Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė desertus visuomet pataria skanauti saikingai, o dar geriau būtų, jei vietoje jų pirmenybę kasdien suteiktume saujai šviežių uogų.
Sveikatai itin palankių maistinių medžiagų gausu šilauogėse, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šių uogų prekybos vietose įsigyti galima ištisus metus.
Pasimėgaukite nuostabiu šių uogų skoniu, o jei atsispirti desertams net ir tuomet nepavyks – su šilauogėmis vos per pusvalandį pasigaminsite tobulas tartaletes, jų ingredientus įsigydami pigiau ir neištuštinę piniginių
Bent po saują šių uogų vertėtų suvalgyti kasdien
Žiema vis dar nesitraukia iš Lietuvos, o saulėtų dienų turime gerokai mažiau nei norėtųsi, tad natūralu, jog nemaža dalis žmonių skundžiasi nuovargiu, energijos trūkumu bei vitaminų stoka.
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žiemą dalis žmonių neretai užmiršta pagrindines sveikatai palankios mitybos taisykles – valgo per mažai šviežių daržovių, vaisių ir uogų, renkasi riebesnius, kaloringesnius patiekalus ir desertus.
Todėl nenuostabu, kad prastėja ne tik bendra žmogaus savijauta, bet ir senka organizmo vitaminų rezervai. Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį į šilauoges ir jų naudą, nes tai – vienos maistingiausių uogų, kurių nesunku įsigyti net žiemą ir jomis organizmui suteikti nemažai naudų.
„Šilauogėse yra C, E, A ir B grupės vitaminų, taip pat betakarotenų (ypatingai tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) bei antioksidantų. Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo.
Šilauogės įvardijamos ir kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Todėl šios uogos žmogaus organizmui yra tikras „supermaistas“ ir jas į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus ir kt., reikėtų įtraukti kuo dažniau“, – šilauogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.
Šilauogės pasižymi ir dar viena savybe – jos gerina nuotaiką. „Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną.
Todėl suvalgius bent po saują šių uogų kasdien tikrai jausimės ir geriau, ir organizmą aprūpinsime skirtingomis maistinėmis medžiagomis, – teigia gydytoja dietologė. – Tiesa, persivalgytų net ir šių uogų nereikia, vertėtų neviršyti 200–300 gramų per dieną normos.“
Šilauogės paskanins ne vieną patiekalą
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šilauogių tinklo parduotuvėse galima rasti visus metus: prekybai jos atkeliauja iš viso pasaulio, o prasidėjus vasaros sezonui pirkėjams būna siūlomas ir lietuviškų uogų derlius.
„Šilauogių skonį lietuviai mėgsta, o ir jas panaudoti galima įvairiai: tiek valgant vienas, kaip sveikatai palankų ir pigesnį užkandį, tiek šiomis uogomis pagardinant pusryčių košes, dribsnius, plakant kokteilius ir glotnučius, dedant į įvairias salotas ar jomis gardinant kepinius bei desertus.
Be to, šilauogės gana tvirtos uogos, tad namuose, laikant tinkamai, jomis mėgautis galėsite mažiausiai keletą dienų. Parsinešus uogas iš parduotuvės geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve ir nuplauti tik prieš valgant.
Taip pat svarbu į indelio apačią įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų perteklinę šilauogių drėgmę“, – pataria O. Suchočeva.
O. Suchočeva taip pat akcentuoja, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Kviečiame pasigaminti greitai paruošiamą, skanų ir pigų desertą, kuriam prireiks vos penkių ingredientų.
RECEPTAS
Tartalelės su šilauogių ir varškės įdaru
Kepiniui reikės:
- 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 300 g varškės (9 proc. riebumo);
- 400 g šviežių šilauogių;
- Rudojo cukraus (pagal skonį).
Gaminimo eiga:
- Sluoksniuotą tešlą apie 20 minučių palikite kambario temperatūroje, kad atitirptų.
- Į turimas kepimo formeles įklokite sluoksniuotą tešlą ir apipjaukite jos kraštelius, pagal formelių dydį.
- Įmuškite kiaušinius į varškę ir gerai išmaišykite. Tuomet į gautą masę suberkite cukrų, dar kartą permaišykite.
- Varškės masę paskirstyti ant sluoksniuotos tešlos pagrindo. Ant varškės suberkite šviežias šilauoges.
- Kepkite tartaletes 180 °C temperatūroje apie 20–25 min.
Skanaus!
Rašyti komentarą