Trečdalis šalies gyventojų mano, kad energetinė nepriklausomybė - politikų sukurtas mitas

Trečdalis šalies gyventojų mano, kad energetinė nepriklausomybė - politikų sukurtas mitas

Trečdaliui šalies gyventojų svarbu, kad būtų užtikrinta kuo pigesnė energija, nors tai ir reikštų, kad Lietuva taptų visiškai priklausoma nuo Rusijos atominės energijos. Beveik pusė šalies gyventojų - 45 proc. - palaiko Lietuvos verslo siekį dalyvauti Kaliningrado atominės elektrinės statybose, 6 proc. mano, kad tai ne Lietuvos reikalas.

Beveik 29 proc. šalies gyventojų netiki energetine nepriklausomybe ir mano, kad energetinė nepriklausomybė - tai mitas, sukurtas politikų.

Tai parodė savaitraščio "Litovskij kurjer" užsakymu viešosios nuomonės ir tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa.

Kas aštuntas šalies gyventojas (13 proc. mano, kad nors ir tektų mokėti už energiją daugiau, Lietuvai būtina turėti savo atominę elektrinę, kad būtų užtikrinta energetinė nepriklausomybė.

Kas dešimtam šalies gyventojui (10 proc.) priimtini abu variantai - Visagino AE statyba bei dalyvavimas Kaliningrado projekte.

Daugiau nei pusė - 58 proc. - šalies gyventojų netiki, kad po 10-15 metų Lietuvoje veiks Visagino atominė elektrinė (VAE). Trečdalis mano, kad greičiausiai Lietuva neturės veikiančios VAE per artimiausius 10-15 metų, ketvirtadalis - 25 proc. - nusiteikę visai pesimistiškai ir netiki, kad VAE bus pastatyta ir veiks per artimiausius 10-15 metų.

Iš viso trečdalis - 33 proc. - šalies gyventojų tiki VAE projekto sėkme (9 proc. - taip, tiki, ir 24 proc. mano, kad greičiausiai taip).

Beveik du trečdaliai - 65 proc. - Lietuvos gyventojų žino, kad kaimynystėje, Kaliningrado srityje, bus statoma Baltijos atominė elektrinė, o ketvirtadalis teigė, kad yra girdėję - 24 proc.

Visi Utenos apskrities gyventojai žino (93 proc.) arba yra girdėję (7 proc.) apie gretimais statomą AE.

Mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių gyventojai (2000-30000 gyv.) dažniau teigė esą girdėję apie AE statybas Kaliningrado srityje.

8 proc. Lietuvos gyventojų nežino, kad Kaliningrado srityje bus statoma Baltijos atominė elektrinė.

Beveik pusė šalies gyventojų (45 proc.) yra arba kategoriškai prieš šį konkretų projektą ir mano, kad Lietuva turi padaryti viską, kad jo nebūtų (23 proc.), arba prieš bet kokias atominių elektrinių statybas (22 proc.).

Ketvirtadalis - 25 proc. - šalies gyventojų sutiko su teiginiu, kad Kaliningrado srities projektas - Rusijos valstybės reikalas ir niekas negali nurodyti, ką ir kur statyti, ir Lietuva negali kištis į kitų valstybių reikalus.

Panaši dalis (27 proc.) šalies gyventojų yra tos nuomonės, kad Lietuva turi konstruktyviai susitarti su Rusija ir dalyvauti atominės elektrinės statybos ir eksploatavimo derybose.

Beveik pusė šalies gyventojų - 45 proc. - palaiko Lietuvos verslo siekį dalyvauti Kaliningrado atominės elektrinės statybose: 21 proc. - palaiko, 24 proc. - greičiausiai palaiko.

Kiek daugiau nei trečdalis (38 proc.) nepalaiko Lietuvos verslo siekio dalyvauti Kaliningrado AE statybose: : 22 proc. - nepalaiko, 18 proc.- greičiausiai nepalaiko.

Tarp priežasčių, kodėl palaiko Lietuvos verslo siekį dalyvauti Kaliningrado AE statybose buvo nurodoma: žmonėms bus darbo (30 proc.); gaus naudos, pelno (12 proc.); bus pigesnė elektra (10 proc.); pagerės santykiai tarp valstybių (8 proc.); didesnė patirtis (7 proc.); tai privatus verslas (7 proc.).

Nurodydami priežastis, kodėl nepalaiko dalyvavimo Kaliningrado AE statybose, buvo nurodoma, kad tiesiog nepalaiko, nepritaria (19 proc.); reikia savo elektrinę statyti ir prižiūrėti (11 proc.); nėra reikalo iš viso dalyvauti AE statybose (8 proc.); tai ne Lietuvos reikalas (6 proc.).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder