7 pigios paskutinės minutės idėjos švenčių stalui: valgyti norėsis net akimis

Kūčios jau čia pat, bet jeigu dar nespėjote susidėlioti meniu šventėms ar pritrūkote originalių idėjų – ne bėda. Tie patys tradiciniai pigūs ingredientai, kurie lydi Kūčių bei Kalėdų stalą karta iš kartos, gali sužibėti naujai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Vos vienas kitas papildomas nebrangus produktas ir kūrybiškas patiekimas padės sukurti tokias vaišes, kad niekas nė neįtars, jog jas suruošėte paskutinę akimirką.

„Jau ne vienerius metus pastebime, kad prieš šventes kyla ne tik tradicinių, bet ir gurmaniškų produktų pardavimai. Pirkėjai gausiai ieško įvairiausių paštetų, kumpių, sūrių, egzotiškesnių vaisių, daržovių. Prieš Kūčias padidėja ir įvairiausios rūšies žuvies, jūros gėrybių, ančių pardavimai – pirkėjai naudojasi proga pasilepinti įvairiais skanėstais pigiau. 

Matome, kad ir šiemet būtent įvairovė apibūdins lietuvių vaišes – ant jų vietos atsiras ir dar prosenelių gamintiems valgiems, ir madingoms naujovėms“, – sako G. Kitovė.

Maistas – vienas svarbiausių atributų bet Kūčias ir Kalėdas, kuris ilgam prie stalo suburia skirtingas kartas ir tampa pokalbių temomis. Tad „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi 7 nepaprasto skonio receptais su produktais, kurie daugelyje namų yra neatsiejami nuo švenčių stalo. Čia įdomesnių ir itin gardžių variantų ras tie, kas svarsto, kaip ruošti silkę, mišrainę, karpį, ką skanaus gaminti su lašiša ar burokėliais ir kaip šventiškai patiekti bulves.

„Kartais pakanka vos vieno naujo produkto, kad šeimos pamėgtą patiekalą pakeltumėte į naują lygį. Pavyzdžiui, įprasta baltoji mišrainė virs gurmaniška, jeigu į ją įdėsite lašišos. O dar jei ir ją patieksite šventiška forma – ji taps viso stalo pažiba. Nors jai iššūkį mes ir žavingos silkės, avokado ir obuolių „eglutės“, – sako J. Tamoševičienė.

Daugeliui tikru atradimu tapęs trumų sviestas – taip pat didelis švenčių pagalbininkas. Jis skanus vien su šviežia duona, tačiau gali ir akimirksniu patį paprasčiausią patiekalą paversti išskirtiniu. „Siūlau išsikepti prancūziško stiliaus bulvių kūgelių – „Pommes Duchesse“. Tokios bulvių piurė „karūnos“ yra ne tik žavingos išvaizdos, bet ir nepakartojamo skonio garnyras. Išorė bus maloniai traški, o vidus – purus ir lengvas“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė ir kviečia pasinaudoti idėjomis.

Silkės „eglutės“ su avokadu, obuoliu ir marinuotais agurkėliais

Porcijos: 4

Reikės: 250 g silkių filė, 1-2 marinuotų agurkėlių, 1 raudonojo svogūno, 1 avokado, 1 obuolio, pipirų, svogūnų laiškų. Jei norite, dėkite 2 šaukštus majonezo arba pasigaminkite padažą iš 1 šaukšto baltojo vyno acto, 1 šaukšto aliejaus, 1 šaukštelio garstyčių.

Gaminame:

  1. Silkę, obuolį, avokadą, svogūną ir agurkėlius smulkiai supjaustykite. Dėkite majonezo arba acto, aliejaus ir garstyčių padažo, pagal skonį pagardinkite šviežiai maltais pipirais. 

  2. Patiekite tiesiog dubenyje kaip mišrainę arba padarykite „eglutes“. Naudojant kulinarinį žiedą ar didelę sausainių formelę išpjaukite apskritimus iš duonos, o ant jų uždėkite silkės ir avokado salotų, suformuokite eglutės formą ir papuoškite krapų šakelėmis bei granatų sėklomis. Vietoj duonos galite naudoti didesnius krekerius. Ir skanu, ir gražu!

Pagerinta baltoji mišrainė su lašiša ir ikrais

Porcijos: 4

Reikės: 200 g sūdytos arba keptos lašišos, 100 g ikrų (gali būti dirbtiniai), 3 virtų bulvių, 2 virtų morkų, 2-3 marinuotų agurkų, 3 kietai virtų kiaušinių, 1 mažo saldžiarūgščio obuolio arba gabalėlio saliero, 1 indelio žirnelių, šviežių krapų, šviežių svogūnų laiškų. Padažui: majonezo arba 150 g natūralaus jogurto (arba grietinės), 1 šaukštelio Dižono garstyčių, druskos, pipirų, 1 šaukštelio citrinos sulčių.

Gaminame:

  1. Bulves, morkas, obuolį, agurkėlius, kiaušinius supjaustykite kubeliais, lašišą pasmulkinkite. 

  2. Jei nenaudojate majonezo, dubenėlyje sumaišykite natūralų jogurtą (arba grietinę) su garstyčiomis, citrinos sultimis, druska ir pipirais. 

  3. Dubenyje atsargiai sumaišykite bulves, morkas, kiaušinius, agurkus, obuolius, lašišą, smulkintus svogūnų laiškus ir krapus. Įpilkite padažo arba majonezo ir atsargiai sumaišykite, kad visi ingredientai būtų tolygiai padengti.

  4. Kad būtų dar šventiškiau, ant serviravimo lėkštės padėkite apvalios torto formos žiedą, o viduryje – stiklinę. Sudėkite mišrainę, išlyginkite paviršių ir nuimkite formą bei stiklinę –gausite šventinį vainiką. Viršų papuoškite ikrais ir dar smulkintais žalumynais. Skanaus!

Vieno kąsnio sumuštinukai su kremine burokėlių užtepėle

Porcijos: 4

Reikės: 150 g virtų burokėlių, 100 g virtų avinžirnių, 80 g šviežio tepamo sūrio, 70 g fetos sūrio, 1 mažos česnako skiltelės, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus. 

Gaminame:

  1. Sumaišykite visus ingredientus trintuve iki vientisos masės. Geriausia ją 20–30 minučių padėti į šaldytuvą, kad sutirštėtų ir būtų lengviau tepti. 

  2. Perkelkite į konditerinį maišelį ir išspauskite ant keptos duonos riekelės ar krekerio arba tepkite peiliu. Uždėkite mėgstamų pagardų. Pavyzdžiui: silkės gabalėlių, apelsinų skiltelių, graikinių riešutų, saulėgrąžų sėklų, žalumynų.

Bulvių ir trumų sviesto karūnos „Hercogienės“

Porcijos: 6

Reikės: 1 kg bulvių, 85 g sviesto su trumais (+ dar kelių šaukštų patepimui), 100-120 ml grietinėlės, 2 šaukštų smulkiai supjaustytų šviežių laiškinių česnakų arba kitų mėgstamų žalumynų, druskos, juodųjų pipirų, 3 kiaušinių, tarkuoto Gruyère ar kito mėgstamo sūrio. 

Gaminame:

  1. Bulves išvirkite, nusausinkite ir sutrinkite kartu su pašildyta grietinėle, sviestu, žalumynais ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite druska, pipirais.

  2. Dubenėlyje lengvai išplakite 3 kiaušinių trynius ir įmaišykite į bulvių mišinį.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Bulvių mišinį sudėkite į didelį konditerinį maišelį su dideliu žvaigždės formos antgaliu. Bulves išspauskite ant paruoštos skardos – formuokite „karūnėles“. Atvėsinkite šaldytuve apie 15 minučių.

  4. Ištirpinkite dar šiek tiek sviesto su trumais ir naudojant konditerinį teptuką švelniais aptepkite kūgelius. Kepkite, kol bulvės gražiai parus ir taps traškios, apie 15–25 minučių. Paskutines kelias minutes stebėkite, kad jos nesudegtų. Patiekite šiltas – šalia kalėdinės anties, mėsos ar žuvies patiekalų. Jos bus tiesiog skanus užkandis su mėgstamu padažu.

Greiti rūkytos lašišos ir sūrio sausainukai

Porcijos: 6

Reikės: 100 g Gruyère ar pan. sūrio, 1 pakuotės sluoksniuotos tešlos, 5 gabalėlių rūkytos lašišos.

Gaminame:

  1. Tešlą palikite kambario temperatūroje kelioms minutėms – taip ją bus lengviau formuoti. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.

  2. Išvyniokite tešlą ant stalviršio ir ant jos išdėliokite rūkytos lašišos gabaliukus. Sutarkuokite Gruyère sūrį ir pabarstykite juo viršų.

  3. Susukite vieną pusę tešlos į ritinį iki tešlos vidurio. Tą patį padarykite ir iš kitos pusės. Jei turite laiko, susuktą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį 15 minučių arba į šaldytuvą 30 minučių – taip ją bus lengviau pjaustyti.

  4. Supjaustykite ritinį 5 mm storio griežinėliais. Sudėkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite 10 minučių. Kepimo viduryje apverskite „palmes“, kad apkeptų iš abiejų pusių.

Karpis su grikiais daržovėmis ir grybų padažu

Porcijos: 6

Reikės: 1 kg karpio, 100 g grikių, 150 g pievagrybių, 200 g įvairių daržovių, 4 šaukštų sviesto, 150 g lydyto sūrelio (geriausiai grybų skonio), 1 šaukšto aliejaus, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Karpį supjaustykite, pabarstykite druska, pipirais ir įtrinkite smulkintu česnaku. Palikite kelioms valandoms ir tada jį kepkite keptuvėje, įpylę į ją šaukštą sviesto ir aliejaus.

  2. Išvirkite grikius, o daržoves patroškinkite su dviem šaukštais sviesto ir viską išmaišykite.

  3. Grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat sudėkite ir lydytą sūrelį.

  4. Galiausiai į didelę lėkštę dėkite su daržovėmis sumaišytus grikius. Ant viršaus dėkite karpio gabalėlius ir viską apliekite grybų padažu. Skanaukite!

Kepta lašiša su traškia pistacijų plutele

Porcijos: 4

Reikės: 700-800 g šviežios lašišos filė, druskos, šviežiai maltų pipirų. Glazūrai: 1 šaukšto Dižono garstyčių, 2 šaukštų citrinos sulčių (prieš spaudžiant sultis, nutarkuokite citrinos žievelę), 2 šaukštų išlydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto medaus. Plutelei: 1 šaukšto išlydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus, 1 puodelio gliaudytų skrudintų pistacijų (susmulkintų), 1/4 puodelio džiūvėsėlių, 2 skiltelių susmulkinto česnako, 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, 2 šaukštų susmulkintų petražolių ir/arba krapų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC laipsnių. Nušluostykite lašišą iš abiejų pusių ir padėkite ant kepimo popieriaus išklotos kepimo skardos. Pabarstykite viršų druska ir pipirais.

  2. Dubenėlyje išplakite garstyčias, citrinos sultis, išlydytą sviestą arba alyvuogių aliejų ir medų. Mišinį tolygiai ir gausiai tepkite ant lašišos.

  3. Kitame dubenėlyje gerai sumaišykite ištirpintą sviestą arba alyvuogių aliejų su smulkintomis pistacijomis, džiūvėsėliais, česnaku, citrinos žievele ir petražolėmis ir/arba krapais. 

  4. Pistacijų mišinį tolygiai užtepkite ant laš4išos filė. Rankomis arba šaukšto nugara lengvai prispauskite prie lašišos, kad jis geriau priliptų.

  5. Kepkite 15–18 minučių orkaitėje arba tol, kol bus iškepusi.

  6. Prieš patiekiant palikite 5 minutes atvėsti. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir, jei norite, pabarstykite šviežiomis žolelėmis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder