Alergijos ir elgesio problemos: kiek kenksmingi vaikams skirtame maiste esantys dirbtiniai dažikliai?

Daugelyje supakuotų maisto produktų naudojami dirbtiniai dažikliai, kad jie taptų patrauklesni, tačiau šie priedai gali būti žalingi vaikams. Sužinokite, kokie tiksliai pavojai slypi, kaip pasirinkti saugesnius produktus savo vaikams.

Maisto dažikliai ir priedai šiais laikais yra itin paplitę, siekiant patraukti vaikų dėmesį. Nors dėl jų patiekalai tampa patrauklesni, dirbtiniai maisto dažikliai gali kelti potencialų pavojų. 

Todėl labai svarbu ne tik šviesti vaikus apie tai, kaip svarbu rinktis visavertį, natūralų maistą, bet ir patiems žinoti apie neigiamą dirbtinių maisto dažiklių poveikį. 

Apie tai rašo „OnlyMyHealth“.

Dažniausiai pasitaikantys dirbtiniai maisto dažikliai

2016 m. žurnale „Clinical Pediatrics“ paskelbto tyrimo, kuriame buvo nagrinėjamas dirbtinių maisto dažiklių buvimas 2014 m. 

Šiaurės Karolinoje vaikams parduodamuose produktuose, duomenimis, daugiau kaip 40 % iš 810 analizuotų produktų buvo dirbtinių maisto dažiklių. 

Dažniausiai pasitaikantys buvo raudonasis 40, mėlynasis 1, geltonasis 5 ir geltonasis 6.

Tyrėjai pastebėjo, kad daugiausia šių dirbtinių dažiklių buvo vaisių skonio saldumynuose ir gėrimų mišiniuose.

„Nors Maisto ir vaistų administracija (FDA) apskritai laiko juos saugiais, susirūpinimas dėl galimų alerginių reakcijų ir ilgalaikio poveikio sveikatai paskatino būti atsargesniems“, - pažymi mitybos ir dietologijos konsultantė daktarė Srabani Mukherjee.

„Yra mokslinių įrodymų, kad dirbtiniai maisto dažikliai yra susiję su vaikų hiperaktyvumu ir elgesio sutrikimais. 

Keletas tyrimų parodė, kad kai kurių dirbtinių maisto dažiklių ir dirbtinių saldiklių (ypač natrio benzoato) derinys gali prisidėti prie hiperaktyvumo. 

Tačiau šių tyrimų rezultatai buvo nevienareikšmiai, o tikslūs mechanizmai, lemiantys šį ryšį, nėra iki galo išaiškinti“, - pažymi ji.

„Svarbu pažymėti, kad individualus jautrumas maisto dažikliams gali skirtis, todėl norint nustatyti galutinį priežastinį ryšį, reikia tolesnių tyrimų“, - dalijasi Mukherjee.

Dirbtinių maisto dažiklių poveikis vaikams

„Nors trumpalaikis maisto dažiklių poveikis vaikų sveikatai yra palyginti nedidelis, ilgalaikis jų poveikis tebėra nuolatinių tyrimų objektas. 

Kai kurie tyrimai parodė galimą ryšį tarp tam tikrų maisto dažiklių ir alerginių reakcijų, astmos ir elgesio problemų,“ - sako daktaras Mukherjee.

Kalifornijos aplinkos sveikatos rizikos vertinimo biuro (OEHHA) tyrime, paskelbtame žurnale „Environmental Health“, nagrinėtas galimas ryšys tarp sintetinių maisto dažiklių ir vaikų neurologinių bei elgesio problemų.

Apžvelgę klinikinius tyrimus su žmonėmis ir tyrimus su gyvūnais, mokslininkai rado įrodymų, leidžiančių manyti, kad yra ryšys tarp maisto dažiklių vartojimo ir neigiamų elgesio pasekmių, ypač vaikams, turintiems esamų elgesio sutrikimų.

Šį poveikį lemiantis mechanizmas nėra iki galo išaiškintas, tačiau jis gali būti susijęs su tokiais veiksniais kaip maistinių medžiagų trūkumas, genetinis polinkis ir smegenų veikla. 

Todėl rekomenduojama riboti perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra dirbtinių dažiklių, vartojimą ir rinktis sveikesnius, nesugadintus maisto produktus.

Sveikos dirbtinių dažiklių alternatyvos

Užuot rinkęsi supakuotus, perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra daug dirbtinių maistinių dažiklių, galite rinktis natūralias medžiagas, gaunamas iš vaisių, daržovių ir augalų, pavyzdžiui, burokėlių miltelius, ciberžolę ir špinatų ekstraktą, kurie gali suteikti ryškių spalvų be galimo pavojaus sveikatai.

Pasak daktaro Mukherjee, šios natūralios alternatyvos paprastai laikomos saugesnėmis ir gali suteikti papildomos maistinės naudos. 

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad natūralių dažiklių intensyvumas ir stabilumas gali skirtis, o kai kurie gali turėti subtilių skonio skirtumų.

Kaip apriboti dirbtinių dažiklių naudojimą vaikų mityboje

Norėdami apriboti dirbtinių maistinių dažiklių naudojimą vaiko mityboje arba jo išvengti, atsižvelkite į šias rekomendacijas:

Atidžiai skaitykite etiketes. 

Patikrinkite, ar ingredientų sąrašuose nėra dirbtinių dažiklių, dažnai žymimų „FD&C“, po kurio eina skaičius.

Rinkitės sveikus maisto produktus. 

Pirmenybę teikite šviežiems vaisiams, daržovėms ir pilno grūdo produktams, kuriuose natūraliai yra ryškių spalvų.

Atkreipkite dėmesį į perdirbtus maisto produktus. 

Ribokite perdirbtų užkandžių, saldumynų ir gėrimų, kuriuose dažnai yra dirbtinių dažiklių, vartojimą.

Ieškokite natūralių alternatyvų. 

Ieškokite maisto produktų, paženklintų etikete „natūraliai dažytas“ arba kuriuose naudojami natūralūs maisto dažikliai.

Pasikonsultuokite su pediatru.

Jei nerimaujate dėl vaiko mitybos ar galimo jautrumo maisto dažikliams, pasitarkite su gydytoju.

Dirbtiniai dažikliai padaro maistą patrauklesnį. tačiau jie gali būti labai kenksmingi sveikatai. 

Vaikams šie dirbtiniai maisto dažikliai yra susiję su elgesio problemomis, todėl ekspertai rekomenduoja pereiti prie natūralių ir sveikų alternatyvų. Įsitikinkite, kad savo vaikui duodate tai, kas geriausia, ir nekenkiate jo sveikatai.

Šaltinis: focus.ua

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder