriaus vyr. inspektorė V. Bubliauskienė. Ji pradėjo nuo mažiausių - Vydūno vidurinės mokyklos 5 klasės mokinių, pristačiusių poetinę kompoziciją "Baltas vaikų laiškelis". Juos įvertino per mažais, dar negalinčiais atstovauti miestui Respublikoje. Mano manymu, tuo jie ir buvo žavūs, kad maži, ir kad tik šiandien gali taip patraukliai deklamuoti Ramutės Skučaitės, Sigito Gedos eiles.

Po to V. Bubliauskienė įvertino S. Šimkaus konservatorijos kompoziciją. Joje komisijai pavyko rasti du didelius minusus: per daug dainų ir, pasak V. Bubliauskienės, su kai kuriais režisūriniais sumanymais galima nesutikti. Nustebau, juk mūsų kompozicija - Maironis! Jo kūryba neatsiejama nuo dainos, juolab kad dainingoji dalis užėmė tik 5 minutes iš visos 17 minučių kompozicijos. Nemanyčiau, kad galima dainos eliminavimą pridėti prie konkurso nuostatų, kurie buvo visiems žinomi, ir netikėjau, kad gerai atlikta daina taps kliuviniu. Į pastabą, kad su kai kuriais režisūriniais sumanymais galima nesutikti, atsakau, jog nesutikti galima tik tuo atveju, kai pats tampi kūrybos dalininku. Kai esi tik žiūrovas, režisūrinis sumanymas gali patikti ar nepatikti, gali jaudinti tave ar palikti abejingą.

Vydūno mokyklos kompozicija - lyderė - buvo pagirta už rekvizito nenaudojimą. Suvokiau, kad rekvizito atsisakymas kompozicijoje yra sektina norma, nors kita mokykla lyderė, "Ąžuolyno" gimnazija, savo kompozicijoje naudojo begalę įvairiausių daiktų.

Ko trūko? Konkrečių vertinimo kriterijų komisijos darbe. Mano manymu, vertinti reikėtų kompozicijos meninį lygį, skaitovų sceninę kalbą, muzikos, žodžio, judesio simbiozę, aiškiai perteiktą idėją bei atsižvelgti į konkursą stebinčio žiūrovo emocinę reakciją.

Pabaigai - keli klausimai.

Kodėl aštuonių komisijos narių sudėtyje buvo trys mokytojai, kurie patys pristatė savo režisuotas poetines kompozicijas (V. Beniulienė, A. Lenkauskienė. A. Mažonas), ir kodėl būtent šių mokyklų kompozicijos pripažintos lyderėmis?

Kodėl būtent šių mokyklų kompozicijos kasmet laimi Klaipėdos etapą?

Nejaugi esame tokia gūdi provincija, kad, siekiant išsaugoti viešųjų ir privačių interesų skaidrumą, į Klaipėdos etapą negalime pasikviesti nešališkų ir žinomų kūrėjų?

Kada gi pagaliau Lietuvoje įvairiausi konkursai vyks skaidriai ir nešališkai!?

Nuoširdžiai linkiu išminties ir didelės sėkmės ateityje organizuojant puikius mokinių meninės kūrybos renginius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder