Šalta sriuba

Išsisaugokite receptą vasarai, kai atsivalgysite šaltibarščių: ne ką prasčiau atgaivins agurkų šaltsriubė

Šylant orams, į mūsų virtuves vis dažniau atkeliauja agurkai: juos pjaustome į salotas, dedame į šaltibarščius, gardiname jais geriamąjį vandenį.

Kai nesinori karštų ir sočių pietų, puikiai atgaivins bulgariška „Tarator“ sriuba su agurkais, kuriai pikantiškumo suteikia graikiški riešutai ir česnakai: ją pasigaminsite per kelias minutes. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad agurkai, kuriuose  yra maždaug 95 proc. vandens, itin naudingi šiltuoju laikotarpiu, nes juos vartodami galime apsisaugoti nuo dehidratacijos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti ir siūlo įsigyti lietuviškų trumpavaisių agurkų, kuriems balandžio 1622 d., perkant su lojalumo kortele, taikoma 40 proc. nuolaida, tad jie kainuos 2,99 Eur.

Puikus pasirinkimas tarpiniam valgymui

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad agurkų sėklų į Lietuvą XIV a. atsivežė karaimai, tad pirmiausia jie agurkus augino savo daržuose Trakų apylinkėse ir sėkmingai jais prekiavo. Vėliau  agurkais susidomėta ir kituose šalies kampeliuose, o dabar be jų net neįsivaizduojamas vasaros meniu – žali, kvapnūs ir traškūs jie tinka prie daugybės patiekalų, puikiai vėsina karštymečiu.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad kartais ši daržovė nepelnytai nuvertinama kaip ne itin maistinga, nors turi įvairių antioksidantų: „Jie padeda organizmui kovoti su uždegiminiais procesais, atlieka lemiamą vaidmenį apsaugant ląsteles nuo pažeidimų ir palaikant bendrą gerą sveikatos būklę. Taip pat į agurkus turėtų atkreipti dėmesį tie, kurie kontroliuoja savo svorį: ši daržovė nekaloringa, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl jais galime papildyti ir savo pietų dėžutes tarpiniam valgymui, užkandžiavimui. Tereiks daržovę susipjaustyti šiaudeliais, kad būtų patogu valgyti”, – sako gydytoja dietologė.

Nelaikykite agurkų kambario temperatūroje

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis kokybiškus agurkus reikėtų atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: svarbu, kad daržovės būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių ar žievės defektų. Ji taip pat pažymi, kad nuskinti agurkai yra jautrūs šiltai temperatūrai: „Agurkai kambario temperatūroje gali greitai sugesti, todėl juos geriausia laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje arba perforuotame maišelyje, kuris išlaiko drėgmę ir užtikrina oro cirkuliaciją. Svarbu atkreipti dėmesį, kad agurkus reikia laikyti sausai, nes drėgmė gali sukelti pelėsį ir puvimą. Todėl prieš dedant agurkus į šaldytuvą, juos geriausia švelniai nusausinti, kad pašalintumėte perteklinę drėgmę ir suvartoti per kelias dienas po pirkimo“.

Ji sako, kad  ilgavaisiais lietuviškais agurkais prekiaujama visus metus, o pavasarį ateina metas ir kitų veislių agurkams: „Šiuo metu turime tiek ilgavaisių, tiek trumpavaisių lietuviškų agurkų, taip pat pusilgių atvežtinių agurkų bei ekologiškų agurkų iš Ispanijos, kurie pažymėti privačios etiketės „I Love Eco“ ženklu. Pastebėjome, kad daugiausia agurkų nuperkama pavasarį, atšilus orams, kai jie naudojami salotoms ir šaltibarščiams, o pirkėjai po žiemos daugiau dėmesio skiria vitaminais praturtintai mitybai.“

Ekspertė primena, kad verta pasinaudoti akcija ir pigiau įsigyti lietuviškų trumpavaisių agurkų, kuriems, perkant su lojalumo kortele, balandžio 1622 d. taikoma 40 proc. nuolaida, tad jie kainuos 2,99 Eur. Sutaupyti padės ir privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. 

„Rimi“ siūlo pasigaminti šaltsriubės su agurkais – ji gaivins ir per vasaros karščius, ir tada, kai norėsis lengvai užkąsti.

Bulgariška „Tarator“ šaltsriubė

RECEPTAS

Sriubai reikės:

500 g agurkų;

500 g kefyro arba graikiško jogurto;

3 česnako skiltelių;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

saujelės trupintų graikiškų riešutų;

šiek tiek šviežių krapų;

druskos pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Agurkus supjaustykite kubeliais arba sutarkuokite ir sudėkite juos į dubenį. Užpilkite kefyrą arba jogurtą ant agurkų.
  2. Suberkite smulkintas česnako skilteles, graikiškus riešutus, smulkintus krapus, druską ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Jeigu norite, kad sriuba būtų skystesnė, įpilkite šlakelį vandens. Agurkų sriubą palikite šaldytuve atvėsti arba įmeskite keletą ledo kubelių.

 Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder