Kodėl norite saldumynų ir pyragaičių: ką tai reiškia?
Potraukis saldumynams gali būti ne tik blogas įprotis, bet ir organizmo signalas, kad jam trūksta tam tikrų vitaminų ir mineralų.
Žmonės dažnai neteisingai interpretuoja tokius signalus ir į savo mitybą pradeda įtraukti saldumynų ar pyragaičių, kurie tik padidina gliukozės kiekį kraujyje.
Norėdami rasti tinkamą sprendimą, turite išmokti įsiklausyti į savo kūno poreikius ir atskirti fizinį ir psichologinį trūkumą.
Taigi kodėl mes trokštame saldumynų?
Tarp pagrindinių priežasčių mitybos specialistai įvardija:
netinkamą valgymo elgseną;
nereguliarus valgymas;
didelį fizinį aktyvumą;
aktyvi smegenų veikla;
angliavandenių trūkumą;
depresija;
cukrinis diabetas.
Pagrindinė potraukio cukrui priežastis vis dar yra netinkama mityba. Jei tarp valgymų bus ilgi laiko tarpai, tai lems, kad organizmas ilgai kęs alkį.
Tokiomis akimirkomis norisi tik greitai papildyti energijos atsargas ir suvalgyti sausainį, šokoladą ar saldainį.
Dažniausiai netinkamas valgymo elgesys susiformuoja vaikystėje, kai tėvai skatina vaiką atlikti tam tikras užduotis už saldumynus.
Suaugęs žmogus ir toliau save apdovanoja saldumynais už įvairius pasiekimus. Norint išmokti kontroliuoti šį procesą, reikia kreiptis į psichoterapeutą arba psichologą.
Dėl aktyvios smegenų veiklos ir fizinio aktyvumo organizmas netenka daug energijos, o saldumynai ir miltai yra lengviausias būdas ją papildyti.
Be to, daugelis žmonių pradeda piktnaudžiauti saldumynais depresijos būsenoje, nes šie maisto produktai prisideda prie džiaugsmo hormono, kurio organizmas nesąmoningai trokšta, gamybos.
Tokiu atveju pabandykite pereiti prie džiovintų vaisių arba bananų.
Saldumynuose dominuoja paprastieji angliavandeniai, o jų trūkumas ypač juntamas dietos metu.
Lieknėdamas žmogus stengiasi iš mitybos raciono išbraukti angliavandenius, kad greičiau sumažintų kūno svorį, tačiau, pasak mitybos specialistės Nancy Melville, toks badavimas tik padidina potraukį saldumynams.
Tokiu atveju geriau sudaryti subalansuotą mitybą.
Cukrinis diabetas sukelia potraukį saldumynams ir kepiniams, nes smarkiai sumažėja gliukozės kiekis.
Hipoglikemija sukelia silpnumą, dietinę komą ir galvos svaigimą, todėl tokiu metu organizmui reikia cukraus.
Endokrinologas gali paskirti vaistų, kurie palengvins tokias būkles.

Unsplash nuotr.
Ko trūksta, jei turite potraukį saldumynams
Potraukis saldumynams taip pat gali reikšti, kad organizme trūksta tam tikrų mikroelementų ir vitaminų: magnio, fosforo, geležies, kalcio, vitaminų A, D, K, E.
Jei norite suvalgyti gabalėlį pyrago, tai rodo, kad trūksta riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K.
Jų mums reikia normaliai medžiagų apykaitai, kraujo krešėjimui, tinkamam fermentinių sistemų veikimui ir redokso procesams.
Negalite atsispirti šokoladui? Tai svarbus elementas, padedantis baltymų molekulių sintezei, fermentų susidarymui, energijos apykaitai, reguliuojantis gliukozės kiekį ir normalizuojantis širdies ritmą. Kartu su kalciu jis taip pat atkuria kaulinį audinį.
Daug magnio yra riešutuose, pupelėse, brokoliuose, bananuose, lapinėse daržovėse ir džiovintuose abrikosuose.
Noras suvalgyti porciją ledų gali rodyti, kad trūksta geležies, triptofano ir kalcio. Kalcis reikalingas stipriems dantims ir kaulams, padeda raumenims susitraukti ir perduoti nervinius impulsus.
Kalcio yra riešutuose, jūros gėrybėse, ankštinėse daržovėse, pieno produktuose ir kopūstuose.
Ką gali reikšti potraukis miltams?
Jei norisi suvalgyti keksiuką ar bandelę, tai pirmiausia rodo energijos trūkumą ir mažą gliukozės kiekį.
Šis noras taip pat rodo azoto ir chromo trūkumą. Chromas padeda palaikyti optimalų gliukozės kiekį ir mažina atsparumą insulinui.
Azoto yra nukleino rūgštyse ir baltymuose, todėl jis reguliuoja imuninės, nervų ir širdies bei kraujagyslių sistemų procesus.
Daug chromo yra raudonojoje ir baltojoje žuvyje, putpelių kiaušiniuose, jautienos kepenyse, brokoliuose, kukurūzuose ir burokėliuose. Azoto savo ruožtu yra svogūnuose, lapiniuose žalumynuose ir burokėliuose.
Angliavandenių, kurių gausu miltiniuose produktuose, atsargas taip pat galima papildyti medumi, šviežiais saldžiais vaisiais ir džiovintais vaisiais.
Tačiau paprastųjų angliavandenių perteklius kartu su riebalais ir cukrumi labai padidina cukrinio diabeto, aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Jis taip pat sutrikdo medžiagų apykaitos procesą, todėl didėja svoris. O glitimas, kurio taip pat yra miltiniuose produktuose, lėtina deguonies patekimą į ląsteles ir lemia bakterijų aplinkos pagausėjimą.
Rašyti komentarą