Su padirbtomis teisėmis vairavo taksi ir vežė automobilius į Ukrainą

Su padirbtomis teisėmis vairavo taksi ir vežė automobilius į Ukrainą

Ukrainos pilietė Zoriana Zazherei Lietuvoje rankų sudėjusi nesėdėjo – moteris ir taksi automobilį pavairuodavo, ir, kai reikėdavo, Lietuvoje nupirktus automobilius nuveždavo į tėvynę. Ir visa tai Zorianai pavyko daryti net neturint galiojančio vairuotojo pažymėjimo.

Aukštąjį išsilavinimą turinti ir iki šiol neteista ukrainietė gyvenimo laimės ieškojo Lietuvoje – baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris mūsų valstybėje užsidirbdavo nelegaliai vairuodama taksi ir gabendama nupirktus automobilius į Ukrainą.

Šiai veiklai nesutrukdė net tai, kad iš Z. Zazherei buvo atimtos teisės – moteris internetu užsisakė padirbtas ukrainietiškas teises ir toliau važinėjo Lietuvos keliais, kol galiausiai įkliuvo teisėsaugai ir buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn už disponavimą padirbtu dokumentu.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Z. Zazherei padirbtą vairuotojo pažymėjimą įsigijo iki šių metų sausio 29 d. ir naudojosi juo, kol Lazdijų rajone nepakliuvo pasieniečiams. Pati moteris teigė, kad dokumentą gavo dar 2019 m. vasarą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta ukrainietė, stojusi prieš teismą, savo kaltę besąlygiškai pripažino ir paaiškino, kad pragyvena iš neoficialaus uždarbio, kurį gauna vairuodama taksi, taip pat užsidirba parvairuodama Lietuvoje pardavimui nupirktus automobilius į Ukrainą. Už tokį reisą moteris teigė gaudavusi apie 200 eurų, o kadangi vairavimas – pagrindinis jos darbas, Z. Zazherei teigė, kad vairuotojo pažymėjimas jai yra būtinas.

Moteris teigė, kad anksčiau buvo išsilaikiusi egzaminą ir oficialiai gavusi vairuotojo pažymėjimą, tačiau jo neteko dėl kelyje padarytų pažeidimų. Nepaisant to, gyventi reikėjo, todėl ukrainietė internetu susitarė dėl netikro vairuotojo pažymėjimo – pateikusi prarastų teisių ir paso kopijas už 150 eurų Z. Zazherei dar 2019 m. liepą sulaukė padirbto vairuotojo pažymėjimo.

Juo moteris sėkmingai naudojosi, kol netikėtai įkliuvo prie Lietuvos ir Lenkijos sienos. Ukrainietė iš Lietuvos į tėvynę ketino parvairuoti mūsų valstybėje pirktą „Kia Rio“ automobilį, tačiau pasieniečiams ukrainietiškas vairuotojo pažymėjimas sukėlė įtarimų. Iš pradžių S. Zazherei dar gynėsi nieko nežinanti, tačiau vėliau pripažino, kad dokumentas padirbtas.

Kaip vėliau paaiškėjo, netikrą dokumentą aptikęs pasienietis parodė didelį profesionalumą – įtarimą sukėlė tai, kad pažymėjimas buvo pagamintas ne iš polikarbonato. „Jei dokumento pagrindas yra pagamintas iš polikarbonato, tuomet jis nereaguoja į ultravioletinę šviesą, tai yra fonas nežiba baltai, taip pat polikarbonatas turi kitų plastinių savybių ir yra plonesnis“, – tokie pasieniečio parodymai užfiksuoti byloje.

Pareigūnas taip pat pastebėjo, kad šiame vairuotojo pažymėjime imituoti ultravioletinių spindulių apsauga ir optiškai kintantis rašalas – Ukrainos vairuotojo pažymėjime yra Ukrainos valstybės kontūras, kreipiant dokumentą tam tikru kampu turi keistis kontūro spalva, o padirbtame dokumente to nebuvo. Taip pat imituotas mikrotekstas ir apsauginis tinklelis.

Su padirbtu dokumentu sulaikyta ukrainietė dvi paras praleido už grotų, vėliau Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėja Asta Vailionienė už disponavimą padirbtu dokumentu Z. Zazherei skyrė 3400 eurų baudą.

Dėl už grotų praleisto laiko bauda buvo sumažinta iki 3200 eurų, o ukrainietė dar prieš bylą buvo palikusi 5 tūkst. eurų užstatą, iš kurio nutarta padengti baudą, o likusius pinigus grąžinti savininkei.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder