Pacientai nenori, kad jais naudotųsi

Pacientai nenori, kad jais naudotųsi

Pasaulinė AIDS diena vakar Lietuvoje paminėta neįprastai - keli ŽIV/AIDS paveiktus žmones vienijančios asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ nariai Vilniaus gatvėse prie juos „ginančių“ organizacijų būstinių surengė piketą.

Piketo tikslas buvo atkreipti visuomenės dėmesį į esamą ir vis stiprėjantį verslą, kuris vystomas prisidengiant visuomenine veikla, eskaluojant žmogaus teisių temą, dirbtinai sukuriant ir viešinant neegzistuojančias problemas, turint vieną tikslą - gauti finansavimą šioms dirbtinai sukurtoms problemoms spręsti.

„Piketą sąmoningai pradėjome šalia pastato, kuriame įsikūrė Žmogaus teisių stebėjimo institutas, atsakingas už Norvegų pinigų dalybas, ir jų bičiuliai: OSF projektai, koalicija „Galiu gyventi“, „Transparency international“. Visi jie sėkmingai dalyvavo Norvegų pinigų dalybose, - teigė asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas Jurgis Andriuška. - Vien už pinigus, mokamus už pastato, kuriame įsikūrę šie „nevyriausybininkai“, išlaikymą būtų galima visoje Lietuvoje išlaikyti nemažai jų „ginamų“ bendruomeninių organizacijų, užtikrinant šių bendruomenių realų darbą, o ne tuščiažodžiavimą, kaip daro šie „visuomeniniai“ verslininkai“.

Vėliau ŽIV bendruomenės atstovai patraukė prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kur norėjo sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei išreikšti nepasitikėjimą viceministre Jadvyga Zinkevičiūte, atsakinga už ŽIV sritį. Asociacijos atstovų teigimu, nuo paskyrimo dienos 2013 m. kovą viceministrė neinicijavo nė vieno susitikimo su pacientais, infekuotais ŽIV, nesidomėjo jų problemomis, o visus klausimus sprendžia bendraudama vos su viena visuomenine pacientų organizacija.

Tačiau sveikatos apsaugos ministrė vakar buvo išvykusi, o pati viceministrė J.Zinkevičiūtė, net ir būdama ministerijoje, su piketo dalyviais susitikti nematė reikalo. Tad piketo organizatoriams teliko palikti ministrei oficialų raštą.

„Problemos dažnai formuojamos dirbtinai dėl to, kad būtų gautas finansavimas projektams. Infekuoti ŽIV žmonės tapatinami su narkotikų vartotojais, homoseksualiais ir asocialiais asmenimis, neva siekiant sėkmingos profilaktikos. Bet mes įsitikinę, kad tai daroma sąmoningai, kad infekuoti ŽIV, esantys socialiai atsakingi ir aktyvūs, pasiryžę ginti savo interesus, dėl tokių suformuotų nuostatų bijotų ir nedrįstų viešinti savo ŽIV statuso ir tylėtų. Prisidengiant ŽIV, pritraukiamas finansavimas, užtikrinant įvairią veiklą, kuri neturi jokios įtakos ŽIV infekcijos mažinimui“, - teigiama rašte.

Skaičiai

Per dešimt šių metų mėnesių užregistruota 113 naujų ŽIV infekcijos atvejų, ir tai trečdaliu mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį (161).

Iš viso iki 2014 metų lapkričio 1 dienos Lietuvoje nustatyta 2350 ŽIV užsikrėtusių asmenų, iš jų 1886 vyrai ir 464 moterys.

Per visą ŽIV infekcijos registravimo laikotarpį nuo 1988 m. AIDS susirgo 404 ŽIV užsikrėtę asmenys.

Iš viso nuo AIDS Lietuvoje mirė 301 ŽIV užsikrėtęs asmuo.

Šaltinis: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder