Vytas Karaciejus: „Patyriau stebuklo jausmą“

Šią savaitę Klaipėdoje vyks du žinomo uostamiesčio fotomenininko Vyto Karaciejaus kūrybos pristatymai.

Šiandien, liepos 1 d., 18 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, galerijoje 13L, bus pristatytas naujausias klaipėdiečio autoriaus fotografijų albumas „Jutimai“, kuris neseniai pelnė gražiausios 2020-ųjų metų Klaipėdos knygos titulą.

Čia pat bus atidaryta vieno svarbiausių V. Karaciejaus kūryboje fotografijų ciklo „Smėlio legenda“ paroda. Renginio svečiams žadama ir staigmena. Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriuje, kur saugomas V. Karaciejaus negatyvų archyvas, bus galima apžiūrėti ankstyvuosius šio fotomenininko kūrinius, kurie jau nieko bendro neturi su fotografija.

Renginyje dalyvaus autorius, menotyrininkė Danguolė Ruškienė, fotomenininkas Antanas Stanevičius. Galerijoje 13L V. Karaciejaus paroda veiks iki liepos 28 d.

Šeštadienį, liepos 3 d., 18 val. Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos salėje bus pristatyta V. Karaciejaus fotografijų paroda „LDK buvimo ženklai“, kurioje žiūrovai išvys fotomenininko improvizacijas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tema.

„Šis fotografijų ciklas man ypač brangus, - “Vakarų ekspresui" sakė V. Karaciejus. - Jį sukūriau įspūdžio pagautas. Keliavau po LDK pilis ir jos man labai patiko. Buvo apėmęs didžiulis azartas ir euforija kuriant šį ciklą.

PILIS. Vytauto Didžiojo pilis Naugarduke. Vyto KARACIEJAUS nuotr.

PILIS. Vytauto Didžiojo pilis Naugarduke. Vyto KARACIEJAUS nuotr.

Patyriau stebuklo jausmą, kad LDK yra ne mitas, ne įspūdinga istorinė legenda, ne tik keli dažniausiai kartojami vardai ir kelios iš mokyklinių vadovėlių galvon įsirėžusios datos, bet istorinė realybė.

Tai realiame laike gyvenę stiprūs ir valingi žmonės, savo garbei ir mūsų ateičiai nuveikę didingus darbus, sukrovę materialius ir dvasinius turtus, palikę stiprybės ir išlikimo, savigynos ir narsumo, orumo ir išdidumo, pagarbos savo žemei ir protėviams ženklus.

Sukūrę valstybę, be kurios jau niekada nebus įsivaizduojama Europos istorija ir likimas. Kad LDK yra tikrų tikriausias mūsų istorinis, kultūrinis ir dvasinis slaptažodis.

Šiandien labai užgauna širdį, kai pasižiūri į LDK pilis Baltarusijoje, Ukrainoje, kurios sugriautos ir kurios atstatomos. Tai labai veikia. Jas fotografuojant man kilo pasididžiavimas, kad esu lietuvis.

Norėjosi parodyti, kad Baltarusija daug artimesnė mums. Nors imk ir sujunk, bet, velnias, ta politika. Labai gaila, kad ta pandemija ir politiniai įvykiai nutraukė šį ciklą", - kalbėjo V. Karaciejus.

V. Karaciejaus paroda „LDK buvimo ženklai“ Pilies muziejuje (Priešpilio g. 2, Klaipėda) - Europos muziejų nakties renginys. Tad liepos 3 d. Pilies muziejaus ekspozicijas bus galima nemokamai aplankyti neįprastu laiku - nuo 18 iki 24 val.

Tarptautinė Europos muziejų nakties akcija šiemet vyksta septynioliktą kartą. Dėl pandemijos ji iš gegužės perkelta į liepą. Prie akcijos kartu su Pilies muziejumi jungsis daugiau nei 30 Lietuvos muziejų.

REKONSTRUKCIJA. Paslaptingi Sapiegų pilies griuvėsiai Alšėnuose. Vyto KARACIEJAUS nuotr.

REKONSTRUKCIJA. Paslaptingi Sapiegų pilies griuvėsiai Alšėnuose. Vyto KARACIEJAUS nuotr.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder