Nebrangios patiekalų idėjos vos už kelis eurus: užteks ir šeimos vakarienei, ir rytojaus pietums darbe

Skanūs ir maistingi patiekalai suteikia ne tik jėgų, bet ir džiaugsmo – tuo įsitikinę lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai. 

Tačiau kartais nutinka taip, kad įsisukus į rutiną dažnas pritrūksta patiekalų idėjų, kurių reikia norint pagaminti kažką paprasto ir greitai paruošiamo.

Pritrūkusiems minčių prekybos tinklo kulinarijos meistrai siūlo atsigręžti į porą nebrangių receptų, kurie bus ir sotūs, ir draugiški piniginei.

Prekybos tinklo  „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė įsitikinusi, kad norint paruošti gausią, skanią ir sočią vakarienę visai šeimai, kurios užtektų dar ir rytdienos pietums darbe, tikrai nebūtina nei ilgai plušti virtuvėje, nei išlaidauti.

Tiks ir vakarienei, ir pietums darbe

Prekybos tinklo atstovė priduria, kad planuojant valgius tereikia nepamiršti vadovautis keliais principais – sumaniai planuoti apsipirkimus, dėlioti savaitės meniu ir nepraleisti progos pasinaudoti mažų kainų pasiūlymais.

„Dažnas susiduria su dilema, ką gaminti vakarienei – juk niekas nenorime po sunkios darbo dienos ilgai stovėti prie puodų.

Pasimėgauti gardžiais patiekalais galima net ir tada, jei jie nereikalauja specialių kulinarių žinių – juk kartais užtenka atsigręžti į visai paprastus receptus, kuriems paruošti nereikia nei daug laiko, nei keliolikos skirtingų produktų.

Pasirūpinę nebrangiais baziniais produktais bei keičiant tik garnyrus ir kitas patiekalo sudedamąsias dalis, turėsite įvairų meniu kelioms dienoms.

Pavyzdžiui, visą šią savaitę įsigyjant kiaulienos sprandinę be kaulo už ypač mažą kilogramo kainą, vienu metu galėsite nesudėtingai ir pigiai pasigaminti du mūsų kulinarijos meistrų siūlomus gardžius valgius“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė, kuri dalinasi „Maximos“ kulinarijos meistrų receptų idėjomis.

Uzbekiškas plovas

Ir vakarienei, ir pietums tinkančiam plovui paruošti reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės be kaulo;
  • 2–3 vnt. svogūno;
  • 3 vnt. plautų morkų;
  • aliejaus (kepimui);
  • 4 skiltelių česnako:
  • 3 pakelių arba apie 400 g plikytų ryžių;
  • pagal skonį – druskos, pipirų, kumino, kt. prieskonių;
  • pagal norą – raugerškio uogų.

Gaminimas. Gerai įkaitinę puodą ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą kiaulienos sprandinę. Stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį, kol geltonai apskrus.

Vėliau įberkite pjaustytų svogūnų, įspauskite česnako (jei mėgstate česnaką, galite sumesti tiesiog skiltelėmis), prieskonius ir sumažinę temperatūrą patroškinkite vis pamaišydami iki kol ištirps svogūnai, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu. Jei norisi, galite suberti ir raugerškio uogas.

Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą. Pirmiausiai sudėkite tarkuotų morkų, o tada – ryžių sluoksnį ir  užpilkite verdančiu vandeniu.

Jis turi ryžius apsemti per du pirštus. Uždenkite puodą, nenukelkite dangčio. Mažinkite temperatūrą, garinkite ryžius gerą pusvalandį, kol jie išbrinks ir išgaruos vanduo.

„Labai svarbu tinkamai išvirti ryžius. Jei ugnis bus per stipri, o vandens – per mažai, plovas gali stipriai prisvilti, nors ryžiai dar nebus paruošti.

Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę. Svarbu, kad ryžiai būtų birūs. Skanių kulinarinių iššūkių!“ – pabrėždami tinkamai išvirtų ryžių svarbą linki „Maximos“ kulinarijos meistrai.

Kiaulienos sprandinės kepsnys su daržovėmis

Kol puode troškinasi plovas, per tą laiką galite iškepti kiaulienos sprandinės kepsnius su orkaitėje keptomis daržovėmis. Šiam patiekalui paruošti reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės be kaulo;
  • 1–2 saldžiųjų bulvių;
  • brokolio;
  • šviežio baltagūžio kopūsto (mažo);
  • 0,5 ilgavaisio agurko;
  • 1–2 avokadų;
  • šlakelio aliejaus;
  • pagal skonį – druskos, pipirų, kitų prieskonių.

Gaminimas. Kiaulienos sprandinę supjaustykite į kepsnelius, juos šiek tiek pamuškite mėsos plaktuku bei paprieskoniuokite.

Kol mėsa šiek tiek marinuojasi, nuskuskite saldžiąsias bulves ir supjaustykite jas griežinėliais ar šiaudeliais, dėkite ant kepimo skardos, pašlakstykite šiek tiek aliejaus, druskos ar pipirų ir dėkite kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 20–25 minutes.

Tada į keptuvę dėkite kepti kiaulienos sprandinės kepsnelius pavartydami juos iš abiejų pusių, kol mėsa  bus apskrudusi, iškepusi.

Galiausiai, imkitės salotų ruošimo: nuplaukite kopūstą, agurką, avokadą, brokolį (atskirtą žiedynais), daržoves supjaustykite smulkiau, sumaišykite viename inde apšlakstant aliejumi, druska ir pipirais.

Viską kartu pateikite lėkštėje ir ragaukite!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder