Kokie pokyčiai įvyks organizme, jei kasdien valgysite svogūnus: ekspertai išvardijo 8 privalumus
Leidinys pažymi, kad svogūnai turi 8 naudingų savybių žmogaus organizmui:
1. Naikina bakterijas
Svogūnai gali naikinti iš karto 3 rūšių bakterijas:
- Escherichia coli (E. coli);
- Staphylococcus aureus (S. aureus);
- Bacillus cereus.
Kaip rodo tyrimų rezultatai, kvercetinas, vienas iš flavonoidų, esančių svogūnuose, gali slopinti daugelio bakterijų rūšių augimą.
2. Padeda kovoti su uždegimais
Jis yra turtingas flavonoidų (kurie kovoja su laisvaisiais radikalais organizme), tokių kaip kvercetinas, šaltinis.
Buvo atlikti keli tyrimai su žmonėmis, siekiant ištirti ryšį tarp kvercetino kiekio ir imunomoduliuojančio poveikio. 2016 m. tyrimas patvirtino kvercetino vartojimo padidėjimo naudą.
3. Turi antioksidacinių savybių
Kartu su kitais Allium genties daržovėmis (tokiais kaip česnakas, porai), svogūnai turi:
- Flavonoidų;
- Glutationo;
- Seleno junginių;
- Vitaminų E ir C.
Leidinys pažymi, kad visi šie komponentai prisideda prie svogūnų antioksidacinių savybių.
4. Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje
Tyrimų su gyvūnais metu buvo įrodyta, kad Allium cepa svogūnų ekstraktas žymiai sumažina aukštą gliukozės (cukraus) kiekį kraujyje.
Jei svogūnų ekstraktą vartoti kartu su antidiabetiniu vaistu metforminu, tuomet galima sumažinti cukraus kiekį kraujyje esant tuščiam skrandžiui 35–50 %, priklausomai nuo dozės.
Publikacijoje pažymima, kad tai yra daug žadantis rezultatas, ypač atsižvelgiant į svogūnų prieinamumą ir saugumą.
5. Stiprina kaulus
Tyrimai parodė, kad svogūnuose esantis peptidas GPCS apsaugo nuo kaulų irimo, mažina kaulų masės praradimą ir sumažina lūžių riziką.
6. Naudinga virškinimo sistemai
Svogūnai yra vienas iš geriausių probiotinių produktų, kurie apsaugo žarnyno gleivinę. Juose yra inulinas – prebiotinis junginys, kuris skatina sveiką žarnyno bakterijų augimą.
7. Turi daug naudingų savybių
Svogūnai yra labai maistingas produktas, kuris gali prisidėti prie sveikos mitybos. 1/2 puodelio žalių svogūnų yra tik 30 kalorijų, 0 g riebalų, 7 g angliavandenių, 1 g baltymų, taip pat geležies, kalio, kalcio, vitaminų C ir B6, folio rūgšties, cinko ir seleno.
8. Padeda kontroliuoti svorį
Antsvoris yra susijęs su medžiagų apykaitos ir uždegiminiais pokyčiais, atsirandančiais dėl didelio kiekio sočiųjų riebalų vartojimo. Įtraukus svogūnus į mitybą, galima žymiai sumažinti kūno svorį, riebalų kiekį organizme ir trigliceridų kiekį kraujyje.
Patarimai dėl svogūnų vartojimo
Leidinys pažymi, kad svogūnai yra naudingi tiek žali, tiek virti. Tačiau virimo metu sumažėja tiosulfinatų kiekis – junginių, suteikiančių svogūnams antimikrobinių, priešgrybelinių ir antibiotinių savybių.
Tuo pačiu metu tyrimas parodė, kad jei svogūnus susmulkinti prieš ruošimą, jie išlaiko savo naudingąsias savybes.

Rašyti komentarą