Įprasti receptai gali būti pavojingi

Įprasti receptai gali būti pavojingi

Aspirino tabletė į stiklainį marinuotų agurkų, kad „neiššaudytų“, sutrintas vitaminas C į cepelinų ar bulvinių blynų tarkius spalvai pašviesinti, o amoniakas - namų švarai palaikyti. Tai - tik keletas pavyzdžių, kaip vaistiniai preparatai vis dar būna naudojami maisto ruošoje ar buityje. Ar tai yra saugu?

Vitamino C tabletė, įmesta į tarkius verdant cepelinus, organizmui nepakenks. Redakcijos archyvo nuotr.

Aspirinas - išrankus vaistas

Aspirinas konservuojant daržoves anksčiau itin dažnai buvo naudojamas tam, kad šios nesurūgtų, ilgiau nesugestų, „neiššautų“. Toks receptas - įprasta praktika ir šiandien.

Vaistininkė Kristina Staivė pataria naudojant tokį receptą būti atsargiems ir mažų mažiausiai perspėti tokiais agurkais besivaišinančius žmones.

Aspirinas yra salicilatas, kuris randamas ir natūraliuose produktuose, be to, jis reaguoja su kitais vaistiniais preparatais, o tai gali kelti riziką valgančiojo sveikatai.

„Salicilatų yra mėlynėse, obuoliuose, žaliose paprikose ir alyvuogėse, migdolų ir žemės riešutuose, taip pat daugelyje prieskonių - aitriosiose paprikose, cinamone, krapuose, raudonėlyje, ciberžolėje. Jeigu žmogus alergiškas salicilatams, reikėtų nenustebti, kad ir suvalgius agurkų, į kurių marinatą įdėta aspirino, pasidarė bloga“, - sako vaistininkė.

Aspirinas reaguoja su kitais preparatais, todėl jo nerekomenduojama vartoti tiems žmonėms, kurie serga širdies, inkstų, kepenų ligomis, kenčia nuo uždegimų ar naudoja kraują skystinančius vaistus, nes aspirino dozė, kuri mažina krešėjimą, yra vos 50 mg. Aspirinas taip pat pavojingas vartojant ir kitus vaistus nuo skausmo.

Kad bulvės nejuoduotų

Askorbo rūgštis, įprastai vadinama vitaminu C, virtuvės šeimininkams puikiai pasitarnauja gaminant tarkuotų bulvių patiekalus - įdėjus sutrintą vitamino C tabletę, ilgiau pastovėję tarkiai nepajuoduoja. Vaistininkė sako, jog šis būdas, skirtingai nei kalbant apie aspirino naudojimą, yra gana saugus, mat pasiekus aukštą temperatūrą, maiste vitamino C nelieka.

„Vitaminas C, patekęs į 100 laipsnių temperatūrą, skyla ir išsiskaido, todėl bulvinių blynų kepimo ar cepelinų virimo procese, tikėtina, kad jokios vitamino naudos nebelieka“, - paaiškina vaistininkė.

Net jei vitaminą C sugalvojote dėti į patiekalą, kurio neverdate ar nekepate, šis vitaminas tik pastiprins imuninę sistemą ir paskatins kolageno gamybą.

Padauginti šio vitamino, pasak vaistininkės, gana sunku, suaugusiam žmogui per parą galima suvartoti 75-90 mg, o peršalus - net iki 2 g. Vis dėlto piktnaudžiauti šiuo vitaminu nereikėtų, nes padauginus jis nepasišalina iš organizmo, o kaupiasi inkstuose ir skatina akmenų susidarymą.

Pavojingas įkvėpimas

Atrodytų, didžiausią įtaką organizmui daro tai, ką geriame, valgome ir vartojame į vidų, tačiau dar viena buityje naudojama priemonė - amoniakas - gali pakenkti nuo paprasčiausio įkvėpimo.

Kiek anksčiau ši priemonė buvo pirmosios pagalbos vaistinėlės dalimi ir gelbėjo gaivinant apalpusius žmones, tačiau dabar gaivinimui naudoti amoniaką uždrausta. Ir vis dėlto, jis vis dar naudojamas buityje - langų ar dušo kabinų valymui. Vaistininkė perspėja, kad tą reikėtų daryti itin atsargiai.

„Amoniako kvapas labai aštrus, naudojant didelę jo koncentraciją galima sudirginti kvėpavimo takus, prasidės čiaudulys, kosulys. Kraštutiniu atveju galima pažeisti bronchus ir net pradėti dūsti“, - sako vaistininkė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder