6 maisto produktai, kurie spartina medžiagų apykaitą

6 maisto produktai, kurie spartina medžiagų apykaitą

Turbūt žinote, jog maistas paveikia ir tai, kaip mes jaučiamės. Tačiau, kodėl taip yra? Mūsų ląstelėse vyksta medžiagų apykaita, kurios metu vyksta cheminiai procesai, o šių galutinis produktas - energija.

Metabolinė sveikata - tai sveikata, kuri apibūdina, kaip gerai organizmas gamina energiją.

Ši energija reikalinga visoms organizmo funkcijoms atlikti - net kvėpavimui. 

Maistas yra galingas įrankis, galintis paveikti mūsų sveikatą ir net išgyvenamumą. Tam tikri maisto produktai gali sumažinti uždegimus. Kiti maisto produktai, kupini antioksidantų, gali sumažinti oksidacinę ląstelių pažaidą. 

Jei norite optimizuoti savo medžiagų apykaitą, rinkitės šiuos maisto produktus:

Tamsios lapinės daržovės

Jei vis dar nebandėte špinatų kokteilių - privalote tai padaryti.

Tamsios, lapinės daržovės yra būtinos puikiai medžiagų apykaitai.

Šios daržovės turi itin daug magnio bei geležies - būtinų mineralų šiam procesui.

Magnis yra būtinas energijai gaminti, o geležis - atneša svarbiausią energijos gaminimo ingredientą - deguonį.

Jei norite geriausio lapinių daržovių efekto, valgykite jas kartu su daug vitamino C turinčiais maisto produktais - pomidorais, citrinomis, bulvėmis.

Vitaminas C gerina geležies pasisavinimą. 

Vaisiai

Vaisiai yra vienas svarbiausių maisto produktų, palaikančių medžiagų apykaitą, nes turi itin daug antioksidantų - molekulių, kurios neutralizuoja laisvuosius radikalus.

Laisvieji radikalai sukelia oksidacinį stresą, lėtines ligas ir mažina gyvenimo trukmę.

Rinkitės daug vitamino C turinčių vaisių - apelsinų, kivių, braškių, ananasų, mangų bei papajų. 

Arbata

Nesvarbu, ar mėgstate matcha arbatą, ar juodąją - arbata yra puikus medžiagų apykaitą gerinantis maisto produktas.

Arbatoje daug katechinų, kurie yra itin stiprūs antioksidantai, mažina ląstelių pažaidą, reguliuoja kraujospūdį, skaido riebalus.

Arbatoje esantis kofeinas didina energijos kiekį, taip leidžia sudeginti daugiau kalorijų. Itin naudinga yra žalioji arbata. 

Čili pipirai

Jei mėgstate aštrų maistą - jums pasisekė.

Čili pipirai turi cheminės medžiagos kapsaicino, kuris gerina širdies funkciją, mažina uždegimus, padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų ir mažina su širdies ligomis susijusių mirčių skaičius. 

Skaidulos

Skaidulos taip pat gerina medžiagų apykaitą. Rinkitės tokius produktus, kaip brokoliai, obuoliai bei riešutai.

Šie maisto produktai sumažins alkio jausmą, persivalgymą, taip leis palaikyti normalų kūno svorį.

Skaiduloms suvirškinti būtinas ilgesnis virškinimo laikas, tai reiškia, jog organizmui reikia daugiau energijos virškinimo procesui.

Skaidulos taip pat kovoja su uždegimu, mažina cholesterolio, cukraus kiekį kraujyje bei palaiko puikią žarnyno būklę. 

Vanduo

Paprastas vandens vartojimas gali padaryti stebuklus.

Vanduo mūsų organizme perneša deguonį į ląsteles, pašalina atliekas, reguliuoja kūno temperatūrą.

Stenkitės per dieną išgerti bent aštuonias stiklines vandens. 

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

vanduo

Taip pat skaitykite:

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder