Apdovanoti nusipelnę kraujo donorai

Apdovanoti nusipelnę kraujo donorai

Artėjant gražiausioms metų šventėms pagerbti tie klaipėdiečiai, kurie dalijasi savo gerumu ištisus metus. Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigti nusipelniusio donoro apdovanojimai penktadienį įteikti 30-iai klaipėdiečių.

"Gyvybė neabejotinai yra didžiausia dovana, kokią galima gauti. Neatlygintina donorystė - tai misija, skirta tik labai stiprios dvasios žmonėms. Nors tai neatlygintina donorystė, tačiau atlygis yra, nes padėdamas kitam gauni kur kas daugiau, nei materialinės vertybės", - visų klaipėdiečių vardu dėkodamas nusipelniusiems uostamiesčio donorams kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Iš jo rankų Sveikatos apsaugos ministro pasirašytus Lietuvos nusipelniusio kraujo donoro pažymėjimus Rotušėje surengtoje iškilmingoje ceremonijoje atsiėmė tie klaipėdiečiai, kurie šiais metais neatlygintinai davė kraujo 20 ir daugiau kartų.

"Tokių nusipelniusių donorų šiemet skaičiuojame 30. Iš viso per šiuos metus buvo per 10 tūkstančių donacijų. Kiekvienas donoras paprastai paaukoja 450 mililitrų kraujo", - pasakojo VšĮ Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo direktorės pavaduotoja Aelita Skarbalienė.

Nacionalinės donorų asociacijos informacija

Daug kas nežino, kad Lietuvoje vienam iš septynių į ligoninę patekusių žmonių būtina perpilti kraują, kad daugiau nei 50 proc. pacientų kraujo perpylimas yra skubus ir tik donoro duotas kraujas išgelbėja gyvybę.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 70 asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Jose pacientams suteikiamos 137 paslaugos, kurių metu naudojami komponentai ir preparatai iš donorų kraujo.

Kraujo donorystė yra globalus reiškinys. Kiekvienais metais pasaulyje atliekama daugiau nei 90 mln. kraujo donacijų, ir taip daugybei žmonių suteikiama būtina pagalba.

Siekiant užtikrinti gydymo įstaigų poreikį, būtina, kad kraujo donorais būtų bent 5 proc. visuomenės narių. Lietuvoje kraujo donorų yra 2,75 proc.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder