Kodėl citrusiniai vaisiai naudingi: tyrimai parodė, kaip šie vaisiai veikia psichinę sveikatą ir nuotaiką

Naujausi tyrimai parodė, kad tai, ką valgome, turi didelę įtaką mūsų emocinei būsenai.

Dr. Raaj Mehta iš Harvardo medicinos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai vartojant apelsinus galima 20 % sumažinti depresijos riziką.

Šį poveikį greičiausiai lemia citrusinių vaisių poveikis žarnyno mikroflorai, ypač bakterijai Faecalibacterium prausnitzii, kuri reguliuoja serotonino ir dopamino - neurotransmiterių, tiesiogiai veikiančių nuotaiką - kiekį.

Viskas prasidėjo nuo to, kad podoktorantūros studijų tyrėjas Chatpolas Samutpongthornas, tyrinėdamas mokslines publikacijas apie depresiją, aptiko 2016 m. straipsnį, kuriame buvo iškelta įdomi hipotezė:

Citrusiniai vaisiai gali padėti sumažinti riziką susirgti depresija.

Ši idėja iš karto patraukė mokslininkų dėmesį, nes jie turėjo prieigą prie didžiulio kiekio duomenų - 1989 m. pradėto slaugytojų sveikatos tyrimo II (NHS2).

Šiame tyrime dalyvavo daugiau kaip 100 000 slaugytojų, kurios kas dvejus metus teikė duomenis apie savo mitybą, gyvenimo būdą ir sveikatos būklę.

Jie nusprendė patikrinti, ar yra ryšys tarp reguliaraus citrusinių vaisių vartojimo ir mažesnio depresijos lygio. Tyrimo rezultatai buvo labai įdomūs.

Remiantis duomenimis, kasdien suvalgant vieną apelsiną, depresijos tikimybė gali sumažėti 20 %.

Šis poveikis būdingas tik citrusiniams vaisiams, nes kiti vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai ar bananai, panašaus poveikio neturėjo.

Citrusinių vaisių poveikį sunku lyginti su antidepresantų poveikiu, nes pastarieji naudojami esamai ligai gydyti, o apelsinai veikiau veikia kaip prevencinė priemonė.

Tikėtina, kad ateityje citrusiniai vaisiai gali tapti kompleksinio požiūrio į kovą su depresija dalimi, tačiau reikalingi tolesni tyrimai.

Atliekant NHS2 tyrimą, dalyviai pateikė savo žarnyno mikrobiotos mėginius, kurie leido ištirti ryšį tarp citrusinių vaisių vartojimo ir žarnyno bakterinės aplinkos sudėties.

Nustatyta, kad bakterija F. prausnitzii dažniau paplitusi tarp depresija nesergančių asmenų ir tarp tų, kurie vartoja daugiau citrusinių vaisių.

Siekdami patvirtinti šiuos rezultatus, mokslininkai kreipėsi į Vyrų gyvensenos patvirtinimo tyrimo duomenis, kuris buvo panašaus formato, tačiau jame dalyvavo vyrai.

Ir ten jie pastebėjo tą patį poveikį: didesnis F. prausnitzii kiekis buvo susijęs su mažesne depresijos rizika.

Kitas iškilęs klausimas - kaip tiksliai ši bakterija veikia psichinę būseną.

Mokslininkai teigia, kad ji aktyvina S-adenozil-L-metionino I medžiagų apykaitos kelią, kuris atlieka svarbų vaidmenį serotonino ir dopamino gamyboje.

Šios medžiagos ne tik reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, bet ir gali patekti į smegenis, kur padeda gerinti nuotaiką.

Tai iš dalies buvo galima numatyti, nes dabar žinoma, kad tarp žarnyno ir smegenų yra glaudus ryšys.

Tačiau prieš pradedant tyrimą niekas nesitikėjo, kad citrusiniai vaisiai turės įtakos psichikos sveikatai.

Paprastai sakoma, kad žuvis naudinga smegenims, tačiau apelsinai niekada nebuvo minimi kaip „maistas protui“.

Be to, F. prausnitzii jau buvo siejamas su įvairiais sveikatos aspektais, pavyzdžiui, žarnyno uždegiminių ligų prevencija, tačiau jo poveikis nuotaikai anksčiau nebuvo tirtas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.