Jos žarnynas gamino alkoholį. Gydytojai ja nepatikėjo

Jos kvapas dvokė alkoholiu. Jai svaigo galva, buvo sutrikusi orientacija ir silpnumas, kad vieną dieną ji apalpo ir, gamindama pietus savo mokyklinio amžiaus vaikams, atsitrenkė galvą į virtuvės stalviršį.

Vis dėlto per jos lūpas nepraslydo nė lašas alkoholinio gėrimo – apie tai 50-metė Toronto moteris ir jos vyras pasakojo gydytojams dvejus metus, kol kas nors ja patikėjo.



„Ji vėl ir vėl lankėsi savo šeimos gydytoją ir septynis kartus per dvejus metus lankėsi greitosios medicinos pagalbos skyriuje“, – sakė Toronto universiteto infekcinių ligų specialistė dr. Rahel Zewude.



Gydytojai nustatė, kad moters alkoholio lygis gali svyruoti nuo 30 milimolių litre iki 62 milimolių litre – mažiau nei 2 milimoliai litre yra normalu, sakė Zewude.



Alkoholio lygis iki 62 milimolių litre yra nepaprastai didelis ir būtų laikomas pavojingu gyvybei, netgi mirtinai, sakė Barbara Cordell, advokatų asociacijos, vadinamos Auto-Brewery sindromu.

Nors nė vienas iš jos pažįstamų nebuvo pasiekęs tokio lygio alkoholio, daugelis žmonių gali dirbti, kai alkoholio koncentracija kraujyje siekia iki 30 milimolių litre arba 40 milimolių litre, sakė Cordell el.



„Žinau apie daugiau nei 300 žmonių, kuriems diagnozuotas automatinio alaus daryklos sindromas, o mūsų privačioje Facebook palaikymo grupėje yra daugiau nei 800 pacientų ir slaugytojų“, – sakė Cordell, kuris nedalyvavo šioje byloje.



„Dalis šio sindromo paslapties yra ta, kaip šie žmonės gali turėti tokį nepaprastai aukštą lygį ir vis tiek vaikščioti ir kalbėtis."



Visi greitosios medicinos pagalbos gydytojai suabejojo Toronto moters gėrimo įpročiais, o ją apžiūrėjo trys skirtingos ligoninės psichiatrai, kurie padarė išvadą, kad ji neatitinka alkoholio vartojimo sutrikimo diagnozės kriterijų.



„Ji pasakė gydytojams, kad jos religija neleidžia gerti, o jos vyras patvirtino, kad ji negėrė“, – sakė Zewude, gydęs moterį ir vienas iš anoniminio atvejo pranešimo, kuris pirmadienį buvo paskelbtas Kanados medicinos asociacijos žurnale, autorius.



„Tačiau tik septintojo vizito metu greitosios medicinos pagalbos gydytojas pagaliau pasakė: „Manau, kad tai skamba kaip automatinio alaus daryklos sindromas“, ir nusiuntė ją pas specialistą“, – sakė Zewude.



Dr. Fahadas Malikas, Jungtinės sveikatos tarnybos Binghamtone (Niujorkas) gastroenterologas, turintis 30 šiuo sutrikimu sergančių pacientų, elektroniniame laiške teigė, kad pacientai dažnai patiria netikėjimą ir pašaipą. Jis nedalyvavo naujame atvejo tyrime.



„Dauguma pacientų buvo laikomi „alkoholikais“ arba turinčiais elgesio sutrikimų prieš diagnozę“, - sakė Malikas, kuris taip pat yra Niujorko valstijos universiteto medicinos universiteto klinikinis asistentas.



Labai retas ir dažnai neatpažįstamas

Auto-alaus daryklos sindromas, taip pat žinomas kaip žarnyno fermentacijos sindromas, yra labai reta būklė, kai virškinamajame trakte esančios bakterijos ir grybelis kasdieniame maiste esančius angliavandenius paverčia etanoliu. Pirmasis žinomas atvejis įvyko 1946 metais Afrikoje, kai 5 metų berniukui be jokios priežasties plyšo skrandis. Skrodimo metu jo pilvas buvo pripildytas alkoholiu kvepiančio „putoto“ skysčio.



Remiantis 2021 m. balandžio mėn. apžvalga, nuo 1974 m. anglų medicinos literatūroje buvo pranešta apie 20 diagnozuotų automatinio alaus daryklos sindromo atvejų. Papildomų pranešimų apie automatinio alaus daryklos simptomus gauta Japonijoje, kur ši būklė vadinama meitei-sho arba „automatinio apsinuodijimo alkoholiu sindromu“.



Automatinės alaus daryklos sindromas atsiranda, kai tam tikros bakterijų ir grybų rūšys perpildo žmogaus žarnyno mikrobiomą, iš esmės paversdamos virškinimo traktą nejudančiu aparatu.



Mokslininkai mano, kad procesas vyksta plonojoje žarnoje ir labai skiriasi nuo įprastos žarnyno fermentacijos storojoje žarnoje, kuri suteikia mūsų kūnui energijos.



Nors gali prisidėti daugybė patogenų, dauguma atvejų atsiranda dėl dviejų rūšių grybų: Saccharomyces ir Candida peraugimo. Candida gyvena ant kūno ir burnoje, virškinamajame trakte ir makštyje, dažnai įsivyrauja, kai daugiau naudingų bakterijų sunaikina vienas ar du antibiotikai.



2013 m. liepos mėn. ataskaitoje užfiksuotas atvejis, kai 61 metų vyras daugelį metų patyrė nepaaiškinamo girtumo priepuolius, kol jam buvo diagnozuotas Saccharomyces cerevisiae arba alaus mielių, tų pačių mielių, naudojamų alui gaminti, perteklius žarnyne.

„Metabolizmo audra“

Yra automatinio alaus daryklos sindromo rizikos veiksnių. Cukrinis diabetas ir kepenų liga gali turėti įtakos, kaip ir virškinimo trakto ligos, tokios kaip uždegiminė žarnyno liga ir trumpo žarnyno sindromas, kai plonoji žarna yra pažeista arba sutrumpėjusi, sakė Zewude. Gali būti net genetinis polinkis, susijęs su tuo, kaip gerai žmogus metabolizuoja alkoholį.



„Tačiau visi šie dalykai turi susidurti pačiu tinkamiausiu metu“, – sakė ji. "Kad šis sindromas atsirastų asmeniui, reikia kelių rizikos veiksnių, kurie sąveikauja ir sukelia medžiagų apykaitos audrą."



Zewude pacientei Toronte ta medžiagų apykaitos audra prasidėjo 40-ies viduryje, kai ji pradėjo sirgti šlapimo takų infekcijomis, kurių kiekviena buvo gydoma antibiotikais. Naudingos bakterijos jos žarnyno trakte ėmė nykti, leisdamos augti grybams.



Tiek mielėms reikia degalų, kurių jos gauna iš angliavandenių su maistu. Kai moteriai buvo 48 metai, jos kūnas beveik kiekvieną suvalgytą angliavandenį pavertė alkoholiu.



„Jei ji nevalgė daug angliavandenių, simptomai nebuvo tokie blogi“, – sakė Zewude. „Bet tada ji gali suvalgyti pyrago gabalėlį ar kitą didelį angliavandenių turintį patiekalą, dėl kurio greitai pakilo jos alkoholio lygis. 



Alaus daryklos sindromo gydymas prasideda nuo fungicidų kurso, skiriamo po to, kai biopsija arba kolonoskopija nustato specifinius patogenus, kurie kolonizavo žarnyną, sakė Zewude. Pradedant nuo plataus spektro fungicido, tai gali sukelti priešingą rezultatą.



„Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms yra svarbi sindromo dalis, nes dalis priežasčių, kodėl žmonės taip suserga, yra dėl dažno antibiotikų vartojimo, kuris sutrikdo jų žarnyną“, – sakė ji. „Reikia pradėti siaurai, o tada, jei pacientas tampa atsparus tam fungicidui, bandyti kitus.



Tikimasi, kad pacientai ne tik sunaikins mieles, bet ir laikysis itin ribotos mažai angliavandenių turinčios dietos. „Geriausia būtų jokie angliavandeniai, bet to padaryti beveik neįmanoma“, – sakė Zewude. Ji sakė, kad taip pat gali padėti probiotikai, skirti atkurti naudingas bakterijas.

Parengta paga: www.edition.cnn.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder