Nauja mada - žaislai su nuodais

Nauja mada - žaislai su nuodais

Viešojoje erdvėje plintanti „pasidaryk pats“ mada gaminti žaislus, vadinamus išmaniuoju plastilinu ar šlykštukais (angliškai „slime“) iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nekaltai. Internetinėje erdvėje skelbiamuose įrašuose šis užsiėmimas įvardijamas kaip puiki edukacinė priemonė, skatinanti vaikų ir paauglių kūrybingumą. Tačiau nei vienoje produkto, kurio sudėtyje yra borakso, instrukcijoje nepažymima, jog ši medžiaga pavojinga sveikatai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Produktų vertinimo skyriaus vedėjo Sauliaus Majaus teigimu, internete didžioji dalis informacijos apie „šlykštukus“ yra anglų kalba. Tikėtina, kad kažkas Lietuvoje nukopijavo užsieniečių idėją ir išplatino lietuviškai. Neįsigilinęs, kad tokie žaidimai gali pakenkti sveikatai.

Viena iš pagrindinių ir ypač kenksmingų minimų sudėtinių dalių yra boraksas. Šios medžiagos dedama gaminant įvairius produktus: skalbimo miltelius (dėl vandenį minkštinančių savybių), kosmetikos gaminius, insekticidus (vabzdžių naikinimo priemones), medienos konservantus (apsaugančius nuo mikrobinio, grybelinio pakenkimo), mažinančius degumą gaminius, trąšas ir t.t.

ES reglamentas, nustatantis cheminių medžiagų ir mišinių klasifikavimo, ženklinimo ir pakavimo reikalavimus, visas boraksu vadinamas medžiagas, o taip pat ir boro rūgštį, priskiria 1B kategorijos toksiškai reprodukciją veikiančioms medžiagoms. Todėl gaminių etiketėse turi būti apie tai įspėjamasis ženklas ir tekstas: „Gali pakenkti vaisingumui. Gali pakenkti negimusiam kūdikiui“.

Kaip veikia šios medžiagos? Nustatyti priežastinį ryšį tarp vaikystės žaislų ir problemų susilaukti vaikų suaugus bei tikimybės, jog vaikas gims su sunkiais sveikatos sutrikimais, yra sudėtinga. Tačiau šių medžiagų toksiškumas reprodukcijai yra įrodytas laboratoriniais tyrimais su gyvūnais. Šių bandymų duomenys parodė, jog boro rūgšties natrio druskos ypač kenkia vyriškos lyties gyvūnams. Berniukų reprodukcinei sistemai šios medžiagos gali pakenkti ne tik vaikystėje, bet dar esant gimdoje, kai nėščia moteris gauna šių nuodų. Neskirstant pagal lytį, dėl šių medžiagų neigiamo poveikio įsčiose vaikams gali pasireikšti įgimtos stuburo slankstelių, akių, kraujotakos ar centrinės nervų sistemos anomalijos.

Kur žmonės to borakso įsigyja, S.Majaus teigimu, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tikslių duomenų neturi. Interneto svetainėse dalijamasi informacija, kad šių medžiagų žmonės pirko veterinarijos vaistinėse, juvelyrinėse dirbtuvėse, prekybos centruose.

Kur slepiasi boraksas?

Šiuo pavadinimu paprastai vadinamos kelios cheminės medžiagos: dinatrio tetraborato dekahidratas, bevandenis dinatrio tetraboratas, dinatrio tetraborato pentahidratas, bevandenis dinatrio oktaboratas, dinatrio oktaborato tetrahidratas ir dar kelios boro rūgšties natrio druskos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder