Parodos kuratorė ir menininkė Milda Dainovskytė. Agnietės SKIRMANTĖS nuotr.

Jaunųjų menininkų kūryba, patraukianti ir pareigūnų dėmesį

Klaipėdos parodų rūmuose iki spalio 22 d. veikia paroda “Kintanti talpykla/The parametric storage”, o neseniai įvyko susitikimas su jos kuratore Milda Dainovskyte bei vienu iš parodos autorių, dizaineriu Viliumi Dringeliu. Renginio dalyviai turėjo progos geriau pažinti meno proceso subtilybes, individualų menininkų požiūrį ir kūrybos principus.

Paroda „Kintanti talpykla“ yra tęstinio, trečius metus įgyvendinamo projekto „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ dalis. Jo iniciatorė ir vadovė Agnietė Skirmantienė papasakojo, kad pagrindinė projekto idėja – giliau pažvelgti į jaunų menininkų kūrybą, kurioje vyrauja kitoniškumas.

Šių metų parodos kuratorė ir menininkė Milda Dainovskytė pažymėjo, kad savo idėjoms įgyvendinti renkasi architektūriškai ar vietos specifika išsiskiriančias erdves, tad daugelis jos sumanymų įgyvendinti regionuose.

Džiaugiasi autentiška erdve

Asmeninius kūrinius autorė grindžia istoriniais archyvais, telkiasi į vietos kontekstą, konkrečias teritorijas bei kvapus.

Kuratorė pasidžiaugė, kad Klaipėdoje jai teko galimybė kurti ir vesti parodą autentiškoje Parodų rūmų erdvėje, tad susitikimas su žiūrovais paremtas tiek ekskursijos, tiek asmeninės patirties pasidalinimu.

“Drėgmė skverbiasi į tankų medienos kūną iš šilto, nešvarios prigimties molio. Įsigeria į rankas ir kojines, plaukus, kilimus ir paliktą popierių. Taip stiprindami vienas kitą, medis ir molis plečiasi, o vėliau vėl atsitraukia vienas nuo kito; kol galop savo savybėmis amžiams susijungia į tvirčiausią tinklą.

Tai – talpykla akimirkoms, niekada nenudžiūsiančioms laiko vandenyse”, - tokiais žodžiais Milda pakvietė į fachverkinę salę apžiūrėti parodą, kurioje eksponuojami Dovydo Laurynaičio, Eglės Ruibytės, Gedimino G. Akstino, Jeronimo Mantvydo Seibučio, Mortos Jonynaitės, Mykolo Saukos, Roko Janušonio bei Viliaus Dringelio kūriniai.

Kuratorė išsamiai papasakojo apie kiekvieną autorių, kaip jie įkvėpimo sėmėsi iš industrinių, funkcinių erdvių, specifinių savybių, pasitelkdami archajiškas technologijas, medžiagas ir apdirbimo būdus. Milda akcentavo, kad šioje parodoje visi kūrėjai yra labai skirtingi – vieni labiau pažįstami iš vizualaus meno lauko, kiti iš dizaino.

“Jie dirba įvairiausiomis technikomis, įkvėpti organikos – naudoja medį, molį, metalą, siūlus, net audimo stakles”.

Milda pasidalijo ir savo asmenine patirtimi. Ji baigė vizualaus meno bakalauro ir magistro studijas, o kuratoriaus darbą įsitraukė šiek tiek vėliau.

“Studijų metais dirbau meno edukacijos, parodų rengimo srityse su jaunųjų kūrėjų pristatymais, vėliau sekė fotografijos tyrinėjimas, archyvai”, - dalinosi atsiminimais ir pridūrė, kad ši įvairiapusė patirtis atvedė prie kuratorės darbo.

Vilius Dringelis kuria panaudodamas įvairių objektų folijos atspaudus. Visvaldo MORKEVIČIAUS nuotr.
Vilius Dringelis kuria panaudodamas įvairių objektų folijos atspaudus. Visvaldo MORKEVIČIAUS nuotr.

Miesto įrašai - folijos lakštuose

Po parodos pristatymo, lankytojai jaukioje erdvėje buvo pakviesti įsipatoginti ant sėdmaišių bei susipažinti su Viliumi Dringeliu, jo įkvepiančia kūryba bei sužinoti eksponato “Vilniaus nuotekos” subtilybes.

“Aš dirbu kaip dizaineris, tarpdisciplininio meno kūrėjas. Ilgą laiką dirbdamas šioje srityje pavargau vaikytis tendencijas ir supratau, kad dizainas yra lyg gairių rinkinys, kai turi atlikti tokius veiksmus, kokių reikalaujama. Dėl to pradėjau ieškoti autentiškumo ir atradau savo veiklą, naudodamas folijos įspaudus” - savo istoriją dėstė Vilius.

Kūrėjas papasakojo, kad jam labai patinka vaikščioti ir tyrinėti aplinką.

Klajodamas po miestą ir pamatęs įdomų objektą, pavyzdžiui, šviestuvą ar įmantrų stulpą, vėliau jį menininkas apgaubia su folija ir išgauna įspaudus.

Vėliau folijos kevalai panaudojami skaitmeniniams kūriniams, 3D formato skulptūroms ir pan.

  Viliaus Dringelio kūrinys „Vilniaus nuotekos“ Viliaus DRINGELIO asmeninio albumo nuotrauka
Viliaus Dringelio kūrinys „Vilniaus nuotekos“ Viliaus DRINGELIO asmeninio albumo nuotrauka

Folijos detales menininkas archyvuoja dėžutėse ir gali bet kada panaudoti prireikus maketavimo. Toks archyvavimas autoriui - tarsi dienoraštis - folijos išraiškose užfiksuojami skirtingi laikotarpiai.

Parodoje eksponuojamas kūrinys „Vilniaus nuotekos“ buvo sukurtas maždaug per du mėnesius.

“Jis simbolizuoja Vilniaus miestą pliuralistiškai. Buvo nuimta forma nuo Žaliojo tilto turėklo, “Lidl” prekių vežimėlio ratuko, “Bolt” paspirtuko, Yodos personažo lėlė iš “Žvaigždžių karų”. Tai toks Vilniaus žemėlapis, vaizduojantis laikotarpį, kuriame mes dabar gyvename”, - komentavo autorius.

Menininkas papasakojo, kad specifinė jo veikla su folija miestuose dažnai sulaukia įvairaus dėmesio, kartais pokalbis su praeiviais išvirsta į pusvalandžio diskusiją apie meno prasmę.

"Kartą, kai nuo Prezidentūros vartų nuiminėjau folijos lakštą, prisistatė pareigūnai. Jiems papasakojau, kad darau formas iš folijos, jie galvojo, kad man - ne viskas gerai, paprašė dokumentų”, - juokdamasis pasakojo Vilius ir pridūrė, kad situacija baigėsi geruoju.

Viliaus kūrybiniai darbai per 10-15 metų veiklos apkeliavo daugybę parodų, buvo pristatomi Paryžiaus dizaino savaitėje, Londono dizaino festivalyje, kur buvo puikiai įvertinti ir apdovanoti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder