Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas

(1)

Egzistuoja nuomonė, kad kaitinamas medus ne tik praranda savo savybes, bet ir išskiria toksines medžiagas.

Papasakosime, ar galima medaus dėti į karštą arbatą ir ar tikrai kaitinamas jis virsta nuodais.

Internete šia tema sklando gana daug minčių, esą naudingas medus kaitinant tampa kancerogenu, kuris yra labai pavojingas sveikatai.

Tačiau tokia nuomonė visiškai neatitinka tikrovės. Todėl jo galima drąsiai dėti į karštą arbatą.

Apskritai šis mitas paplito dėl ajurvedos mokymų, traktatuose pažymima, kad produktas kaitinant daugiau kaip 40 laipsnių tampa toksiškas.

Be to, 2010 m. Indijos mokslininkai paskelbė tyrimo su žiurkėmis rezultatus.

Tyrėjai nustatė, kad kaitinant meduje susidaro oksimetilfurfurolis (OMF).

Ši medžiaga iš tiesų yra kancerogenas. Tačiau tam, kad ji taptų pavojinga žmonėms, o ne žiurkėms, jos koncentracija turi būti daug didesnė.

Beje, konditerijos gaminiuose, uogienėse ir džemuose OMF yra daug daugiau nei meduje.

Taip pat manoma, kad dėl terminio apdorojimo medus praranda savo naudingąsias savybes. Tačiau tai nėra visiška tiesa.

Meduje yra antioksidacinių junginių ir fermentų, kurie labai nemėgsta karščio.

Tačiau produktas vis tiek turi antimikrobinių ir priešuždegiminių medžiagų, kurioms nepakenkia aukšta temperatūra.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder