Kur kreiptis geriančių tėvų vaikams?

Kur kreiptis geriančių tėvų vaikams?

"Mane jau kelerius metus kankina mamos liga - priklausomybė nuo alkoholio. Iš pradžių tai būdavo savaitiniai užgėrimai, dabar jie jau tęsiasi mėnesiais... Mama niekaip negali išbristi iš to liūno. Deja, pati nepripažista, kad yra jau priklausoma nuo to, o mes su sese nežinome, ko griebtis. Galbūt galėtumėte kokiu nors būdu padėti, ką nors patarti..? Andželika"

"Vaikai nepajėgūs išspręsti suaugusiųjų problemų"

Klausimus psichologei Vilmai Mažeikienei prašome siųsti adresu [email protected]. Dėl privačios konsultacijos galima pasiteirauti tel. 8 685 78601.

Atsako psichologė psichoterapeutė Vilma Mažeikienė

Sveiki,

Perskaičius Jūsų laišką, iškarto peršasi klausimas: ar yra šalia Jūsų kas nors iš suaugusiųjų artimųjų, kurie galėtų paveikti Jūsų mamą?  Tai galėtų būti teta, kaimynė, mamos draugė, tėtis (jei ir negyvena kartu) ar kiti suaugę žmonės, kurie turėtų realią galią ją paveikti ir pagelbėti Jums spręsti šią sudėtingą problemą.

Jūs esat šioje beviltiškoje situacijoje tik vaikai, ir nesat nei kalti, nei atsakingi už tai, kad Jūsų mama geria. Aš suprantu, Jums sunku ir skaudu stebėti, kaip  mama degraduoja, o Jūs jaučiatės bejėgiai. Deja, bet ji pati pasirinko tokį kelią ir Jūs negalite išspręsti savo mamos alkoholizmo problemų be jos pačios pasiryžimo ir savarankiško apsisprendimo keisti savo gyvenimo būdą, t.y. gydytis nuo alkoholio problemų.

Jei aš būčiau Jūsų situacijoje, turbūt irgi bandyčiau gelbėti mamą pačiais įvairiausiais būdais.

Jei mokotės mokykloje, pravartu, pagalbos kreiptis į socialinį pedagogą, kuris tarpininkautų ir padėtų kreiptis į įvairias įstaigas, kurie sprendžia šiuos klausimus, tame tarpe padėtų kreiptis ir į Vaikų teisių apsaugos tarnybą pagalbos. Gal šių specialistų įsikišimas kiek išgąsdintų Jūsų mamą, o galbūt ir ne? Galiausiai, jei ir tai nepriverstų jos keisti situaciją, jai apribotų laikinai motinystės teises, o blogiausiu atveju – atimtų motinystės teises ir perduotų globą tam žmogui, kuris šiai dienai sugebėtų Jumis pasirūpinti. Neretai toks „šaltas dušas“ geriančias mamas supurto, jei, aišku, alkoholis nėra paėmęs viršų virš visų motiniškų jausmų.

Svarbiausia, ką Jūs galite padaryti dėl savęs ir sesers – tai neužsidaryti savo problemose, ieškoti išeities, ieškoti žmonių, kurie realiai galėtų Jums padėti. Psichologinei savijautai stabilizuoti irgi svarbu neužsidaryti savyje. Tad patarčiau kreiptis psichologinės pagalbos į mokyklos psichologą, kuris padėtų ventiliuoti susikaupusius negatyvius išgyvenimus, nes jų susikaupimas viduje pavojingas tuo, kad gali kilti įvairių suicidinių minčių bei tendencijų. O Jūs jauna, Jums reikia kabintis už gyvenimo, nevalia pasiduoti, nesvarbu kokie gyvenimo išbandymai šiuo metu Jus ištiko.

Gyvenimas nestovi vietoj, aplinkybės keičiasi, viskas keičiasi, yra tikimybė, kad ir Jūsų situacija laikui bėgant keisis, keisis ir Jūsų požiūris į ją. Pagelbėdama sau, Jūs netiesiogiai pagelbėsite ir savo mamai. Gal matydama, kaip Jūs nusisukat nuo jos, ir ieškot sau geresnio gyvenimo, nors minutei, reikia tikėtis, susimąstys ką daro su savo ir Jūsų gyvenimais... Tokiose situacijose, svarbu pripažinti svarbią tiesą: jūs, vaikai, nepajėgūs pakeisti tokios sudėtingos situacijos šeimoje, t.y. priversti mamą ar tėtį negerti. Tik suaugęs pats apsisprendžia: gerti arba negerti. Jis atsakingas už šį pasirinkimą. O Jūs turit teisę pasirūpinti savo išlikimu, ir geresniu gyvenimu. Tad nenuleiskit rankų, ir kovokit už savo teisę gyventi pilnavertišką gyvenimą, nesvarbu ar tai būtų su mama ar be jos...

Stiprybės, ir dvasios tvirtybės linkiu Jums. Sėkmės.

Kur kreiptis?

Narkologai ir šeimos psichoterapeutai teigia, kad alkoholizmas nepraeina be gydymo, o žmogus, gyvenantis su alkoholiku, kenčia ko-priklausomybę, kuri ne lengvesnė nei paties alkoholiko priklausomybė nuo alkoholio. Todėl pagalba yra reikalinga visai šeimai.

Alkoholizmu sergantiems žmonėms, jų šeimoms, artimiesiems ir draugams padeda pagal anonimiškumo principus veikianti bendrija "Al-Anon".

"Mes priimame alkoholikų artimuosius, teikiame jiems paguodą, taikome 12 žingsnių programą, rodome supratimą ir padrąsinimą pačiam nuo alkoholizmo kenčiančiam žmogui", - sakė vienas šios organizacijos atstovų. Tačiau ši bendrija skirta tik suaugusiems žmonėms.

Paaugliams yra skirta "Alateen" bendrija, kurios veiklą kuruoja "Al-Anon" bendrija.

"Deja, šiuo metu Klaipėdoje veikiančios "Alateen" grupės neturime, - sakė pokalbininkė. - Tam, kad ji veiktų, reikia ir šiek tiek pačių paauglių iniciatyvos. Prieš keletą metų tokia grupė buvo ir Klaipėdoje, paskui iširo."

Klaipėdoje "Al-Anon" susirinkimai vyksta pirmadieniais ir penktadieniais 18 val. Dvasinės pagalbos jaunimui centre (Darželio g. 11). Tel. pasiteirauti 8 685 43698.

Taip pat suaugusiems žmonėms yra skirta kita bendrija, kuri vadinasi SAV (suaugę alkoholikų vaikai). "Tai draugija vyrų ir moterų, kurie išaugo alkoholikų arba nedarnioje šeimoje - tokioje, kur jausmų išraiška sutrikusi. Tokiose šeimose nevalia reikšti savo jausmų ar rodyti atitinkamą nusiteikimą, namuose galioja nerašyta taisyklė, kad jausmai turi būti užgniaužti arba slepiami po kauke", - paaiškino pokalbininkė. Pasak jos, pagrindinis SAV draugijos tikslas - sveikti nuo alkoholizmo ar kitos šeimos disfunkcijos padarinių ir padėti kitiems suaugusiems vaikams to pasiekti.

Socialinių ir gydymo nuo alkoholizmo paslaugų nė viena iš šių nurodytų bendrijų neteikia.

Klaipėdoje SAV susirinkimai vyksta sekmadieniais 18 val. Dvasinės pagalbos jaunimui centre. Tel. pasiteirauti 8 671 34950.

Naudingos nuorodos

Lietuvių kalba:

alateen-ltu.blogspot.com al-anon.lt;

suaugealkoholikuvaikai.blogspot.com;

anglų kalba: al-anon.alateen.org;

al-anonuk.org.uk

Kreiptis galima į Klaipėdos psichikos sveikatos centrą: tel. (8 46) 410027; Klaipėdos priklausomybių ligų centrą: tel. (8-46) 415025; 415026, Švėkšnos psichiatrijos ligoninės Priklausomybių lygų skyrių: tel. 8 441 48337.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder