Premjeras: Lietuva siūlys riboti prekybą elektra iš Baltarusijos ir Kaliningrado AE

Premjeras: Lietuva siūlys riboti prekybą elektra iš Baltarusijos ir Kaliningrado AE

Premjeras Andrius Kubilius užtikrino, jog Lietuva pasiruošusi kreiptis į Europos Sąjungos (ES) institucijas su siūlymu apriboti ir įvesti atitinkamas taisykles prekybai elektros energija su trečiosiomis šalimis, kai šios šalys planuoja elektros energiją gaminti sąlygomis, neužtikrinančiomis branduolinės saugos reikalavimų.

"Turime labai aiškiai konstatuoti, ką ne kartą yra jau sakę mūsų ministrai, kad tiek Kaliningrado, tiek Baltarusijos planuojamų jėgainių statymo poveikio aplinkai procedūros nėra baigtos, nes Lietuva nesutinka su tomis poveikio aplinkai studijomis, kurios yra pateiktos, nes nėra atsakyta į klausimus, labai aiškius klausimus. Todėl nebaigus tokių procedūrų, bet kokie tolesni šių projektų plėtojimo darbai pažeistų visas tarptautines konvencijas. Lietuva dvišaliu lygiu tai yra labai aiškiai išsakiusi, ir toliau laikysimės tokios pat pozicijos", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo teigė Premjeras.

Ministro Pirmininko tikinimu, Kaliningrade bei Baltarusijos atominėse jėgainėse bus naudojami Rusijos konstrukcijos branduoliniai reaktoriai, kurie yra eksperimentinio pobūdžio, kadangi iki šiol jie praktikoje nebuvo pritaikyti.

"Manome, kad dvišaliuose santykiuose visas galimybes esame naudoję tiek, kiek tai leidžia mūsų resursai. Matome dabar pagrindinį tikslą - tokias problemas kelti tarptautiniame lygyje, atkreipiant dėmesį į tokį reaktorių eksperimentinį pobūdį. Todėl artimiausiame Europos Tarybos posėdyje teiksime išvadas dėl to, kad ES skirtų dėmesį ne tik tiems reaktoriams, kurie veikia ES viduje ar kurie yra planuojami statyti ES viduje, bet ir tokiems reaktoriams, kurie statomi greta ES ribų, arba, kaip Kaliningrado atveju, kai jie statomi praktiškai ES viduje. Lygiai taip pat aktyviai dirbsime ir su Europos Parlamentu", - Vyriausybės ketinimus įvardijo A. Kubilius.

Pasak Premjero, šiuo metu Suomijoje taikomas prekybos elektros energija su trečiosiomis šalimis apribojimas vadinamuoju "perimetro mokesčiu" galėtų būti tinkamas pavyzdys visoms Baltijos valstybėms, numatant panašių apribojimų įvedimą ir visam regionui.

"Tai turėtų būti labai aiškiai suprantama ir tiems investuotojams, kurie ketina dalyvauti branduolinių jėgainių statyboje Kaliningrade ar Baltarusijoje, kad jie gali susidurti su visiškai naujomis taisyklėmis, apribojančiomis prekybą. Ypatingą dėmesį plėtojant tokius eksperimentinius ir nelabai saugumo atžvilgiu patikrintus projektus skirti turi ir investuotojai, kurie turi galvoti apie savo tarptautinę reputaciją. Visi instrumentai bus išnaudoti tam, kad tokioms eksperimentinėms elektrinėms būtų skiriamas išskirtinis dėmesys ir kad tai nebūtų palikta tik dvišalių santykių lygyje", - pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder