Baltų vienybės dieną Klaipėda paminėjo Lietuvos ir Latvijos chorų koncertu (video)

Minint Baltų vienybės dieną rugsėjo 22 d. Klaipėdos Žvejų rūmuose vyko chorinės muzikos koncertas, kuriame dalyvavo šeši Lietuvos ir Latvijos chorai, virš 200 atlikėjų. Visus nustebino jungtinis lietuvių ir latvių pasirodymas koncerto gale.

Pirmoje koncerto dalyje pasirodė delegacija iš Latvijos, vėliau pasirodymą perėmė Lietuvos jungtinis chorų kolektyvas, o renginį vainikavo abiejų delegacijų pasirodymas. 

Minint Baltų vienybės dieną chorai simboliškai susijungė, Lietuvos ir Latvijos chorų kolektyvai atliko du kūrinius kartu. Pirmasis nuskambėjo latviškas kūrinys „Lec, saulīte!“/ „Kilk, saulyte!“, antrasis – lietuviškas, „Mūsų dienos kaip šventė“.

Organizatoriai papasakojo, kad šis renginys organizuojamas jau ne pirmus metus ir chorai pasirodo ne tik Lietuvoje.

„Renginys jau yra tapęs tradiciniu, „Žvejų rūmai“ jį organizuoja trečius metus. Koncerte skamba abiejų tautų liaudies dainos, kompozitorių kūriniai, kuriuos atlieka chorai iš Lietuvos ir Latvijos.

Kasmet šių chorų paruošta programa, skirta Baltų vienybės dienai paminėti, yra organizuojama abiejose šalyse: Latvijoje (Liepojoje) koncertų salėje „Didysis gintaras“ ir Lietuvoje (Klaipėdoje) Klaipėdos kultūros centre „Žvejų rūmai“,– pasakojo direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Emilija Medutė.

Žiūrovai negaili pagyrų

Žiūrovai džiaugėsi galėdami pamatyti ir latvių pasirodymą ant scenos.

„Labai patiko, viskas buvo pačiame aukščiausiame lygyje. Tokia chorų galybė ir tokia jėga, istorija, viskas kartu susijungė. Labai džiaugiamės, kad latviai atvažiavo“,– pasakojo žiūrovės Elena, Laima ir Regina.

Žiūrovai viliasi, jog tokių koncertų bus daugiau.

„Man tai labai patinka tokie dalykai, aš visai ne iš muzikinio gyvenimo, bet labai patiko, širdį paglostė ir pamalonino. Galėtų tokie koncertai vykti dažniau“, sakė renginio dalyvė Angelė.

O kai kuriuos pasirodymai taip sužavėjo, kad net ašarą teko nubraukti

„Esu nevietinė ir apskritai tokiuose renginiuose beveik nesilankau. Pirmą kartą tikriausiai dalyvavau chorų koncerte ir mane tikrai labai sužavėjo. Jautėsi tokia stiprybė ir bendrystė tarp dviejų šalių, net ašarą teko išspausti“,– juokėsi vilnietė Julija.

Koncerte pasirodė: Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos mišrus choras „AVE VITA“ (meno vadovas ir dirigentas prof. Kastytis Barisas); Vilniaus universiteto mišrus choras „GAUDEAMUS“ (vadovė ir dirigentė Rasa Gelgotienė); Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mišrus choras „STUDIUM“ (meno vadovė ir dirigentė Birutė Savickaitė-Janonienė); Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos mišrus choras (vadovė Vilma Masienė); Liepojos (Latvija) liaudies meno ir kultūros centro mišrus choras „INTIS“ (vadovė ir dirigentė Ilze Valce); Klaipėdos Žvejų rūmų mišrus choras „CANTARE“ (meno vadovas ir dirigentas Ramūnas Baršauskas) bei koncertmeisteriai Rimvydas Mitkus ir Emīls Sudmalis.

Renginį finansavo Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras „Žvejų rūmai“. Bendra koncertinė programa paruošta bendradarbiaujant su Lietuvos chorų sąjunga.

Lietuvos ir Latvijos chorų koncertas
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder