Jaunojo biliardo aso kolekcija

Jaunojo biliardo aso kolekcija

Vilniečiui Pijui Labučiui dar tik 19 metų, bet jis jau yra daugkartinis Lietuvos pulo, dar vadinamo amerikietiškuoju biliardu, čempionas. Jaunasis biliardo žaidėjas antrus metus iš eilės šalies pirmenybėse laimi visas keturias pulo rungtis. P.Labutis neatmeta galimybės tapti profesionalu, paversti sportą pragyvenimo šaltiniu, bet kol kas jis nėra apsisprendęs, kas svarbiau - sportas ar ekonomikos studijos.

Triumfas Prienuose

Įsidėmėti P.Labučio pavardę vertėjo dar užpernai, kai jis pasižymėjo tarptautinėje arenoje. 2014 m. vilnietis iškovojo sidabrą Europos jaunimo čempionate ir bronzą pasaulio jaunimo pirmenybėse. Po to didesnį dėmesį teko skirti mokymuisi. „Buvo paskutiniai mano metai mokykloje, dabar Vilniaus universitete studijuoju ekonomiką. Per tuos dvejus metus ko nors labai įspūdingo tarptautinėje arenoje nuveikti nepavyko. Buvo vienas kitas laimėtas Baltijos pulo lygos etapas. Ir, žinoma, Lietuvos čempionatai“, - sakė P.Labutis.

Pirmąjį Lietuvos čempiono titulą Pijus iškovojo dar 2014 m. Pernai kolekcija įspūdingai pagausėjo, nes vilnietis laimėjo visas keturias rungtis: pulo-8, pulo-9, pulo-10 ir 14+1. Neseniai Prienuose vykusiame Lietuvos čempionate P.Labutis neprarado nė vieno titulo. Jis vėl buvo stipriausias keturiose rungtyse.

Palyginti su pernykščiu triumfu, skirtumas yra toks, kad šiemet keturis aukso medalius pavyko iškovoti per kelias dienas. „Tokios varžybos, kad viskas vyktų vieną savaitgalį, buvo pirmą kartą Lietuvos istorijoje. Anksčiau irgi buvo keturios rungtys, bet jų čempionatai vykdavo atskirai, maždaug kas porą mėnesių, dažniausiai Kaune“, - pasakojo P.Labutis. Jo nuomone, naujoji varžybų sistema yra geresnė: „Ji išbando viską - ir ištvermę, ir tai, kaip sugebi pereiti nuo vieno žaidimo prie kito, kaip sugebi prisitaikyti.“

Išėję konkurentai

Rezultatai rodo, kad Pijaus negąsdina nė viena rungtis. „Lietuvoje geriau jaučiuosi 14+1 rungtyje, bet šiaip man labiau patinka devynetukas, jei žiūrėtume ne tik į Lietuvos lygį. Šis žaidimas turi daug variacijų, jis truputį lengvesnis. Nors gal ne lengvesnis, tiesiog nereikia labai daug galvoti. Jis greitesnis, labiau tinka pagal mano tempą“, - rungtis lygino P.Labutis. Nors titulai byra kaip iš gausybės rago, sportininkas mano, kad treniruotėms reikėtų skirti daugiau dėmesio: „Dveji paskutiniai metai buvo labiau įtempti dėl mokslų, neturėjau labai daug laiko.“

Pergales Lietuvos čempionatuose P.Labutis aiškina ne tik savo tobulėjimu: „Per tuos metus galbūt pasikeitė Lietuvos pulo lygis. Išėjo daugiau nei 10 žmonių, kurie žaidimui skirdavo daug laiko ir buvo aukšto lygio. Galbūt tas truputį padėjo. Ir šiaip turbūt peržengiau tą ribą. Nejaučiu didelės įtampos žaisdamas su geriausiais Lietuvos žaidėjais.“

Iš pulo traukiamasi dėl įvairių priežasčių. „Gal kai kam truputį atsibodo, nebuvo motyvacijos treniruotis toliau. Gal pasikeitė gyvenimas, atsirado koks nors naujas darbas. Vieniems gimė vaikai, kiti atrado kitokius pomėgius. Manau, kad dabar mano pagrindiniai varžovai yra Martynas Aleksonis, kuris mane neseniai aplenkė reitinge, ir Kęstutis Žadeikis, kuris pasaulio jaunimo čempionate užėmė penktąją vietą“, - svarstė P.Labutis.

Lietuvos pulo žaidėjų reitinge Pijus yra antras. „M.Aleksonis dalyvavo daugiau turnyrų. Jei neklystu, įskaičiuojami aštuoni geriausi turnyrai, ir jo atveju buvo didesnis pasirinkimas. Be to, paskutiniai 3-4 turnyrai iki Lietuvos čempionato man nebuvo labai sėkmingi. M.Aleksonis gal du iš jų laimėjo, o aš tik patekau į aštuntuką“, - faktą, kodėl nėra lentelės viršūnėje, paaiškino P.Labutis.

Apsisprendimo kryžkelėje

Geriausi pasaulio pulo žaidėjai užsidirba nemažus pinigus ir nesuka sau galvos dėl pragyvenimo šaltinio. Lietuviai tokios prabangos neturi. Pijus dirba viename sostinės biliardo klube. Dar prieš porą metų jis teigė, kad norėtų tapti profesionalu, bet norai kol kas lieka norais. „Prie šio tikslo dar neartėju. Kai yra ir studijos, labai sunku apsispręsti. Tiksliai nežinau, ko noriu. Įstojau į universitetą, reikia truputį pasimokyti, kad suprasčiau, kas tai yra. Per porą mėnesių sunku nuspręsti. Pažiūrėsime po kokio pusmečio ar metų - ar man patiks universitete, ką norėsiu veikti toliau. Nuo to priklausys ir pulo karjera. Galimybės tapti profesionalu visiškai neatmetu, bet tai nėra pagrindinis tikslas. Labai sunku apie tai galvoti, planuoti, kai yra tokia padėtis“, - sakė Lietuvos čempionas.

Žaidimas yra ne tik malonumas, bet ir nemažas finansinis iššūkis. Dar užpernai Pijus teigė, kad viena lazda kainuoja 2000 litų (maždaug 580 eurų). Laimei, yra gerų žmonių, padedančių apsirūpinti inventoriumi. „Visas lazdas, kurias šiuo metu turiu, man padėjo įsigyti vienas rėmėjas, kuris atvažiuodavo į Lietuvą. Jis nupirko išmušimo lazdą. Tą lazdą, su kuria žaidžiu, jis užsakė iš vienos firmos. Pasakė, kad žaisiu su jų logotipu, būsiu kaip reklaminis veidas, o jie man padarys vardinę lazdą“, - pasakojo P.Labutis.

Žaidžiant Lietuvoje susiduriama su dar viena problema - trenerių. „Lietuvoje tokio aukšto lygio specialistų nėra. Jų yra Olandijoje, Norvegijoje, bet viskas kainuoja didelius pinigus. Reikia pas juos mokytis bendrai su grupe, jei jie bus atvažiavę kažkur netoli, arba važiuoti pas juos“, - teigė biliardininkas.

Laimėjęs Lietuvos čempionatą, P.Labutis iškovojo kelialapį į pavasarį Portugalijoje vyksiantį Europos čempionatą. „Federacija turėtų padengti tam tikrą išlaidų dalį, nors tikslios sumos aš nežinau. Nežinau, kaip tokią kelionę pavyks suderinti su mokslais, kaip bus su pinigais. Nuvažiuoti labai norėčiau, bet tiksliai nieko negaliu pasakyti. Man tai būtų trečias Europos suaugusiųjų čempionatas, taigi nebūčiau naujokas. Manau, galėčiau konkuruoti. Ne su visais, bet tikrai yra žaidėjų, su kuriais galima kovoti. Galima įšokti į 16-uką ar net aštuntuką, nors lygis tikrai aukštas. Galvoti apie prizines vietas gal būtų naivu“, - pripažino P.Labutis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder