"Sudegęs" serveris išjungė mokyklų tinklalapius

"Sudegęs" serveris išjungė mokyklų tinklalapius

Maždaug prieš mėnesį 11 Klaipėdos mokyklų tinklalapiai dingo iš interneto. Kai kurie iš jų neveikia iki šiol. Skelbiama, jog tai įvyko dėl techninių gedimų pagrindiniame Klaipėdos universiteto (KU) serveryje. Tiesa, pastarojo informacinių technologijų specialistai tikina, jog minėtojo bendro serverio jau trejus metus niekas neprižiūri, nes už tai nėra mokama, todėl mokyklos pačios turi rūpintis savo svetainėmis.

Iš minėtų 11 mokymo įstaigų net 6 neturėjo dubliuotos svetainių medžiagos, todėl su sunkumais susiduria iki šiol. Viena iš tokių įstaigų - Hermano Zudermano gimnazija. Jos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Renatos Mikienės teigimu, visą informaciją tenka rinkti iš naujo. Tinklalapį atkūrus reikės ieškoti, kas jį prižiūrės.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, dalis uostamiesčio mokyklų ilgą laiką naudojosi nemokamomis KU serverio paslaugomis. Šiam serveriui sugedus, mokyklos liko be šios paslaugos, o daugiausiai problemų kilo toms, kurios neišsaugojo dubliuotos medžiagos.

Tarp nukentėjusių buvo ne tik mokyklų, bet ir ikimokyklinių bei neformaliojo ugdymo įstaigų. Daugelis iškilusias problemas susitvarkė gana greitai, tačiau kelios, informaciją turėjusios rinkti iš naujo, savo tinklalapių atidaryti dar nespėjo. Vis dėlto, L. Prižgintienės teigimu, tai turėtų būti atlikta netrukus.

"Kiekviena mokykla pati sprendžia kilusias problemas, lygiai taip pat savarankiškai jos turės susirasti, ir kur svetainė bus talpinama bei kas ją prižiūrės. Ši paslauga dažniausiai nėra brangi, tačiau kiekvienas nori kokybiškiausios paslaugos, todėl kiek lėšų skirs šiam dalykui - jau mokyklos vadovybės reikalas", - sakė Švietimo skyriaus vedėja.

KU Kompiuterių centro direktorius Rolandas Garška tikino, jog minėtas serveris nebuvo prižiūrimas jau bemaž trejus metus, kol galų gale sugedo. Mokyklos iki šiol serveriu naudojosi nemokamai, tačiau buvo įspėtos, jog jo niekas nebeprižiūrės. Nuo šiol, R. Garškos teigimu, mokyklos turės pamiršti nemokamas paslaugas ir ieškoti, kur jas įsigyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder