Dietistė Vaida Kurpienė pasidalino patarimais puotai gryname ore: karaliaujantiems šašlykams pirštinę meta naujos alternatyvos

(1)

Oro temperatūrai kylant vis sparčiau, daugėja progų nuo kepsninių ar grilių nuvalyti dulkes bei pakviesti šeimą ar draugus į gardžią popietę gryname ore. 

Prekybos tinklui „Maxima“ gegužę paskelbus teminiu Grilio mėnesiu, prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kaip mėgautis ne tik skaniais, bet ir nebrangiais bei sveikais ant grilio paruoštais patiekalais.

Ji taip pat apžvelgė vis labiau populiarėjančias alternatyvas ir pažėrė įžvalgų tiems, kurie grilio sezono neįsivaizduoja be šašlykų.

Nors maisto gaminimo lauke sezonas daugeliui asocijuojasi su šašlykais ar dešrelėmis, dietistė ir „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė pasakoja, kad šie produktai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau konkurencijos.

„Gardžiai apskrudę kiaulienos šašlykai verčia varvinti seilę ir dar dažnai yra nepakeičiami vaišių gryname ore palydovai.

Visgi pastebiu, kad žmonės vis aktyviau ieško ir kitų alternatyvų – renkasi kepti žuvį, įvairiausius sūrius, daržoves ar net vaisius“, – pasakoja ji.

Skanių alternatyvų įvairovė pagal kiekvieno poreikius 

Jai antrina ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, pastebinti, kad pirkėjai ant grilio renkasi kepti ir tokias jau įprastas daržoves kaip paprikos, pievagrybiai, rausvieji svogūnai, ir įvairesnes – smulkiavaisius pomidorus, smidrus, žirnių ankštis ar net romanines salotas.

Patys drąsiausi grilio mėgėjai, anot jos, eksperimentuoja ir su vaisiais – ananasais, kriaušėmis, bananais ar persikais. Be to, šie vaisiai gali tapti ne tik puikiu garnyru, bet ir gardžiu desertu.

I. Trakimaitė-Šeškuvienė taip pat dalinasi, kad atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, sulig grilio sezono pradžia, visą gegužę prekybos tinkle skelbiamas teminis Grilio mėnuo, kurio metu pirkėjai kviečiami išbandyti dar platesnį išskirtinį grilio prekių asortimentą, kuriame ir jau pamėgti, ir dar neregėti prekių ženklų produktai, siūlomi tik ribotą laiką.

„Visą mėnesį pirkėjai ras ne tik skanias daržoves ar vaisius, tinkančius grilio eksperimentams, bet ir pačius įvairiausius produktus pigiau: šviežią ar marinuotą mėsą bei žuvį, išskirtinius amerikietiškus, ir ne tik, padažus bei marinatus, šviežias, marinuotas bei iš anksto kepti paruoštas daržoves, sūrius su pagardais, dešrainių ar mėsainių bandeles ir t. t.

Šis ir dar gausesnis teminio Grilio mėnesio asortimentas pasitiks vos tik įžengus į parduotuvę bei šviežio maisto skyriuose.

Pasirinkimo turės ir ieškantys augalinių alternatyvų, pavyzdžiui, špinatų paplotėlių ar veganiškos sojų tempės, o taip pat ir pritrūkę griliui aktualių priemonių – kepsninių, anglių, iešmų.

Gardžių skonių pirkėjai ras ne tik kepimui lauke, bet ir lengvam paruošimui namuose – pavyzdžiui, čioriso dešrelės puikiai tiks orkaitėje ar keptuvėje gaminant paeliją, troškinius, o ką jau kalbėti apie limituoto leidimo traškučius ir kitus užkandžius, gaiviuosius gėrimus, kurie pagardins susitikimus su draugų kompanija ir gryname ore, ir viduje“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Su kuo valgyti šašlykus, grilyje keptą žuvį?

Užsiminusi apie populiarėjančias alternatyvas, dietistė Vaida Kurpienė turi naudingų patarimų tiems, kas grilio sezono niekaip neįsivaizduoja be šašlykų.

Ji ragina nebijoti eksperimentuoti ir, pavyzdžiui, vietoje įprastos kiaulienos sprandinės šašlykų marinuoti ir kepti kalakuto šlauneles.

Anot jos, receptai gali būti tie patys, bet galutinis rezultatas – draugiškesnis kraujagyslėms ir bendrai sveikatos būklei.

„Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – mažiau. Na, o jeigu esate „užkietėję“ kiaulienos sprandinės šašlykų gerbėjai, kartu su jais valgykite raugintų agurkų ar šviežių pomidorų, svogūnų – natūralių rūgščių turinčių produktų, kurie padės skaidyti riebalus. 

Prieš valgant riebesnę mėsą būtų naudinga suvalgyti ir kitų šviežių daržovių, kurių skaidulos neleis sunkiam maistui per ilgai užsibūti skrandyje bei žarnyne bei padidins sotumo jausmą“, – pataria V. Kurpienė.

Ant grotelių kepto patiekalo žvaigždė – daržovės

Ji taip pat pataria mėsos marinavimui išbandyti įvairias alternatyvas, pavyzdžiui, mineralinį vandenį, rūgščių vaisių sultis, pomidorų tyrę ar tarkuotų svogūnų masę – taip galėsite gardžiuotis sveikatai palankesniu rezultatu.

„Mėsą galima pakeisti ir kitomis šauniomis alternatyvomis, pavyzdžiui, žuvimi, varškės ar sojos pieno sūriu. Ant grilio kepta menkė, lydeka, dorada ar ešerys, patiekti su čia pat keptomis daržovėmis, suteiks žvalumo, papildys organizmą svarbiais baltymais.

Varškės sūris taip pat puikiai tinka griliui ir yra ypatingai skanus su vasariškomis lapinėmis daržovėmis, šviežiais pomidorais.

Pasirinkę gaminti sojos pieno sūrį, ragaukite jį kartu su daržovėmis ir česnakiniu jogurto padažu ar avinžirnių užtepėle ir suvyniokite į pilno grūdo tortiliją – pažadu, nesusivilsite“, – rekomenduoja gardų derinį dietistė.

Pasak V. Kurpienės, patiekalo žvaigžde gali tapti ir pačios daržovės. Ant grilio kepta cukinija, baklažanas, paprika ar pomidorai pagardinti mėgstamais prieskoniais lengvai taps paprastomis, skaniomis ir, svarbiausia, sveikomis vaišėmis.

Grilio patiekalų idėjos ir mėsos, ir daržovių gerbėjams

Visiems, kurie artimiausiomis dienomis ketina pasilepinti šiltu oru ir gaminti maistą lauke, dietistė V. Kurpienė paruošė kelis gardžius ir sveikus receptus.

Jautienos kepsnys sojos ir česnakų marinate. Paruošti šį gardų patiekalą jums reikės:

  • 150 g jautienos išpjovos;
  • 2 v. š. sojos padažo;
  • 3 skiltelių česnako;
  • pipirų (pagal skonį).

Keptoms daržovėms prireiks:

  • 70 g paprikos;
  • 70 g baklažano;
  • 50 g kukurūzų burbuolių;
  • 30 g poro;
  • druskos (pagal skonį);
  • pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Jautieną nuplaukite, nusausinkite. Pasiruoškite marinatą: į sojos padažą sudėkite susmulkintus česnakus, berkite pipirus. Gautu mišiniu įtrinkite kepsnį ir palikite marinuotis apie 20 minučių.

Marinuotą jautieną vėliau kepkite grilyje po 2–5 minutes iš abiejų pusių. Kepdami jautieną atsižvelkite į kepsnio storį. Beje, neturintys grilio šį patiekalą gali paruošti ir keptuvėje.

Galiausiai atskirai apkepkite smulkintas daržoves, pagardinkite jas prieskoniais ir patiekite su mėsa.

Tofu ir daržovių iešmeliai grilyje. Norint pagaminti šiuos iešmelius reikės:

  • 150 g tofu sūrio;
  • 0,5 cukinijos;
  • 4 pievagrybių;
  • druskos (pagal skonį);
  • pipirų (pagal skonį);
  • prieskoninių žolelių (pagal skonį);
  • paprikos, svogūno (pagal skonį).

Gaminimas. Nuo sūrio nuspauskite skystį, įtrinkite jį prieskoniais ir palikite marinuotis apie 30 minučių.  Pievagrybius supjaustykite pusiau, cukiniją – riekelėmis, tofu – kubeliais.

Ant iešmelių verkite pievagrybius, tofu, cukiniją. Jei turite noro – ant iešmelio galite praverti ir papriką, svogūną.

Paruoštus iešmelius dėkite į grilį ar į orkaitę ir kepkite maždaug 5–8 minutes, kol gražiai apkeps. Prisiminkite, kad daržovės turi išlikti traškios.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder