"Esu viena kaip pirštas"

"Esu viena kaip pirštas"

Sveiki, esu 25 metų dviejų vaikučių mama. Gyvenu Anglijoje. Kalbą moku, bet dar nevisiškai gerai ja susikalbu, ypač kai kyla kokių nors sveikatos problemų. Neseniai pagimdžiau nuostabiausią mergytę pasaulyje, bet nežinau, kas man pasidarė, tikiuosi, tai ne pogimdyminė depresija... Jaučiuosi visada liūdna, ašaros akyse ištisai, galvą skauda jau kokį mėnesį kiekvieną dieną... Jei vyresnysis vaikas neklauso, iškart pradedu ant jo rėkti, o po to verkti, kaltinu save, kokia bloga mama esu, kiek mažai jam dėmesio skiriu... Štai ir dabar rašant ašaros rieda. Kitą savaitę reikės eiti pas gydytoją pasitikrinti, ir nežinau, ar sakyti jam, ar tai po kurio laiko praeis... Mano draugas niekuo nepadeda - nei namie, nei maistą gaminti, pradėjome labai dažnai pyktis. Pastebėjau, kad man labai gera ir ramu būna, kai jo nėra namie. Galvoju, gal geriau būtų pasukti atskirais keliais, bet bijau... Bijau, kad negalėsiu susitvarkyti viena su dviem vaikais,bus sunku... Draugų čia, galima sakyti, išvis neturiu, esu viena kaip pirštas, nėra net kam pasipasakoti. Tikiuosi, jūs man nors kiek padėsite...

Į laišką atsako psichologė psichoterapeutė Vilma MAŽEIKIENĖ.

Jūsų aprašyta emocinė būsena yra panaši į pogimdyminę depresiją, tačiau ją geriausiai diagnozuotų gydytojai, tad patarčiau kreiptis pagalbos į medikus.

Pogimdyminė depresija - laikina ir išgydoma. Tai nėra kas nors gėdingo ar smerktino. Nustatyta, jog apie 70 procentų pagimdžiusių moterų išgyvena laikinus nevilties ir apatijos jausmus, tačiau užsitęsę jie perauga į depresiją.

Svarbiausia - nelikti vienai su savo liūdesiu, dalytis išgyvenimais su artimu žmogumi.

Jeigu jaučiate, kad artimas žmogus nesupranta, kreipkitės į psichologą, psichoterapeutą ar psichiatrą, tik nelaikykite visų išgyvenimų savyje, kad emocinis sutrikimas neperaugtų į rimtesnes ligas (pvz., pogimdyminę psichozę).

Pagimdžiusi moteris - tai žmogus, kuris laikinai praranda savo išorinį apsauginį skydą. Jos gynybiniai mechanizmai laikinai susilpnėja, todėl ji tampa trapi, greitai pažeidžiama.

Organizme sparčiai vykstantys fiziologiniai (hormonų pusiausvyros) pokyčiai daro įtaką ir psichikai: moteris keičiasi ne tik fiziologiškai, bet ir psichologiškai - ji jautresnė, dirglesnė, greitai praranda dvasinę pusiausvyrą. Suprantama, kad bet koks išorinis konfliktinis santykis (jūsų atveju nesutarimai su draugu) sutrikdo dvasinį pasaulį, atneša į jį sumaišties, chaoso, netikrumo. Šitaip moteris tampa priklausoma nuo aplinkos.


Pagimdžiusiai moteriai ypač svarbu jaustis svarbiai, reikalingai ir vertingai. Reikia, kad kas nors ja rūpintųsi, jai padėtų. Natūralu, kad artimųjų bei aplinkinių abejingumas skaudžiai žeidžia.

Pogimdyminės depresijos simptomai

Energijos trūkumas, motyvacijos stoka.

Nuolatinis nerimas, nepasitenkinimas, irzlumas (dirglumas), dažna nuotaikų kaita.

Kaltės, nevisavertiškumo jausmas, padidėjęs verksmingumas.

Nesidomėjimas ankstesniais pomėgiais, darbu, užsisklendimas savyje, nenoras bendrauti su šeimos nariais ir draugais.

Sumišimas, "juodos mintys".

Baimė sužeisti kūdikį ar susižeisti pačiai, nesidomėjimas kūdikiu.

Apetito sutrikimai.

Nemiga (miego sutrikimai).

Galvos, krūtinės skausmai, širdies ritmo sutrikimai ir hiperventiliacija (greitas ir gilus kvėpavimas).

Kai pasireiškia šie simptomai, būtina kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Kaip padėti sau

Stenkitės kuo geriau pailsėti. Pasinaudokite kiekviena galimybe - numikite kartu su kūdikiu.

Nedirbkite viena visų buities darbų. Padarykite tik tiek, kiek spėjate ar pajėgiate. Kitus darbus palikite vyrui (partneriui), tėvams, vyresniems vaikams, namų šeimininkei etc.

Paprašykite pagalbos. Tegu vyras (partneris) naktimis jums paduoda pamaitinti kūdikį.

Neužsisklęskite. Apie savijautą pasikalbėkite su vyru (partneriu), šeimos nariais ar specialistu.

Neužsidarykite namuose. Stenkitės kuo dažniau pasivaikščioti lauke. Tai sveika ir jums, ir kūdikiui.

Bendraukite su kitomis mamomis. Pasidalinkite patarimais ir patirtimi, išgyvenimais, jeigu vyras (partneris) jūsų nesupranta.

Pabūkite dviese su vyru (partneriu). Galbūt auklė ar kas nors kitas retkarčiais galėtų pabūti su kūdikiu ir išleisti jus pabūti dviese. Laikas, praleistas kartu, suartina, padeda labiau įsiklausyti vienam į kitą, ypač po gimdymo.

* Valgykite visavertį maistą, venkite kofeino, alkoholio ir daug cukraus. Vartokite vitaminus B6, E, kalį, magnį.

* Mankštinkitės.

* Jei neturite galimybės apsilankyti pas psichologą, pasinaudokite nemokamos psichologinės pagalbos tarnybų linijomis.

Po gimdymo nedarykite skubotų sprendimų. Šalia esančiam žmogui irgi reikia laiko apsiprasti su gyvenimo pokyčiais. Duokite sau ir kitam laiko. Jei reikia, kartu apsilankykite pas psichologą.

Stiprybės Jums ir ištvermės! Visi sunkumai įveikiami. Jie laikini. Svarbiausia - nelikite viena, ieškokite pagalbos.

Klausimus psichologei galite siųsti adresu [email protected]. Dėl individualios konsultacijos prašome teirautis tel. 8 685 78601.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder