Viršsvoris

Mokslininkai padarė naują atradimą apie nutukimo vystymąsi

Naujausi tyrimai parodė, kad nutukimo rodiklių didėjimą pasaulyje lemia ne tik netinkama mityba ir nejudrus gyvenimo būdas, bet ir sudėtingesni biologiniai mechanizmai. 

Mokslininkai ypatingą dėmesį atkreipė į vieno iš plačiai žinomų hormonų, galinčio daryti reikšmingą įtaką medžiagų apykaitai ir svorio didėjimui, vaidmenį.

Apie tai praneša portalas DZD.

Tiubingeno universitetinės ligoninės, Vokietijos diabeto tyrimų centro ir Miuncheno Helmholco universiteto mokslininkai nustatė, kad insulinas daro įtaką smegenims ir atlieka svarbų vaidmenį mechanizmuose, susijusiuose su nutukimu ir antrojo tipo diabeto išsivystymu.

Tyrimas, kuriam vadovavo profesorė Stefanie Kullmann, parodė, kad net trumpalaikis itin apdoroto, kaloringo maisto, tokio kaip šokolado plytelės ir traškučiai, vartojimas gali reikšmingai paveikti sveikų žmonių smegenų veiklą.

„Mūsų rezultatai pirmą kartą įrodo, kad net trumpalaikis itin apdoroto nesveiko maisto vartojimas sukelia reikšmingus pokyčius sveikų žmonių smegenyse, kurie gali būti pradinė nutukimo ir 2 tipo diabeto priežastis“, - sakė profesorė Stefane Kullmann.

Normaliomis aplinkybėmis insulinas smegenyse atlieka svarbų vaidmenį slopinant apetitą. 

Tačiau nutukusių žmonių šis mechanizmas sutrinka, todėl atsiranda atsparumas insulinui. 

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad sveikų dalyvių smegenų jautrumas insulinui pradėjo mažėti jau praėjus penkioms dienoms po didelio kaloringumo maisto, o tai priminė nutukusiems žmonėms būdingus procesus. Be to, šis poveikis išliko net ir praėjus savaitei po grįžimo prie subalansuotos mitybos.

Eksperimente dalyvavo 29 vidutinio svorio vyrai, suskirstyti į dvi grupes. 

Viena grupė penkias dienas prie įprastos mitybos pridėjo 1 500 papildomų kilokalorijų iš itin apdorotų maisto produktų, o kita grupė laikėsi įprastos mitybos.

Tyrėjai magnetinio rezonanso tomografu (MRT) įvertino kepenų riebalų kiekį ir smegenų jautrumą insulinui iš karto po intervencijos ir praėjus savaitei po intervencijos. 

Tyrimas parodė, kad papildomų kalorijų suvartojusių dalyvių kepenų riebalų kiekis gerokai padidėjo, o smegenų jautrumas insulinui sumažėjo. Šie pokyčiai išliko net ir grįžus prie subalansuotos mitybos.

Tyrimo rezultatai rodo, kad smegenys greitai prisitaiko prie mitybos pokyčių, o tai gali prisidėti prie nutukimo ir su juo susijusių ligų išsivystymo.

Vienas iš tyrimo autorių, profesorius Andreas Birkenfeldas (Andreas Birkenfeld), teigė, kad norint suprasti medžiagų apykaitos sutrikimus, būtina toliau tirti smegenų vaidmenį. 

Jis daro prielaidą, kad smegenys prisitaiko prie mitybos pokyčių dar prieš priaugant svorio, o tai gali prisidėti prie nutukimo ir su juo susijusių ligų išsivystymo.

Apskritai tyrimas rodo, kad net trumpalaikis nesveiko maisto vartojimas gali turėti reikšmingos įtakos smegenų funkcijai, todėl pabrėžiama apgalvotos mitybos svarba siekiant palaikyti medžiagų apykaitos sveikatą.

Šaltinis: „The Cursor“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.