Klausimas "Kur mano laiškas?" tampa kasdienybe

Klausimas "Kur mano laiškas?" tampa kasdienybe

Žmonių likimą sprendžiantys laiškai adresatų ne taip jau ir retai išvis nepasiekia ar pasiekia per vėlai. Paaiškėjusios priežastys, kodėl taip nutiko, priverčia net suglumti.

Modernių ryšio technologijų amžiuje apsieiti be tradicinio pašto vis dar negalime - juo mus pasiekia valstybinių įstaigų siunčiama svarbi dokumentacija. Tačiau kartais savo korespondencijos galime laukti ir mėnesių mėnesiais.

"Sulaikyti" laiškai

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi Klaipėdos universiteto magistrantūros studentė Karina Endružytė. Mergina pusmetį buvo išvykusi į Suomiją, kur tęsė studijas pagal "Erasmus" programą.

Į Lietuvą ji grįžo prieš Kalėdas. Mergina žinojo, kad iš Suomijos jai turi būti atsiųstas tolimesnėms studijoms tęsti reikalingas dokumentas su pažymiais, tad ramiai jo laukė bendrabutyje Malūnininkų g. 4, kurio adresą ir buvo nurodžiusi. Bergždžiai.

"Bendrabutyje buvo įprasta, kad visa gauta korespondencija išdėliojama ant staliuko, stovinčio fojė. Niekada niekam jokių problemų dėl to nekilo. Tačiau studentai pradėjo įtarti, kad kažkas yra negerai, nes jokie laiškai, sveikinimai ar kvitai apie gautus siuntinius bendrabučio nebepasiekė. Nežinau, kiek ilgai tai tęsiasi, nes iš Suomijos grįžau tik gruodį", - pradėjo pasakoti K. Endružytė.

Studentei laiškas iš Suomijos buvo itin svarbus, tad ji pati nuėjo aiškintis į Klaipėdos centrinį paštą, kur šuo pakastas.

"Iš pašto darbuotojų sužinojau tik tiek, kad paštininkai į bendrabutį laiškų neneš, nes įvyko kažkoks konfliktas, tad jei noriu gauti laišką, turiu sakyti kitą adresą arba pati ateiti į Centrinį paštą jo pasiimti", - pasakojo mergina.

Pasak jos, į Klaipėdos centrinį paštą eiti teko ne kartą. Pašto darbuotojos esą ją nusivesdavo į kambariuką, kur ant stalų sudėlioti laiškai, ir ji ieškodavo savojo.

"Labai keistas jausmas - matau ant stalo gulinčius laiškus, kurie adresuoti gerai pažįstamiems studentams. Ir nežinia, kiek laiko jie jau ten guli. Gal studentai net nežino, kad pašte yra jiems adresuotas laiškas, juk niekas iš pašto mūsų apie tai neinformuoja. Kas man gali atsakyti, kokiu teisiniu pagrindu mūsų laiškai yra sulaikyti?" - situacija negalėjo atsistebėti mergina.

Sausį studentė ne kartą kulniavo į Klaipėdos centrinį paštą ir gaišo laiką laiškų krūvoje bandydama aptikti sau skirtąjį, ir tik sausio 28 d. jos pastangos davė vaisių.

"Keista ir tai, kad laiškas keliavo kone dvi savaites. Išsiųstas jis buvo sausio 16 dieną, Vilniuje buvo sausio 20-ąją, o kai pašte lankiausi sausio 25 dieną, man sakė, kad jokio laiško nėra. Nebūtų pikta, jei man kiekviena diena nebūtų svarbi", - kalbėjo mergina.

KEISTENYBĖS. "Jeigu paštininkai nusprendžia nebenešti laiškų dėl to, kad nėra pašto dėžutės, negi nereikėtų kokia nors forma apie tai informuoti?" - keista tvarka stebisi Malūnininkų g. 4 esančiame bendrabutyje gyvenanti studentė Karina Endružytė.

Reikėjo tik pašto dėžutės?

Pasirodo, minėto bendrabučio studentai jokios korespondencijos negauna jau nuo praėjusių metų rugsėjo.

Bendrabučio administratorė Zita Mackevičienė pasakojo, kad apie šią problemą studentai tarpusavyje pradėjo kalbėtis ne iš karto. Pirmieji įtarimai, kad kažkas ne taip, esą pasigirdo spalio pabaigoje.

"Kai studentai pradėjo skųstis, kad jie nebegauna laiškų, pradėjau kryžiaus kelius, kol viską išsiaiškinau. Paaiškėjo, kad laiškų į mūsų bendrabutį neneš tol, kol mes lauke neprikalsime pašto dėžutės", - atomazgą papasakojo Z. Mackevičienė.

Jos žiniomis, Klaipėdos centrinis paštas griežtesnę tvarką nusprendė įvesti po to, kai kilo konfliktas su viena šiame bendrabutyje gyvenančia studente, negavusia laiško. Tačiau apie tai bendrabučio administratorė nebuvo informuota nei raštu, nei žodžiu.

"Jeigu nebūčiau ėjusi pati aiškintis, iki šiol sėdėtume ir bergždžiai lauktume laiškų nežinodami, kas nutiko. Dėžutę užsakėme, netrukus ji turėtų būti pakabinta, tad, matyt, viskas išsispręs. Tik logikos čia nedaug - budėtoja išims laiškus iš pašto dėžutės ir vėl išdėlios juos ant staliuko, esančio fojė, nes kaip kitaip paskirstyti laiškus adresatams?" - gūžčiojo pečiais bendrabučio administratorė.

"Tokia tvarka"

Lietuvos pašto atstovai savo ruožtu priminė, kad pagal šalyje galiojančią tvarką, nesant laiškų dėžutės, laiškininkai negali korespondencijos palikti bet kur, nes taip neužtikrinamas saugus siuntų pristatymas.

"Lietuvos pašto laiškininkai neatsisako pristatyti laiškus minėto bendrabučio gyventojams, tačiau kad tą galėtų padaryti, turi būti įrengta pašto dėžutė, kur būtų galima palikti laiškus, pranešimus ar kitą informaciją. Pagal Pašto įstatymą už gaunamųjų laiškų dėžutės įsirengimą yra atsakinga pati įmonė ar institucija. Apie tai ne kartą esame informavę tiek per žiniasklaidos priemones, tiek asmeniškai gyventojus ir įvairias įmones bei institucijas. Jeigu gaunamųjų laiškų dėžutės nėra, laiškininkai turi teisę adresatui nepristatyti korespondencijos", - paaiškino Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė.

Daugiau skaitykite penktadienio dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder