Prancūzijoje užregistruoti du naujojo mirtino koronaviruso sukelti susirgimai

Prancūzijoje užregistruoti du naujojo mirtino koronaviruso sukelti susirgimai

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (toliau – ELPKC) duomenimis, š. m. gegužės 7 ir 12 d. užregistruoti dar du naujojo koronaviruso sukelti ūmios kvėpavimo takų infekcijos atvejai Prancūzijos gyventojams. Pirmasis susirgęs asmuo iki pasireiškiant ligos simptomams lankėsi Dubajuje. Antrasis susirgęs asmuo dalijosi bendra palata gydymo įstaigoje su pirmuoju asmeniu.

ELPKC duomenimis, nuo praėjusių metų birželio iki šių metų gegužės 8 d. pasaulyje patvirtintas 31 naujojo koronaviruso sukeltas infekcijos atvejis (18 iš jų – mirties). Beveik visi asmenys, kuriems buvo patvirtinta naujojo koronaviruso sukelta ūmi kvėpavimo takų infekcija, lankėsi ar gyveno Artimųjų Rytų šalyse. Šių metų vasario-gegužės mėnesiais Saudo Arabijoje patvirtinta 17 naujų šios ligos atvejų. Tai rodo, kad nuolatinis infekcijos šaltinis ir rizika užsikrėsti išlieka Arabų pusiasalyje ir kaimyninėse šalyse.

Naujojo koronaviruso rezervuaras ir infekcijos šaltinis iki šiol nenustatytas. Taip pat nepatvirtintas ir infekcijos plitimo būdas. Naujojo koronaviruso perdavimo keliai nėra galutinai apibrėžti. Ligos plitimas nuo žmogaus žmogui nei patvirtinamas, nei atmetamas. Nors yra nustatyti antriniai infekcijos atvejai šeimose ir Artimųjų Rytų ligoninėse, tačiau per mažai informacijos ir duomenų tvirtinti apie infekcijos plitimą žmogui nuo žmogaus.

Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje kontaktą su pirmaisiais naujojo koronaviruso sukeltais atvejais turėjo apie 200 asmenų, tarp jų ir medicinos personalas, tačiau užsikrėtimo atvejų nebuvo registruota.

Naujasis koronavirusas priklauso Betacoronavirus genčiai, tačiau skiriasi nuo sunkų ūmų respiracinį sindromą (SŪRS) sukeliančio koronaviruso. Nors genetiniai naujo koronaviruso tyrimai parodė, kad jis labai panašus į keletą šikšnosparnių koronavirusų, šiuo metu konkretus viruso rezervuaras nėra išaiškintas.

Manoma, kad naujo tipo koronavirusinės ligos inkubacinis ligos laikotarpis gali užtrukti iki 10 dienų. Liga pasireiškia dažniausiai ūmios sunkios kvėpavimo takų infekcijos požymiais, inkstų funkcijos nepakankamu.

Pasaulio sveikatos organizacija ir ELPKS nerekomenduoja kelionių ir prekybos apribojimų su šalimis, paveiktomis naujojo koronaviruso. Tačiau Europos Sąjungos gyventojai, keliaujantys į Arabų pusiasalį ir kaimynines šalis turi žinoti apie užsikrėtimo riziką, nors ji yra labai maža.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja dėl naujojo koronaviruso infekcijos tirti asmenis, kurie 10 dienų iki pasireiškiant kvėpavimo takų infekcijos požymiams keliavo Arabijos pusiasalyje ir jos kaimyninėse šalyse.

Siekdamas nustatyti galimus naujojo koronaviruso atvejus Lietuvoje, praėjusių metų lapkritį Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras šalies asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigoms raštu išplatino informaciją ir PSO rekomendacijas apie tirtinus asmenis dėl naujojo koronaviruso infekcijos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder