Prasideda kandidatų varžytuvės

Prasideda kandidatų varžytuvės

Artėjant spaliui vis labiau kaista atmosfera politikos arenoje. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose dokumentus pateikė 20 politinių partijų, kurių sąrašuose - 1 754 kandidatai, kandidatuojantys į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir 755 - vienmandatėse rinkimų apygardose. Dar nemenkas skaičius politikų rinkimuose ketina dalyvauti išsikėlę savarankiškai. Keturiose vienmandatėse Klaipėdos miesto apygardose planuoja varžytis beveik pusšimtis kandidatų.

Dalis jų klaipėdiečiams puikiai žinomi, dalis - nauji žmonės politikos padangėje. Aktyviausius kandidatus nesunku pastebėti socialiniuose tinkluose, tačiau ten reiškiasi ne visi. Tad kokie politikai varžysis dėl mandatų Klaipėdos mieste, kokios galimos rinkimų retorikos temos ir tarp kurių asmenybių gali užvirti aršiausia kova?

Gali dominuoti aplinkosaugos temos

Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorės, politologės Gabrielės Burbulytės-Tsiskarishvili nuomone, šiemet bus pirmi rinkimai, kai klaipėdiečiai ryžtingai klaus kandidatų, ką gero jie jau yra nuveikę miesto labui.

"Pernai metais vykę vietos savivaldos rinkimai ir jų metu išryškėjęs vietos bendruomenių aktyvumas rodo, kad mūsų miesto rinkėjams kuo toliau, tuo labiau tampa aktualu išsirinkti žmones, kurie gintų miesto gyventojų interesus. Kadangi miestui yra itin aktualios aplinkosauginės problemos - jos bus vienos iš pagrindinių, į ką turėtų fokusuotis ir kandidatai.

Juolab kad būtent Seime ir yra priimami sprendimai, kurie galėtų prisidėti prie beveik visų miestą kamuojančių aplinkosauginių problemų išsprendimo.

Tačiau rinkėjams palinkėčiau ne tik klausytis, ką kalba vienas ar kitas kandidatas, bet ir paskaityti kandidatų atstovaujamų partijų programas - pagal jas galima spręsti, kiek partijos nacionaliniu lygiu yra pasiruošusios imtis aplinkosauginių problemų sprendimų", - komentavo politologė.

Sensacijų tikriausiai nebus

Pasak G. Burbulytės-Tsiskarishvili, kol kas sunku pasakyti, kuri partija Klaipėdoje šiems rinkimams turi stipriausią sąrašą ir galėtų surinkti daugiausiai mandatų.

"Lietuvos rinkėjas yra vienas mažiausiai prognozuojamų visoje Europoje. Klaipėda išsiskiria tuo, kad čia mažiausiai rinkėjų ateina balsuoti. O iš Klaipėdos miesto rinkimų apygardų mažiausiai aktyvūs yra Marių apygardos rinkėjai, aktyviausi tradiciškai - Danės apygardos rinkėjai.

Tad rinkėjų aktyvumas rinkimų dieną bus vienas veiksnių, kuris prisidės prie rinkimų rezultatų krypties į vieną ar kitą pusę. Didelių sensacijų tikimybė itin maža.

Ypač, kad klaipėdiečiai politinių partijų sąrašuose užima gana tolimas vietas, todėl partijų sąrašai tikrai nesulauks didelio dėmesio, skirtingai nuo vienmandačių apygardų kandidatų", - svarstė politologė.

"Manau, kad nepaisant to, jog daug kas kritikuoja šiuo metu skelbiamas gyventojų apklausas ir partijų reitingus, tiek Lietuvos, tiek ir mūsų miesto gyventojai rinksis tarp valstiečių, konservatorių ir liberalų. Tai nereiškia, kad jie turi stipriausius sąrašus. Tiesiog šiandien jie yra labiausiai matomi. Ar gali kas pasikeisti po to, kai įsibėgės rinkimų kampanija? Be abejo. Bet kažko ypatingo kol kas tikrai nematau", - komentavo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Įdomiausia - Marių apygarda

Taip pat sunku įvardyti ir stipriausias asmenybes, kol nėra galutinių sąrašų, tačiau galima spėti, tarp kurių kandidatų vienmandatėse apygardose gali užvirti įdomi kova.

"Iš to, ką turime šiandien, tai pati įdomiausia, ir ne tik dėl to, kad pati ten gyvenu, yra Marių rinkimų apygarda.

SKAIČIUS Keturiose vienmandatėse Klaipėdos miesto apygardose planuoja varžytis beveik pusšimtis kandidatų. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Sakyčiau, tai yra potencialiai skandalingiausia apygarda netgi Lietuvos mastu.

Viena stipriausių kandidačių šioje apygardoje yra valstiečių atstovė Ligita Girskienė. Jos indėlio kovoje su pietinę miesto dalį dešimtmečius kamavusia smarvės problema tikrai negalima nematyti. Manau, kad už ją balsuos net ir tie rinkėjai, kurie nėra prijaučiantys valstiečiams.

Tačiau ir kiti kandidatai labai įdomūs ir turintys daug potencialo, pavyzdžiui, tradiciškai nemažai rinkėjų palaikymo sulaukiantis liberalas Edmundas Kvederis bei šios apygardos naujokas, buvęs aplinkos ministras, konservatorių kandidatas Kęstutis Navickas.

O kur dar Viačeslav Titov, kuris dabar intensyviai renka parašus, kad galėtų dalyvauti rinkimuose šioje apygardoje. Jei jis tikrai galės dalyvauti, tai bus didelis konkurentas čia iškeltai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatei Irinai Rozovai. Žodžiu, bus įdomu ir netgi šiek tiek skandalinga", - komentavo politologė.

Pasak jos, įdomi situacija ir Baltijos rinkimų apygardoje. Čia gana didelė kova turėtų užvirti tarp dviejų miesto Tarybos narių - konservatoriaus Audriaus Petrošiaus bei Centro partijos kandidatės Ninos Puteikienės.

"Kova turėtų būti labai įdomi. Bet čia kandidatuoja ir dabartinis Seimo narys liberalas Gintaras Vaičekauskas, darbiečių iškeltas krepšininkas Simas Galdikas, valstiečių kandidatas kapitonas Mindaugas Bastakis. Žodžiu, pasirinkimas didžiulis.

Skirtingai nuo Marių apygardos, Lietuvos dėmesio gal ir nesulauks, tačiau vietos mastu kova tikrai virs dėl kiekvieno balso ir prognozuoti laimėtoją yra itin sunku.

Pajūrio apygardoje kol kas turintis daugiausiai potencialo atrodo liberalas Simonas Gentvilas bei konservatorius Arūnas Barbšys. Danės rinkimų apygardoje šiandien daugiausia potencialo turi liberalas Saulius Budinas, konservatorius Arvydas Pocius ir Centro partijos atstovas Naglis Puteikis", - įžvalgomis dalijosi G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Ar galima sulaukti netikėtumų?

"Be abejo, nes kol kas dar nevyksta aktyvi agitacija, debatai ir diskusijos, kurie gali paveikti neapsisprendusius rinkėjus. O kur dar nuolatinė viruso grėsmė.

Tyrimai rodo, kad dauguma rinkėjų apsisprendžia likus maždaug dviem savaitėms iki rinkimų.

Tada jau ir galima bus atsakyti į klausimą, ar mažiau žinomiems kandidatams pavyko sužibėti ir sudominti rinkėjus, ar ne", - nuomonę išsakė politologė.

Miestui į naudą

Kai kurie kandidatai šiemet kandidatuoja kitose apygardose, nei buvo išrinkti 2016 m. Tačiau, pašnekovės manymu, tai neturėtų turėti didelės įtakos, nes žmonės, ko gero, prieš pasirinkdami vieną ar kitą kandidatą, vertins, ką gero kandidatas ar kandidatė yra nuveikę miesto labui iki šiol.

PATARIMAS. "Rinkėjams palinkėčiau ne tik klausytis, ką kalba vienas ar kitas kandidatas, bet ir paskaityti kandidatų atstovaujamų partijų programas - pagal jas galima spręsti, kiek partijos nacionaliniu lygiu yra pasiruošusius imtis aplinkosauginių problemų sprendimų", - patarė Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorė, politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Tarp kandidatų į Seimą yra 5 Klaipėdos miesto tarybos nariai ir miesto vicemeras.

G. Burbulytės-Tsiskarishvili nuomone, tai Tarybos darbui turėtų turėti tik naudos.

"Siekdami, kad juos pamatytų rinkėjai, šie kandidatai stengsis dar labiau. O miestui tai tik į naudą", - teigė politologė.

PRETENDENTAI

Pateikiame preliminarų kandidatų sąrašą ir pagal "Vakarų ekspreso" kalbintų politikų, politologų nuomones dar liepos 30 d. sudarytą prognozę, kaip galėtų dėliotis rinkimai Klaipėdos miesto vienmandatėse apygardose. Tuo metu buvo neaišku, ar dalyvaus Laisvės partijos, Rusų aljanso, LSDDP, LCP atstovai.
Šia prognoze tik spėliojama, kaip galėtų klostytis rinkimai, tai nėra politinė reklama ar agitacija, šia informacija nesiekiama agituoti nė už vieną įvardytą asmenį.
Žemiau pateikiamos pavardės asmenų, kurie pateikė pareiškinius dokumentus dalyvauti Seimo rinkimuose. Galutinis kandidatų sąrašas bus skelbiamas rugsėjo 11 d. - likus 30 dienų iki rinkimų. VRK atstovų teigimu, nebūtinai visi šiuo metu pareiškinius dokumentus pateikę asmenys taps kandidatais, nes dėl įvairių priežasčių šie sąrašai gali likti trumpesni.

Marių apygarda

Pedagogas, Klaipėdos miesto tarybos narys Edmundas Kvederis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis)
Laivų inžinierius Tomas Burkauskas (Darbo partija)
Nuo 2012 metų Seime dirbanti Irina Rozova (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga)
2016 m. Baltijos apygardoje į Seimą su "valstiečiais" išrinktas Algimantas Kirkutis (Krikščionių sąjunga)
Buvęs Klaipėdos tarybos narys Viačeslavas Titovas (Kovotojų už Lietuvą sąjunga)
Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)
Visuomenės sveikatos specialistas Žydrūnas Banevičius (Lietuvos žaliųjų partija)
Išeivis, grįžęs iš JAV, Vaidas Šukys, siekęs tapti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generaliniu direktoriumi (Laisvės partija)
Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos dėstytojas Vytautas Dubra (Centro partija "Gerovės Lietuva")
Pedagogė Sandra Sirutienė (partija "Laisvė ir teisingumas")
Įmonės "Kautra" Klaipėdos filialo vadovas Kęstutis Mickevičius (Lietuvos socialdemokratų partija)
Verslininkas Mindaugas Žilys (partija "Lietuva - visų")
Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)
Nacionalinėje mokėjimų agentūroje dirbantis Juozas Girčys (Lietuvos socialdemokratų darbo partija)

Prognozė

Rinkimų debatų pagrindinė tema bus aplinkos tarša, kvapai.
Antrame rinkimų ture galėtų varžytis Ligita Girskienė ir Kęstutis Navickas.
Juodasis arkliukas gali būti Edmundas Kvederis.

Baltijos apygarda

Verslininkas, seniūnaitis Mindaugas Prialgauskas (Lietuvos socialdemokratų partija)
Operatorius Michailas Andrijanovas (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga)
Vieną kadenciją Seime nuo 2008 m. dirbęs Evaldas Jurkevičius (Krikščionių sąjunga)
Žurnalistas, šią kadenciją Seime dirbantis Gintaras Vaičekauskas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis)
Neringos pirminės sveikatos priežiūros centre dirbanti Jolanda Bagdonienė (Lietuvos žaliųjų partija)
Verslininkas, Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)
Medikė, buvusi kandidatė į Klaipėdos mero postą Lina Šukytė-Korsakė (partija "Laisvė ir teisingumas")
Krepšininkas Simas Galdikas (Darbo partija)
Seime nuo 1992 m. iki dabar dirbanti Irena Šiaulienė (Lietuvos socialdemokratų darbo partija)
Šakių savivaldybės tarybos narys Mindaugas Tarnauskas (Laisvės partija)
Laivavedys, kapitonas Mindaugas Bastakis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)
Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė (Centro partija "Gerovės Lietuva")

Prognozė

Rinkimų debatų pagrindinė tema bus transportas, draudimai.
Antrame rinkimų ture galėtų varžytis Gintaras Vaičekauskas ir Audrius Petrošius.
Juodasis arkliukas gali būti Mindaugas Bastakis.

Danės rinkimų apygarda

Buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)
Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis)
Buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga)
Klaipėdos universiteto profesorė Dalia Marija Stančienė (Krikščionių sąjunga)
"Klaipėdos žaliųjų" vadovė Liudvika Kuzminčiūtė (Lietuvos žaliųjų partija)
Buvęs Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Romaldas Sakalauskas (Lietuvos socialdemokratų partija)
Ichtiologas, Klaipėdos universiteto mokslo darbuotojas Antanas Kontautas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)
Finansininkas Giedrius Bindza (Darbo partija)
Teisininkas Rimvydas Kairys, pernai kandidatavęs į Klaipėdos miesto tarybą su "Tvarka ir teisingumu" (Lietuvos socialdemokratų darbo partija)
Širvintiškis programuotojas Nerijus Vitkauskas (Laisvės partija)
Seimo narys Naglis Puteikis (Centro partija "Gerovės Lietuva")

Prognozė

Rinkimų debatų pagrindinė tema bus korupcija, teisingumas.
Antrame rinkimų ture galėtų varžytis Naglis Puteikis ir Arvydas Pocius.
Juodasis arkliukas gali būti Romaldas Sakalauskas.

Pajūrio apygarda

Klaipėdos miesto tarybos narys, vicemeras Arūnas Barbšys (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)
Seimo narys Simonas Gentvilas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis)
Inžinierius-mechanikas Aleksandras Voronovas, pernai į miesto Tarybą bandęs patekti su V. Titovo rinkimų komitetu (Darbo partija)
Teisininkas Arvydas Ektis (Lietuvos žaliųjų partija)
Pedagogė Tamara Šuklina, anksčiau buvusi Rusų aljanso nare (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga)
Verslininkė Olia Stulgaitienė (Krikščionių sąjunga)
Medikas Audrius Stankus (Centro partija "Gerovės Lietuva")
Neringiškis verslininkas Vaidas Venckus (Lietuvos socialdemokratų partija)
Pedagogė Neringa Aleksandrovienė (Lietuvos socialdemokratų darbo partija)
Verslininkė Birutė Andruškaitė (Laisvės partija)
Seimo narys Dainius Kepenis, į parlamentą išrinktas Marių apygardoje (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)

Prognozė

Rinkimų debatų pagrindinė tema bus aplinkosauga, rekreacinės problemos.
Antrame rinkimų ture galėtų varžytis Simonas Gentvilas ir Arūnas Barbšys.
Juodasis arkliukas gali būti Vaidas Venckus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder