Pirmokė: "Noriu būti geriausia"

Pirmokė: "Noriu būti geriausia"

Tęsiame projektą "Mokinio dienoraštis", kurio tikslas - atidžiau pažvelgti į mokinio kasdienybę, fiksuoti jam tenkančias užduotis mokykloje ir už jos ribų, paanalizuoti, kiek ir kam jis skiria savo laiko.

Dažnai tėvai galvoja, esą bepigu tiems, kurių vaikai yra stropūs ir labai gerai mokosi. Pirmokės Patricijos (vardas pakeistas. - Autor. past.) pavyzdys rodo, kad ir per didelis vaikų stropumas kartais gali kelti tėvams nerimą.

Klaipėdietė Karina pasidalijo, su kokiais iššūkiais tenka susidurti jos šeimai, mažajai dukrai pradėjus lankyti mokyklą.

Perdėtas punktualumas

Patricija mokyklą pradėjo lankyti 6 metų. Tad pirmieji mėnesiai buvo sunkūs, iš mokyklos mergaitė grįždavo labai pavargusi.

"Teko nutraukti gimnastikos, šokių užsiėmimus, nes buvo akivaizdu, kad tokio krūvio "nepaveš", - pradėjo pasakoti mama.

Didysis išbandymas prasidėjo maždaug spalį. Pasak mamos, kasdienis scenarijus buvo toks: rytais išeinant į mokyklą - ašaros, vakare, prieš miegą - ašaros.

"Laimei, rytinės ašaros greitai baigėsi, kai mokytoja kelis kartus priėjo, apkabino ir nusivedė į klasę. Visgi auklėtojų globos "sindromas", likęs nuo darželio, bent mano vaikui, buvo labai svarbus", - pasakojo Karina.

Tačiau vieniems emociniams išgyvenimams praėjus, netruko pasirodyti kiti. Patricija kiekvieną vakarą stresuodavo, kad ji neišsimiegos.

"Vakariniai "pasirodymai" prasidėdavo nuo 18 val. Būtent nuo tos valandos ji jau nerimastingai žvilgčiodavo į laikrodį, kad tik nepraleistų savo susigalvoto miego laiko - 19.25 val. Nei minute anksčiau, nei vėliau. Išgyvenome įvairias emocijas: ir pyktį, ir bandymą suprasti, kodėl vakare ji jaučia įtampą, bet atsakymo ilgai nepavyko rasti", - atviravo mama.

Beje, negana to, kad Patricija pati lovoje nori gulėti jos nustatytu dar gana ankstyvu metu, reikalauja, kad su ja pagulėtų kas nors iš namiškių. Pasėdėjimas netinka.

"Ir tik visai neseniai ji pasakė, kodėl nori atsigulti taip anksti. Pasirodo, bijo neišsimiegoti bei kitą dieną negauti puikaus įvertinimo. Paklausus, kodėl jai taip svarbu būti puikiai įvertinta - ji atsako: "Noriu būti geriausia", - prisiminė pirmokės mama.

Lygiuojasi į sesę

Kasdien mergaitė keliasi 6.45 val., susiruošti į mokyklą jai pakanka pusvalandžio.

"Beje, rudenį dar ir čia buvo bėda, nes bijodavo pavėluot į mokyklą, tad ryte mane irgi "skubindavo", kad mašinoje turime būti 7.15 ir nė minute vėliau", - prisiminė Karina.

Kadangi mergaitė mokykloje lanko prailgintą grupę, tad ir namų darbus, jei tokių yra, atlieka mokykloje.

Mokymosi rezultatai puikūs, abu trimestrus baigė aukščiausiais įvertinimais. Pasak mamos, pagal mokytojos sukurtą kaupiamojo vertinimo sistemą, iš visų klasiokų ji turi surinkusi daugiausia taškų.

"Tad dabar dukra jau tiek nestresuoja prieš vakarinį miegą, nes yra išsikovojusi lyderio poziciją klasėje ir, matyt, dėl to jaučiasi ramesnė", - atsiduso mama.

Karina svarsto, kad didžiausią įtaką Patricijai daro vyresnė sesuo, kuri taip pat labai gerai ir stropiai mokosi.

"Pavyzdžiui, rytais, kai važiuojam į mokyklą, Patricija labai rimtu tonu dėsto: "Man šiandien "kontras". Taip prastai miegojau, kažin, kaip parašysiu..." Arba, jei vyresnioji dukra sako, kad rašys testą, Patricija reaguoja iškart: "Tikrai? Mes irgi rašysim, o iš ko jūs?" Žodžiu, nori jaustis lygi su vyresne sese, nors amžiaus skirtumas tarp jų labai didelis", - savo pastebėjimais dalijosi moteris.

Aistra - sportas

Karina iš mokyklos mažąją dukrą pasiima maždaug pusę keturių. Dar reikia iš kitos mokyklos pasiimti vyresnę sesę, tad paprastai namuose šeima būna pusę penkių ar penktą vakaro.

"Kadangi namų darbų namuose nereikia atlikti, kai grįžtame namo, Patricija maždaug valandą dvi užsiima sportine veikla. Nors ji labai mėgsta skaityti (skaito jau nuo 4 metų), visgi sportas yra jos didžiausia aistra. Gimnastikos mokosi dabar stebėdama pratimus internete, taip pat lanko baseiną, kasdien bėgioja. Kūno kultūra - laukiamiausia jos pamoka", - pasakojo Karina.

Moteris prisiminė atvejį, kai už netinkamą elgesį Patricija buvo nubausta ir 3 mėnesius nebuvo leista jai lankyti baseino. Kaip vėliau paaiškėjo, mergaitė visus tuos tris mėnesius tyliai ir kantriai skaičiavo dienas iki bausmės pabaigos.

"Mes, aišku, visai buvom pamiršę, o ji vieną rytą pabudo ir sako: "Štai jau suėjo 3 mėnesiai. Kada į baseiną?" - šypsodamasi prisiminė pirmokės mama.

Mokytoja - dievas

Patricijai didžiausias autoritetas - mokytoja.

"Gal autoritetas net per švelniai pasakyta. Greičiau - dievas. Patricija daug pasakoja, ką ir kaip išmoko, žavisi mokytojos įdomiomis pamokomis. Jei nežinau, kaip pasielgti, sakau dukrytei: "Svarstau prašyti mokytojos patarimo, nes nežinau, kaip man elgtis, kad tu mane girdėtum." Suveikia iš karto - ir girdi tada, ir mato, kad tik nebūtų pokalbio su mokytoja", - pasakojo mama.

Patricija yra "gyvasis sidabras". Klasės seniūnė, organizatorė, greit suburia klasiokus kokiai nors veiklai.

"Dar ji mėgsta porinti kaip senutė apie tai, kas yra draugystė, tikras draugas. Gal ji kiek brandesnė nei jos bendraklasiai savo įžvalgomis, todėl apie bendravimo ypatumus mėgsta "paaiškinti" kitiems vaikams. O rezultatas toks, kad kiti vaikai dėl to skundžiasi savo tėvams, esą iš jų tyčiojamasi. Tad dėl to turėjau jau net kelis pokalbius su vieno klasioko mama", - atviravo mama.

Taigi Patricijai ne itin lengvai sekasi mokyklinės draugystės. Mama atvira, dėl to gali būti kaltas ir dukros požiūris į kitus vaikus. Mat nevengia "rūšiuoti" vaikų. Esą ji tiesiai šviesiai rėžia, kad su kai kuriais jai bendrauti "ne lygis".

"Ypač ji vertina "kitokius" vaikus, iškart akcentuoja ne "masės" požiūrį ar nuomonę, toks vaikas jai įdomesnis. Taip pat jai įspūdį daro tokie, kurie užstoja draugą, pagelbėja", - pasakojimą apie savo jaunėlę užbaigė Karina.

Laukiame jūsų laiškų

Kviečiame visus tėvelius dalyvauti šiame projekte - anonimiškai aprašyti vieną savo mokyklinuko dieną ar savaitę ir atsiųsti laišką el. p. [email protected]. Taip pat galite tiesiog pranešti apie norą dalyvauti tokiame eksperimente ir žurnalistai patys aprašys jūsų vaiko dieną.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder