Rūkalų griebiasi vis daugiau paauglių

Rūkalų griebiasi vis daugiau paauglių

Nuo 2006 metų rūkančių vyrų Lietuvoje sumažėjo, rūkančių moterų padaugėjo nežymiai, o štai rūkančių paauglių skaičius išaugo daugiau nei 11 proc.

Paminint pasaulinę dieną be tabako parlamentarai teigia Seime svarstantys naujus įstatymų projektus, kuriais tabako prieinamumas visuomenei ir toliau mažinamas, praneša LTV naujienų tarnyba.

Prie vienos iš didžiausių tabako gaminius gaminančių bendrovių – visuomenininkų akcija prieš rūkymą. Plakatas skelbia, kad Sausio 13-ąją žuvo 14 kovotojų už laisvę, o štai kiek miršta žmonių nuo tabako sukeliamų ligų: kiekvieną dieną – po devyniolika.

Lietuvoje kasmet tabako vartojimas pasiglemžia 7 tūkst. gyvybių. Tyrimai rodo, kad nuo 2006-ųjų rūkančių vyrų skaičius Lietuvoje mažėjo, rūkančių moterų beveik nepakito, bet 11–15 metų paauglių šiuo metu rūko 11 proc. daugiau nei prieš penkerius metus.

Be to, pasak specialistų, rūkyti pradeda vis jaunesni vaikai.

„Nustatytas labai aiškus ryšys, kad labai daug vaikų rūko toje šeimoje, kur rūko mama, lyginant su tomis šeimomis, kur nerūko nė vienas iš tėvų arba rūko tik tėtis. Kadangi moterų rūkymo pikas buvo 2000 metai, mes dabar turime tą kartą, kuri užaugo būtent tokioje šeimoje“, – teigė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

Parlamentarai sako, kad Seimo komitetuose jau svarstomi įstatymų projektai, mažinantys tabako prieinamumą visuomenei. Pavyzdžiui, siūloma, kad 80 proc. cigarečių pakuotės paviršiaus būtų uždengta įspėjimais apie žalą sveikatai, kad tabako gaminiai būtų pardavinėjami tik specializuotose parduotuvėse, kad jaunimas iki 18 metų negalėtų ne tik vartoti tabako gaminių, bet ir turėti jų su savimi, kaip jau padaryta su alkoholiu.

Siūloma net aptverti mokyklas ir jų teritorijas saugoti, kad į vidų nepatektų cigarečių ir narkotikų platintojai.

„Yra registruotas ir jau priimtas po pateikimo įstatymo projektas, kuriuo bus siekiama sukurti sveikatos fondą, į jį atskaitant dalį lėšų, gautų už akcizą, pardavus alkoholį ir tabaką. Modernios šalys tokį fondą turi. Deja, mūsų Vyriausybė, Finansų ministerija kol kas su tuo nesutinka. Bet manau, kad pavyks įtikinti, ir toks fondas bus sukurtas“, – kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Daktaras A. Veryga įspėja, kad šiemet neatsitiktinai Pasaulio sveikatos organizacija šią dieną paskyrė tabako pramonei, nes būtent gamintojai yra vieni didžiausių trukdytojų priimant sprendimus prieš rūkymą. Tad, pasak jo, parlamentarai, priimdami teisinius sprendimus dėl tabako kontrolės, privalo saugoti save nuo tabako pramonės interesų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder