Šiaurietiškas pažįstamų patiekalų skonis: švediškų kukulių ir traškių bulvinių blynų receptai
Didžiausias dėmesys – vakarienei
Nors daugumoje Europos šalių pietūs yra laikomi pagrindiniu dienos valgymu, Skandinavijos šalyse daugiausiai dėmesio skiriama vakarienei.
V. Juodkazienė sako, kad švedų virtuvė neįsivaizduojama be mėsos kukulių, kurie dažniausiai yra pariekiami su bulvių koše, marinuotomis daržovėmis bei spanguolių padažu.
Dar vienas tradicinis Šiaurės šalių patiekalas – bulviniai blynai. Įdomu dar ir tai, kad nors Lietuvoje šis patiekalas valgomas su grietine, o skandinavai prie bulvinių blynų derina spanguolių uogienę.
Šių patiekalų „Iki“ ekspertė siūlo pasigaminti ir namuose ir dalijasi keliais receptais.
Ypač traškūs bulviniai blynai
Jums reikės:
• 650 g bulvių
• 100 g smulkių miltų
• 1 kiaušinio
• 150 ml pieno
• 1 a. š. druskos
• 50 g sviesto
• 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
• 2 šakelių šviežių petražolių
• 100 g skrudintos šoninės
• 100 spanguolių uogienės
Gaminame:
Bulves nulupkite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir su elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir su paprasta burokine tarka.
Tarkius užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, gerai išmaišykite ir nusunkite per marlę ar švarų medžiaginį rankšluostį.
Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės.
Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos, šaukštą smulkintų petražolių ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus.
Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie švelniai paruduos ir taps traškūs.
Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių.
Blynus apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite su skrudinta šonine bei spanguolių uogiene.
Švediški kukuliai
Jums reikės:
Mėsos kukuliams:
• 400 g maltos jautienos
ir kiaulienos mišinio
• 1 mažo svogūno
• 1 kiaušinio
• 2 v. š. smulkintų krapų
• 100 g džiūvėsėlių
• 100 ml pieno
• 1 a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 1 v. š. aliejaus
Padažui:
• 20 ml saulėgrąžų aliejaus
• 15 g sviesto
• 1 v. š. miltų
• 500 ml mėsos sultinio arba vandens
• 1 šakelės šviežių petražolių
Bulvių košei:
• 500 g bulvių
• 30 g sviesto
• 150 ml šilto pieno
• ½ a. š. druskos
Garnyrui:
• 400 g žaliųjų pupelių
• žiupsnelio druskos
• 120 g spanguolių uogienės
Gaminame:
Į didelį dubenį sudėkite faršą, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, krapus, džiūvėsėlius, druską bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.
Iš gautos masės drėgnomis rankomis suformuokite norimo dydžio rutuliukus, išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite 20 minučių.
Kol mėsos kukuliai kepa, paruoškite bulvių košę bei garnyrą.
Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol bulvės suminkštės.
Tuomet nupilkite vandenį, įpilkite šilto pieno, įdėkite sviesto, įberkite druskos ir bulvių grūstuvu viską sutrinkite iki vientisos masės.
Žaliąsias pupeles nuplaukite, suberkite į sūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 15 minučių.
Tuomet karštą vandenį nupilkite ir perpilkite pupeles šaltu vandeniu, kad jos kiek pravėstų ir išlaikytų savo žalią spalvą.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kepkite, kol masė švelniai paruduos.
Tuomet į keptuvę supilkite mėsos sultinį, viską gerai išmaišykite, sumažinkite kaitrą, sudėkite iškepusius mėsos kukulius ir retkarčiais pamaišydami troškinkite juos apie 15 minučių.
Paruoštus kukulius apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su bulvių koše, žaliosiomis pupelėmis bei spanguolių uogiene.
Skanaus!
Rašyti komentarą