Startavo sėkmingai, visus pajėgumus išnaudos etapais
Tiesa, gamykla veikė ir iki tol, čia būdavo pagaminama apie 1 tūkst. tonų pašarų per mėnesį, arba apie 12 tūkst. tonų – per metus. Dabar tikslas yra gaminti iki 10 tūkst. tonų per mėnesį. Kad šį planą galėtų įgyvendinti, į gamyklos veiklą iš viso ketinama investuoti apie 8 mln. eurų.
„Tokį sprendimą lemia aiškus suvokimas apie mūsų kuriamą vertę – žinome tiek poreikį, tiek potencialą, kurį galime pasiūlyti ne tik Žemaitijos regiono, o ir visos Lietuvos gyvulių augintojams“, – „Pajūrio naujienoms“ sakė Kretingos pašarų gamyklos vadovas Antanas Lapė.
Šiuo metu gamykloje dirba 14 darbuotojų, bet ateityje jų daugės.
Gamybai sėkmingai startavus, visus pajėgumus žadama išnaudoti etapais. Iki metų pabaigos Kretingoje planuojama pagaminti jau apie 20 tūkst. tonų pašarų.
Bebrujų kaime Radviliškio rajone „Agrokoncerno“ įmonių grupė statosi vieną didžiausių ir moderniausių Europoje karvių fermų kompleksą, kuriame bus laikoma apie 10 tūkst. galvijų, iš jų – 4 tūkst. melžiamų karvių.
Tikimasi, kad į 53 hektarus teritorijos užimantį kompleksą pirmosios telyčios atvyks lapkričio pradžioje. Kaip teigė A. Lapė, pieno gamybos procesus žadama pradėti 2026 metų pirmąjį ketvirtį. Komplekso, kuriame dirbs 50 darbuotojų, statybos turėtų būti visiškai užbaigtos kitų metų vasarą.
Į karvių fermų kompleksą bus investuota daugiau kaip 80 mln. eurų, todėl, pasak A. Lapės, pašarų gamyba yra strategiškai svarbi šio projekto dalis. Kretingos gamykla kokybiškus pašarus ruoš ne tik šiam, bet ir dar penkiems „Agrokoncerno“ įmonių grupei priklausantiems gyvulininkystės ūkiams.
Receptus kuria profesionalas
„Gyvulininkystėje esame sukaupę daugiau kaip 20 metų patirtį. Turime ne tik teorinių, o ir praktikoje patikrintų žinių bei sprendimų, kuriais galime dalintis su kokybės ir efektyvumo siekiančiais ir kitais šalies ūkiais“, – sakė gamyklos vadovas.
Kretingos pašarų gamykloje yra ne tik kuriami ir parduodami produktai, bet kiekvienam ūkiui pagal individualius poreikius teikiamos ir konsultacijos. Individualiai, pasitelkus mokslo žinias kuriami pašarai ūkininkams padeda gyvūnus aprūpinti kokybišku, specialiai jiems parinktu ir pritaikytu ėdalu.
A. Lapės žodžiais, pašarų gamyba – ne tik žaliavų sumaišymas, bet kompleksinis procesas, reikalaujantis žinių apie gyvūnų fiziologiją, mikroelementų balansą, šėrimo technologijas. Šį procesą patikėjus profesionalams, užtikrinama ir pašarų kokybė, ir tiesioginė įtaka pieno sudėčiai, gyvulių sveikatai bei produktyvumui.
Kretingos pašarų gamykloje receptus, kuriuose nenaudojami jokie augimo stimuliatoriai ar hormonai, iš daugiausia Lietuvoje užauginamos produkcijos – kokybiškų kviečių, miežių, kvietrugių, žirnių, pupų ir kt. – kuria ilgametę patirtį turintis technologas-receptūrininkas Artūras Gimbutas.
„Profesionaliai pagaminti pašarai leidžia tiksliai suskaičiuoti maistinių medžiagų poreikį, sumažinti švaistymą ir prisidėti prie tvaraus ūkininkavimo. Tai yra efektyvus būdas valdyti kaštus, išvengti peršėrimo ir užtikrinti gyvulių gerovę“, – akcentavo A. Lapė.
Pašarų gamyba Kretingoje šiuo metu orientuota į Lietuvos rinką, tačiau žvelgiama plačiau – artimiausioje ateityje plėtra planuojama ir į kaimynines šalis, nes įmonės tikslas yra kurti aukštos kokybės produktus, konkurencingus ne tik vietos, bet ir tarptautinėse rinkose.
Rašyti komentarą