Vasaros dieta: mažiau kalorijų!

Vasaros dieta: mažiau kalorijų!

Žiemą organizmui reikėjo daugiau riebalų ir kalorijų, kad sušiltų, o vasarą papildomas krūvis jam visiškai nereikalingas. Todėl jis susidomėjęs žvalgosi į daržoves ir vaisius ir suka nosį nuo kotletų ir bifšteksų. Beje, vasara - visai ne pretekstas virsti visišku vegetaru. Juk subalansuotame valgiaraštyje būtinai turi būti gyvulinių baltymų, kurie yra mūsų ląstelių statybinė medžiaga, be to, būtini stipriam imunitetui.

Taigi visiškai atsisakyti mėsos vis dėlto neverta. Tiesiog rinkitės liesesnę, pavyzdžiui, veršieną arba vištieną, arba riebų kepsnį pakeiskite žuvies filė gabalėliu. Tiesa, vasara - geriausias metas tiems, kurie negali miegoti tuščiu skrandžiu, bet nuolatos jaučia sąžinės graužimą dėl naktinių reidų į šaldytuvą. Vasaros mėnesiais mėsą ir žuvį geriau valgyti ne pietums, o vakarienei, kai bent kiek atvėsta. Tačiau tiems, kurie nori numesti svorio, reikia atsiminti: vakarieniauti reikia ne vėliau kaip likus 3 valandoms iki miego.

Karšti patarimai

Kad jūsų organizmui būtų lengviau ištverti karštį, pasistenkite truputį pakoreguoti savo racioną. Pagal galimybes atsisakykite riebių ir keptų produktų, pirmenybę teikite daržovėms ir vaisiams. Salotas uždarykite alyvuogių aliejumi - jame yra vitamino E, kuris organizmą apsaugo nuo nepalankaus aplinkos poveikio (taip pat nuo kenksmingų medžiagų, esančių išmetamosiose dujose).

Vartokite daugiau skysčių. Jeigu oro temperatūra aukštesnė kaip 25 laipsniai, rekomenduojama kas pusvalandį išgerti stiklinę vandens. Geriau rinktis mineralinį arba gryną su šlakeliu citrinos sulčių. O kavos ir kitų gėrimų, kuriuose yra kofeino (kola, pepsi), per karščius geriau atsisakyti. Kofeinas priverčia širdį plakti greičiau, o esant aukštai oro temperatūrai jūsų „varikliui“ ir taip tenka didelis krūvis. Ir neverta gerti vandenį einant, po gurkšnelį iš butelio. Jeigu tai tampa įpročiu, burnoje esantys receptoriai praranda jautrumą ir troškulio jausmas pamažu slopsta. Ypač dažnai tai atsitinka vyresniems žmonėms. Geriau dieną pradėti nuo vienos ar dviejų stiklinių vandens - sudaryti vandens atsargą, iš kurios organizmas dieną galės pasisemti drėgmės. Pernelyg šaltas vanduo gali būti pavojingas ne tik dėl rizikos susigriebti anginą. Ledinis skystis, išgertas po pietų, priverčia organizmą nustumti į žarnyną suvalgytą, bet dar nesuvirškintą maistą, o dėl to gali sutrikti virškinamojo trakto veikla. Optimali skysčio temperatūra - 7-15 laipsnių.

Atsisakykite alkoholio. Kad ir kaip gundančiai atrodytų bokalas šalto alaus, atsiminkite, kad alkoholiniai gėrimai sukelia dehidrataciją.

Vasaros vitaminai

Paprastai įsivaizduojama, kad vitaminų trūkumas gali būti juntamas tik žiemą arba ankstyvą pavasarį. Tačiau net vasarą, kai prekystaliai lūžta nuo daržovių ir vaisių, organizmas gali jausti kai kurių vitaminų ir mikroelementų, būtinų odai apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių, stygių. Todėl nepamirškite į racioną įtraukti:

*  žuvies ir jūros gėrybių. Jose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3, kurios odoje sulaiko drėgmę ir lipidus, neleisdamos jai išsausėti ir pleiskanoti.

*  braškių, žemuogių, bruknių ir kitų uogų. Jose yra bioflavonoidų, reikalingų odai apsaugoti nuo saulės spindulių sukeliamo senėjimo.

*  špinatų, jaučio kepenų, grikių kruopų. Šie produktai - vario šaltiniai, o šis mikroelementas dalyvauja sintetinant melaniną, apsaugantį nuo nudegimų ir suteikiantį gražų įdegį.

*  rupių miltų duonos. Grūduose gausu cinko, kuris padeda atsikratyti daugybės odos problemų, taip pat per didelio sausumo.

Įdomu

* Mokslininkai nustatė: viena iš priežasčių, dėl kurių priaugama svorio, yra ta, kad smegenų siunčiami alkio ir troškulio signalai yra vienodi. Todėl mes įsivaizduojame, kad esame alkani, ir valgome, tuo tarpu smegenys paprašė tik vandens. Kad nepersivalgytumėte, prieš sėdant prie stalo naudinga numalšinti troškulį. Jeigu paskui alkio jausmas dingo - jūs teisingame kelyje. O jeigu po 20-30 min. alkio jausmas nedingo, užvalgykite.

* Pasirodo, norint gražiai įdegti nepakanka vien gulėti paplūdimyje. Reikia dar ir tinkamai maitintis. Pavyzdžiui, specialistai žino, kad pagrindinė medžiaga, iš kurios organizmas sintetina melaniną, yra aminorūgštis tirozinas. Padidinus tirozino kiekį ląstelėje, melanino bus gaminama daugiau. Tirozino gausu gyvulinės kilmės produktuose - jaučio kepenyse, raudonoje mėsoje ir žuvyje. Be to, tirozino yra avokaduose, migdoluose ir pupelėse. Dar vienas melanino pirmtakas - triptofanas. Šios aminorūgšties yra ruduosiuose ryžiuose, datulėse, sojų produktuose. O štai bananuose ir žemės riešutuose yra abiejų aminorūgščių, taigi šie produktai idealiai tinka melanino gamybai skatinti.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder