Vėtros nusiaubtuose miškuose - įspėjamieji ženklai bei policijos reidai

Vėtros nusiaubtuose miškuose - įspėjamieji ženklai bei policijos reidai

Škvalo padariniams miškuose likviduoti skubos tvarka supaprastinti administraciniai reikalavimai, stiprinamos policijos bei Aplinkos ministerijos regioninių tarnybų pajėgos, raginama įrengti įspėjamuosius ženklus vėtros nuniokotuose miškuose.

Tokią naująją privačių ir valstybinių miškų priežiūros tvarką nustatė antradienį posėdžiavusi ministro pirmininko pavedimu surengta tarpžinybinė darbo grupė. Joje dalyvavo Lietuvos miško savininkų asociacijos, Savivaldybių asociacijos, Policijos departamento, Generalinės miškų urėdijos, Aplinkos, Susisiekimo ministerijų atstovai.

Šiuo metu likviduoti škvalo padarinius privačiuose miškuose trukdo galiojančios griežtos administracinės procedūros bei reikalavimai. Darbo grupės atstovai konstatavo, kad medieną būtina sutvarkyti kaip įmanoma greičiau, nes nesutvarkytų vėjavartų ir vėjalaužų medienos kokybė sparčiai blogėja ir vertė krinta, be to, kyla rizika nesutvarkytuose miškuose išplisti miško kenkėjams.

"Būtina kaip galima skubiau užtikrinti sklandesnį škvalo padarinių likvidavimą miškuose", - per susitikimą pabrėžė ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

Skubos tvarka Vyriausybė priėmė Aplinkos ministerijos inicijuotą Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatų pakeitimą, kuriuo supaprastintos administracinės procedūros, taikomos norint vykdyti su škvalo pažeistų miškų sutvarkymu susijusius sanitarinius miško kirtimus. Pakeitimu nustatyta, jog vietoje privalomų leidimų kirsti mišką stichinių nelaimių miškuose atvejais pakaks išankstinio pranešimo apie ketinimą kirsti mišką, o kirsti sausuolius, vėjavartas ar vėjalaužas bus galima be leidimo ar pranešimo.

Susisiekimo ministerija išimties tvarka leido sandėliuoti medieną nukentėjusių savivaldybių pakelėse - audros padarinių likvidavimo vietose laikinai bus panaikintas draudimas medieną sandėliuoti pakelėse, šalia kelio juostos, tačiau ne grioviuose ir ne greta magistralinių kelių. Planuojama, kad toks leidimas galios iki kitų metų balandžio 1 dienos.

Siekiant užkirsti kelią medienos grobstymams ir vagystėms, nuo škvalo nukentėjusių savivaldybių - Alytaus, Kaišiadorių, Kauno, Prienų, Švenčionių, Trakų ir Varėnos - teritorijoje jau sustiprintos policijos pareigūnų bei Aplinkos ministerijos regioninių tarnybų pajėgos tikrinti medienos įsigijimo bei transportavimo teisėtumą.

Nukentėjusios savivaldybės paragintos geranoriškai bendradarbiauti su miškų urėdijomis ir miškų savininkais ir informuoti visuomenę apie susidariusią sudėtingą ir pavojingą situaciją, apie įvestus draudimus pašaliečiams lankytis škvalo nuniokotuose miškuose, įrengti įspėjamuosius skelbimus pavojingose vietovėse. Šios savivaldybės taip pat paragintos paspartinti leidimų išdavimą didelio gabarito transporto priemonėms, gabenančioms miško kirtimo ir tvarkymo techniką.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder