Antibiotikai

Vaistų poveikis kepenims - realus pavojus ar perdėtas nuogąstavimas?

Kepenys yra vienas svarbiausių žmogaus organų, todėl natūralu, kad bet kokios galimos su juo susijusios rizikos gyventojams kelia nerimą.

Baimindamiesi neigiamo poveikio kepenims žmonės neretai net nustoja vartoti jiems gyvybiškai svarbius vaistus.

Gydytojų teigimu, rūpintis savo kepenimis yra būtina, tačiau tai darant reikėtų vadovautis medikų rekomendacijomis ir neapleisti kitų lėtinių ligų, o paskirtus vaistus vartoti pagal sveikatos priežiūros specialistų nurodymus.

Medikai sako, kad žalingą poveikį kepenims gali turėti daug veiksnių - nuo mitybos ir žalingų įpročių iki aplinkos taršos ir tam tikrų vaistų vartojimo.

Yra nuomonių, kad, sveikai gyvenant, vengiant žalingo aplinkos poveikio, žmogaus organizmui pakaktų vos 10-20 proc. esamų kepenų pajėgumų.

Be to, kepenų veiklai didelės įtakos nedaro senėjimas, ko negalėtume pasakyti, pavyzdžiui, apie širdies ir kraujagyslių sistemą, kuri žmogui senstant susiduria su vis rimtesniais iššūkiais.

Tiesa, vyresni žmonės su kepenų problemomis susiduria dažniau, tačiau tai iš esmės lemia ne paties organo senėjimas, bet patiriamas ilgalaikis žalingas poveikis - pavyzdžiui, ilgametis alkoholio vartojimas ar ilgalaikė nesveika mityba.

Neretai vienu iš kepenų veiklą apsunkinti galinčių veiksnių įvardijamas įvairių vaistų vartojimas.

Gydytojų teigimu, kiekvienas ligos atvejis yra individualus ir kartais vartojant vienus ar kitus vaistus kepenų būklę iš tiesų tenka stebėti atidžiau.

Visgi tokius didelei daliai pacientų svarbius vaistus kaip statinus nepagrįstai sieti su neigiamu poveikiu kepenims, anot gydytojų, būtų neteisinga ir neatsakinga.

Jei reikėtų išskirti didžiausią poveikį kepenims turinčius vaistus, būtų galima paminėti įvairius grybeliui gydyti skirtus ir hormoninius preparatus, taip pat kai kuriuos nesteroidinius medikamentus, skirtus uždegimams gydyti.

Budresniems reikėtų būti ir vartojant tam tikrus nervų sistemą veikiančius vaistus, antidepresantus, taip pat poveikį imuninei sistemai turinčius medikamentus.

Visgi kiekvienu atveju gydytojai įvertina vaistų poreikį ir galimas rizikas, prireikus koreguoja gydymą pagal organizmo reakciją į medikamentus.

Vienam žmogui tie patys vaistai gali neturėti jokio neigiamo poveikio, o kitam - būti visai netinkami.

Dėl to svarbiausia pasikliauti profesionalais ir nesavavaliauti", - tikina prof. L. Jonaitis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder