JAV generolas: vakarinėje Sirijoje atsigauna ISIS

JAV generolas: vakarinėje Sirijoje atsigauna ISIS

JAV kariuomenės vadas Artimuosiuose Rytuose perspėjo, kad Islamo valstybės (ISIS) pajėgos vakarinėje Sirijoje, kurioje amerikiečių pajėgos neturi pakankamos prieigos, pamažu atgauna jėgas.

Portalo „Euronews“ duomenimis, generolas Frankas McKenzie tvirtino, kad į vakarus nuo Eufrato upės esančiame regione, kurį kontroliuoja Sirijos vyriausybės pajėgos, „sąlygos yra tokios pačios blogos ar dar blogesnės“, nei kai susikūrė ISIS.

„Mes visi turėtume būti susirūpinę“, – teigė JAV generolas.

F. McKenzie teigė, kad maištininkai regione turi tam tikrą veikimo laisvę ir JAV su sąjungininkais neturi daug vilčių, jog Sirijos režimas kažką darys, kad grupuotė ten būtų sutriuškinta. Vakarinė šalies dalis nuo pat pilietinio karo pradžios buvo kontroliuojama Rusijos palaikomos Sirijos vyriausybės pajėgų, o JAV ir jos sąjungininkai Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) didžiąja dalimi veikė šiaurinėje ir rytinėje šalies dalyje.

Prezidentas Donaldas Trumpas entuziastingai gyrėsi, kad ISIS įveikimas yra vienas svarbiausių jo nacionalinio saugumo laimėjimų. Dėl šios ankstyvos pergalės paskelbimo jis pradėjo JAV karių atitraukimo procedūrą, atlaisvinant šiaurinę Sirijos teritoriją Turkijos pajėgoms. Tačiau galiausiai prezidentas buvo generolų perkalbėtas, todėl iki šiol JAV pajėgos bendradarbiauja su SDF saugant rytinėje šalies dalyje esančius naftos telkinius nuo ISIS. 

JAV generolas yra susirūpinęs ir dėl koronaviruso pandemijos vykstančio pernelyg lėto žmonių perkėlimo iš sirų pabėgėlių stovyklų. Tai kelia susirūpinimą dėl galimo tolimesnio žmonių, ypač jaunų, radikalizavimo šiose stovyklose, kurios yra laikomos pagrindinėmis ISIS karių verbavimo vietomis.

Al-Holo stovykloje šiaurės rytų Sirijoje yra apie 70 tūkst. žmonių – daugiausia moterų ir vaikų, kurie buvo priversti bėgti dėl vykstančio pilietinio karo ir kovos prieš ISIS. Dauguma žmonių atkeliavo čia praėjusiais metais, kai JAV palaikomos SDF pajėgos išlaisvino paskutines ISIS laikytas teritorijas.

JAV taikos instituto kovos prieš ekstremizmą vadovė Leanne Erdberg Steadman teigė, kad žmonių galutinis iškeldinimas iš pabėgėlių stovyklų yra svarbiausia priemonė užkardant tolimesnį smurtą ir užtikrinant naują saugesnę ateitį. Tačiau, atsakingų pareigūnų duomenimis, būtent al-Hole buvo užfiksuoti pirmi COVID-19 atvejai.

F. McKenzie tvirtino, kad tarp Europos sąjungininkų ir likusių kaimyninių valstybių kilusi baimė paskleisti pavojingąjį virusą kiek apsunkina bandymus grąžinti stovyklų gyventojus į jų gimtąsias šalis.

Gyventojų repatriacija yra viena esminių priemonių tuštinant pabėgėlių stovyklas, ir JAV jau kurį laiką gan agresyviai bando savo sąjungininkus susigrąžinti savo piliečius. Daugelis valstybių gan nenoriai priima atgal galimus ISIS kovotojus, o dabar papildoma COVID-19 grėsmė prideda papildomos baimės. 

Humanitarinės organizacijos teigia, kad dauguma moterų ir vaikų nekelia jokios rizikos, tačiau pareigūnai ir politikai pabrėžia, kad daug moterų irgi buvo radikalizuotos ir veikė teroristinėse organizacijose.

JAV generolas teigė, kad, jei politiniai lyderiai nesuras tinkamo būdo deradikalizuoti ir repatrijuoti perkeliamų žmonių, labai tikėtina, kad ateityje ISIS vėl gali iškilti.

„Jauniems žmonėms augant, mes vėl juos išvysime mūšio lauke, nebent jei surasime būdą juos paversti produktyviais mūsų visuomenių nariais, – teigė jis. – Arba mes galime bandyti tvarkytis su šia problema dabar, arba tvarkytis po poros metų, kai situacija bus eksponentiškai blogesnė.“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder