Kalbėdama apie šventinį stalą tinklaraštininkė pastebi, kad žmonės vis labiau renkasi įvairovę, bet mažesniais kiekiais. Tai leidžia paragauti daugiau skonių ir po švenčių išvengti dilemos, ką daryti su likusiu maistu.
„Šventės visada primena – bus valgoma daug ir įvairiai. Tad vis dažniau renkamasi gaminti saikingiau: įvairesnių patiekalų, bet mažesniais kiekiais. Tiesa, tradiciniai valgiai vis dar užima pirmąją vietą, tačiau vietos improvizacijoms visuomet atsiranda – tai gali būti ir vieno kąsnio užkandžiai su silke, ir įdomesnė mišrainė prie žuvies. Todėl prieš šventes dalinuosi įdomesniais receptais – tradicijos išlieka, bet šalia jų gimsta ir nauji deriniai“, – teigia tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Pasak jos, saikas vis dažniau taikomas ir desertams. Nors klasikiniai tortai tebėra mėgstami, juos vis dažniau keičia mažesni, lengviau dalinami desertai.
„Didelėms šventėms ar gimtadieniams desertas visada privalomas. Tačiau sunkūs tortai po truputį užleidžia vietą mažiems, porcijomis padalintiems pyragaičiams, keksiukams ar pyragams, kuriuos lengva supjaustyti“, – pastebi R. Labžentė.
Sveikesnės mitybos tendencijos turi įtakos ne tik kasdieniams patiekalams, bet ir proginiams desertams. Mažiau cukraus, daugiau natūralaus skonio ir lengvumo – tą vis dažniau galima pastebėti ne tik jau pagamintų konditerinių gaminių sudėtyje, bet ir namuose ruošiamų desertų receptuose.
„Pastebiu, kad tiek aš pati, tiek mano tinklaraščio sekėjai vis dažniau renkasi receptus, kur cukraus yra mažiau. Nors pats cukrus šiandien „slepiasi“ po daugybe vardų – nuo baltojo cukraus iki gliukozės, stevijos ar klevų sirupo – svarbu nepamiršti, kad visa tai vis tiek cukrus, kurį reikia vartoti saikingai. Bet ir visiškai atsisakyti saldumo džiaugsmo nereikia. Nieko tokio, jei suvalgysime tą saldainį ar naminį desertą“, – sako R. Labžentė.
Vienas patiekalas nepraranda aktualumo
Įdomu tai, kad tarp šventinio stalo tradicijų tvirtai laikosi ir nuo seno Kūčioms gaminamas kisielius. Pasak R. Labžentės, kisielius nėra vien tik gėrimas, bet ir dalis šventinio jaukumo.
„Manau, kad kisielius yra viena iš tų nepakeičiamų kalėdinių tradicijų. Galima ant stalo padėti gardžiausių, skirtingų pasaulio virtuvių patiekalų, bet daugeliui žmonių tradicinis kisielius – tai itin ryškus vaikystės švenčių prisiminimas. Be kisieliaus – Kūčių stalas nėra pilnas“, – sako kulinarė.
Pašnekovė siūlo šiemet išbandyti ir kitokį šio tradicinio gėrimo panaudojimą – nekeptą kisieliaus pyragą, kuris nustebina ir tuos, kurie paties kisieliaus nemėgsta.
„Pyragas yra nekeptas, nepaprastai greitai paruošiamas ir labai skanus. Tiesa, reikės išlaukti, kol sustings, tad geriausia pyragą ruošti iš vakaro. Jį lengva dalinti porcijomis, o pažadu – net ir tie, kurie kisieliaus nemėgsta, šį desertą valgys su pasimėgavimu“, – šypsosi tinklaraštininkė R. Labžentė.
Nekeptas kisieliaus pyragas
Jums reikės:
200 g kvadratinių šokoladinių sausainių
250 g kreminio sūrio
200 g „Elmenhorster“ spanguolių skonio kisieliaus
Pusės citrinos
3 v. š. želatinos
Paruošimas:
- Želatiną išbrinkinkite nedideliame kiekyje šalto vandens ir palikite, kol kristalai išbrinks.
- Kisielių supilkite į puodą, sudėkite išbrinkintą želatiną ir ant silpnos kaitros nuolat maišant kaitinkite, kol neliks želatinos kristalų.
- Į truputį pravėsusį kisielių sudėkite kreminį sūrį, išspauskite pusės citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite.
- Norimą indą ar formą išklokite maistine plėvele arba kepimo popieriumi. Pyragą sluoksniuokite dedant vieną sluoksnį sausainių, ant jų tepant kisieliaus kremą, tada vėl sausainiai.
- Palikite sustingti pyragą šaldytuve per naktį.

Rašyti komentarą