Olimpinė rinktinė išlydėta į Rio de Žaneirą

Olimpinė rinktinė išlydėta į Rio de Žaneirą

Rugpjūčio 5 d. Rio de Žaneire bus iškilmingai atidarytos XXXI olimpiados žaidynės. Pirmą kartą Pietų Amerikoje vyksiančioje svarbiausioje sporto šventėje Lietuvai atstovaus 68 sportininkai. Dauguma jų jau yra išvykę į parengiamąsias stovyklas užsienyje, tad penktadienį į Vilniuje vykusias iškilmingas olimpinės rinktinės palydėtuves susirinko 27 olimpiečiai.

Palinkėti sėkmės sportininkams, treneriams bei jiems talkinantiems delegacijos nariams atvyko Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo nariai, vyriausybės atstovai, Lietuvos sporto organizacijų vadovai, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) rėmėjai ir darbuotojai.

„Tautos ruošiasi olimpiadoms tikėdamos, kad sportas reiškia taiką, draugystę, garbę ir kiekvienos valstybės orumą. Tačiau šią naktį viena iš valstybių buvo užpulta per savo orumo ir valstybingumo šventę“, – sakė Prezidentė, kviesdama pagerbti Nicoje žuvusius žmones tylos minute.

Šalies vadovė, kreipdamasi į olimpiečius, pabrėžė, kad olimpiada – ne tik šventė, tai metas, kai geriausi mūsų sportininkai, pasklidę po visą pasaulį, vėl sugrįžta atstovauti Lietuvai.

„Jūs kiekvienas būsite mūsų širdyse, dėl kiekvieno jaudinsimės, žiūrėsime jūsų varžybas ir linkėsime viso geriausio. Noriu padėkoti visiems, kurie savo darbštumu, užsispyrimu, valia ir talentu pasiekėte galimybę dalyvauti olimpiadoje, parodyti, kad ir nedidelė valstybė turi nuostabių sportininkų“, – sakė Prezidentė.

Valstybės vadovė taip pat padėkojo treneriams ir visiems, kurie dirbo su sportininkais, jiems padėjo, suprato ir palaikė.

Prezidentė įteikė Lietuvos vėliavą olimpinės rinktinės kapitonei, buriuotojai, olimpinei vicečempionei ir pasaulio čempionei Gintarei Scheidt, kuri vėliavą neš per olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją.

„Linkiu visiems važiuoti pozityviai nusiteikus, startuoti su šypsena ir mėgautis kiekviena akimirka. Garbingos kovos, švarios kovos ir pagarbos vienas kitam“, – komandos draugams linkėjo G.Scheidt.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir LTOK viceprezidentas, Monrealio olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Arvydas Juozaitis olimpiečiams išdalino iš Rio de Žaneiro atkeliavusias akreditacijas ir įteikė olimpinės rinktinės ženklus. Renginyje akreditacijos buvo įteiktos komandos kapitonei G.Scheidt, baidarių irkluotojams Aurimui Lankui, Edvinui Ramanauskui, Ignui Navakauskui, kanojos irkluotojui Henrikui Žustautui, irkluotojams Mindaugui Griškoniui, Sauliui Ritteriui, Linai Šaltytei, Donatai Vištartaitei, Mildai Valčiukaitei, Aurimui Adomavičiui, Dominykui Jančioniui, Martynui Džiaugiui, Dovydui Nemeravičiui, Žygimantui Gališanskiui, sunkiaatlečiui Aurimui Didžbaliui, penkiakovininkėms Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei, Ievai Serapinaitei ir penkiakovininkui Justinui Kinderiui, šauliui Ronaldui Račinskui, dziudo imtynininkei Santai Pakenytei, lengvaatletėms Airinei Palšytei ir Dianai Lobačevskei, plaukikams Danui Rapšiui, Andriui Šidlauskui ir Deividui Margevičiui, buriuotojui Juozui Bernotui ir misijos vadovui Einiui Petkui.

Linkėdami gerų startų Lietuvos sportininkams, žirginio sporto bendruomenės atstovai misijos vadovui E.Petkui įteikė simbolinę pasagą.

Šventėje gerą nuotaiką skleidė kapueiros šokėjai ir „LTeam“ talismanas Ąžuolas, kuriam vardą išrinko daugiau nei tūkstantis sporto mėgėjų.

Kartu su olimpiečiais į Rio de Žaneirą vyks 42 treneriai, 25 žmonių personalo grupė – gydytojai ir kiti specialistai, misijoje dirbs 9 žmonės, žaidynėse teisėjaus 8 lietuviai.

Lietuvos rinktinėje – dvi olimpinės čempionės, du Europos žaidynių čempionai, 13 sportininkų yra pasaulio čempionatų medalininkai. Be krepšinio rinktinės daugiausiai sportininkų yra lengvosios atletikos, irklavimo, baidarių ir kanojų irklavimo komandose. Pirmą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaus tenisininkas iš Lietuvos – olimpiniuose kortuose žais Ričardas Berankis. Santa Pakenytė – pirmoji Lietuvos dziudo atstovė moteris, žengsianti ant olimpinių žaidynių tatamio. Jauniausias olimpinės rinktinės narys – aštuoniolikmetis irkluotojas Armandas Kelmelis.

LTOK 2013-2016 m. sportininkų rengimui ir dalyvavimui Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse skyrė 11,5 mln. eurų (iš jų 1,6 mln. eurų dalyvavimui žaidynėse). Planuojama, kad Lietuvos delegacijos dalyvavimas 2016 m. olimpinėse žaidynėse atsieis tris kartus brangiau nei dalyvavimas 2012 m. žaidynėse Londone.

Olimpinę krepšininkų rinktinę LTOK prezidentė į Rio de Žaneirą išlydės liepos 18 d. Kaune, po rungtynių su Ispanijos komanda.

Olimpinės žaidynės Rio de Žaneire vyks rugpjūčio 5-21 dienomis, jose varžysis apie 10,5 tūkst. atletų iš 206 šalių. Pirmą kartą žaidynių istorijoje dalyvaus ir olimpinė pabėgėlių komanda. Į 2016-ųjų metų žaidynes įtrauktos dvi naujos sporto šakos – golfas ir regbis. 28 sporto šakų atstovai varžysis 32 arenose ir 7 futbolo stadionuose.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder